“ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR – ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEBİLECEK – FAZLA YAĞIŞ KALİTEYİ DÜŞÜREBİLİR” MERHABA GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
25.02.2009 (Son Güncelleme: 26.02.2009 16:50:46)

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, kar yağışının ekili tarım arazileri ve zirai ürünleri etkisi üzerine değerlendirme yaptı.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ.

  Kar yağışının ekili tarım arazileri ve zirai ürünlere etkisi üzerine Konya‘nın yerel gazetesi    MERHABA‘ ya bir değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla Konya ve çevresine düşen yağış miktarının daha fazla olması nedeniyle hububat ürünlerinde rekolte beklediklerini dile getiren Başkan MOTUK, "Konya‘ya son 10 yılın en yüksek yağış miktarları düştü. Bu durum borç içinde yüzen çiftçimizin yüzünü güldürdü. Yağışların bundan sonraki süreçte de zamanında yağmaya devam etmesi halinde, Türkiye son yılların en yüksek hububat üretim miktarına ulaşmış olacak" diye konuştu. Eylül ayından bu yana Konya‘ya düşen yağış miktarının metrekarede 240 kilogram olduğuna dikkat çeken Başkan MOTUK, "Geçen yıl Türkiye genelinde 17,8 milyon ton hububat üretimi gerçekleştirilmişti. Bu yıl bizim tahminlerimize göre bu rakam 20 milyon tonun üzerine çıkacak. Mevsiminde yağan düzenli yağışlar neticesinde çiftçinin tabiri ile ekinler güzledi. Bu da verimi en az yüzde 20 oranında yükseltecek diye tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl, kıraç tarım yapılan alanlarda neredeyse hiç verim alınamadığını, ancak sulak alanlardan verim elde edildiğini kaydeden Başkan MOTUK, bu yıl tüm tarım arazilerinden verim elde edilebileceğini ifade etti.


ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEBİLECEK.

2008-2009 döneminde banka kredisi kullanan çiftçi sayısında ciddi düşüşler yaşandığını anlatan Başkan MOTUK, bunun nedenini şu şekilde açıkladı: "Geçtiğimiz sezon, beklediği verimi alamayan çiftçi, tarlasını, evini, traktörünü ve benzeri ipotek göstererek banka kredisi kullanmıştı. Bu sezon ise çiftçilerimiz borçlarını ödeyebilmenin telaşına düşerek, yeni krediler kullanamadı. Eğer bu yağışlar gerçekleşmemiş olsaydı, çiftçimiz umudunu tamamen yitirmiş olacak, bankalara olan borcunu ödeyebilmek için elindeki bütün mallarını satmak zorunda kalacaktı. Bu nedenle yağışlar çiftçi için yeni umutlar açtı. Çiftçimizin yüzü güldü" dedi.

FAZLA YAĞIŞ KALİTEYİ DÜŞÜREBİLİR.

Yağışların, tarım ürünlerindeki rekolteyi arttırmak adına iyi bir gelişme olduğunu ancak, hububat ürünlerinin kalitesinde bir düşüşe neden olabileceğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız MOTUK, "Kıraç alanlarda yetiştirilen hububat ürünleri daha kaliteli olur. Bu nedenle Konya‘da üretilen buğday değerlidir. Ancak, fazla yağış düşmesi halinde ekilen ürünlerin kalitesinde bir düşüş yaşanabilir. Bu nedenle çiftçilerimize tavsiyemiz, toprak analizlerini yaptırarak toprağın ihtiyacı olan gübre ve zirai ilaçları kullanmalarıdır. Bunun yanında çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanmaları da hem kaliteli ürünler elde etmek, hem de rekolteyi arttırmak adına iyi bir gelişme olacaktır" diye konuştu.
Kar yağışının bir diğer önemli sonucunun da meyve ağaçları üzerinde oluşturduğu olumlu etki olduğuna değinen Başkan MOTUK, "Meyve ağaçları uyanmaya başlamıştı. Havanın ısınması ve yağış görülmemesiyle birlikte tomurcuklanan meyve ağaçları neredeyse çiçek açmaya başlamıştı. Yağışlar ve hava koşulları meyve ağaçlarının bir süre daha çiçek açmamasına neden oldu. Bu yıl
meyve üretiminde de ciddi artış yaşanması bekleniyor" dedi.

Yağışların bir diğer önemli etkisinin de yeraltı sularına olduğunu aktaran Başkan MOTUK, "Taban suyu seviyeleri, yaklaşık 1,5 metre yükseldi. Yağışların Mart ve Nisan aylarında da bu şekilde devam etmesi halinde yeraltı su seviyesinin 2,5 metreye kadar ulaşacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1860
Fotoğraf Galerisi