GÜBRE UYARISI

RİZE ŞUBE ( )
13.04.2009 (Son Güncelleme: 22.04.2009 13:25:39)

Şube Başkanımız Muhammet PERTEK çay bahçelerinin gübrelenmesi konusunda uyarılarda bulundu

Şube Başkanımız Muhammet PERTEK çay bahçelerinin gübrelenmesi konusunda yanlış uygulamaların  önlenmesi amacıyla çeşitli uyarılarda bulundu. Anadolu Haber Ajansı tarafından yerel ve ulusal basın yayın organlarına servis edilen haber metni aşağıdadır.

Rize Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek, çay üreticilerinin yüksek maliyetlerden dolayı toprağa ne tür katkı sağlayacağını bilmediği, hiç tanımadığı farklı gübrelere yöneldiğini söyledi. 

     Pertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çay bitkisinin ideal gübresinin kompoze gübre (N25.P5.K10) olduğunu belirtti.
     Bitkisel üretimde daha kaliteli, daha bol ürün almak için gübre kullanımının önemli olduğuna dikkati çeken Pertek, ‘‘Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için çok önemlidir. Ancak son yıllarda artan gübre fiyatları üreticileri farklı arayışlara itmiştir. Çay üreticisi maliyetinden dolayı toprağa ne tür katkı sağlayacağını bilmediği, hiç tanımadığı farklı gübrelere yönelmektedir‘‘ dedi.
     Toprağın tanımadığı gübre karşısında farklı tepki göstereceğini ifade eden Pertek, şunları söyledi:
     ‘‘Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır. Toprağı beslerken gübre toprağa, en uygun zamanlarda, bitkinin isteği cinsten ve en uygun miktarlarda verilmelidir. Farklı gübre arayışı bilimsel ölçülerde değerlendirilmelidir. Çay üreticisi, toprak tahlili yaptırmadan farklı gübreler kullanmamalıdır. Bir iki yıl için kazanılacak yaklaşık 500 lira, gelecek yıllar için daha büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir.‘‘
     Pertek, fiyatının uygunluğu nedeni ile üreticilerin CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) diye tanımlanan gübreyi tercih ettiğini kaydederek, şunları belirtti:
     ‘‘Çay üreticisi pek tanımadığı bu gübreyi kullanırken uyarılara dikkat etmelidir. Çay bitkisinin ihtiyacı olan azot kaybının daha az ve gübrenin yararlı olması için gübreleme iki aşamalı yapılmalıdır. Üretici gübrenin yüzde 60‘ını nisan ayı içinde, kalan yüzde 40‘lık bölümünü ise birinci sürgün hasadı sonunda uygulamalıdır. Ayrıca yıl sonunda kesinlikle toprak tahlili yaptırmalı, toprağını analiz sonuçlarına göre değerlendirmelidir.‘‘
     Çaylıkların teknik anlamda iyi şekilde tesis edilemediği için kültürel tedbirlerin uygulanmasının zor olduğunu belirten Pertek, ‘‘Çay bahçelerinin düzensizliği ve bakım eksikliği nedeniyle hayvan gübresi, yeşil gübre ve organik nitelikli gübrelerin uygulanması mümkün görünmemektedir. Bu kültürel tedbirlerin uygulanması ancak budanan çaylık alanlarında mümkün olmaktadır. Bu nedenle budanan alanlara mutlaka dekara 2,3 ton organik gübre uygulanmalı, bu bölümlerde organik gübreleme ve organik tarıma geçilmelidir‘‘ diye konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1804
Bağlantılar

http://www.haber53.com/haber_detay.php?haber_id=30608