TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI GIDA GÜVENLİĞİNİ VE HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR!

İSTANBUL ŞUBE ( )
18.05.2009 (Son Güncelleme: 18.05.2009 10:39:42)

 TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

GIDA GÜVENLİĞİNİ VE HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR!

16.05.2009

Ülkemizde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çabalar, Gümrük Birliği Anlaşması uyarınca 1995 yılında yürürlüğe giren 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile başlamıştır. Daha sonra 2004 yılında 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Gıda güvenliğinin sağlanması konusunda her iki mevzuatın da önemli ortak noktalarından biri sorumlu yöneticilik sisteminin uygulanması olmuştur.

Son olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM'ye sevk edilmek üzere Başbakanlığa gönderilen Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağı ile sorumlu yöneticilik sistemi kaldırılmakta, gıda güvenliği riske atılmakta ve halkın sağlığıyla oynanmaktadır.

TMMOB Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odalarımız 26 Nisan 2009 günü yaptıkları basın açıklaması ile konuyu kamuoyu ile paylaşmışlardır. ODA'larımızın taslağın bu şekilde yasalaşmasının gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından yol açacağı sorunları ve çözüm önerilerimizi içeren açıklamalarının ardından Bakanlık internet sayfasında bir "Zorunlu Açıklama" yayınlamıştır. Bu açıklamada sorumlu yöneticilik sisteminin sona erdirilmeyeceği, kamuoyunun ODA'larımız tarafından yanlış bilgilendirildiği vurgulanmıştır.

Bakanlığın bu açıklamasının tam tersine, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER 14 Mart 2009 tarihinde İstanbul Fırıncılar Odası'nın düzenlediği panelde yaptığı konuşmasında fırınların kayıtlı işletme statüsüne alınarak buralarda sorumlu yöneticilik uygulamasına son vereceklerini açıkça ifade etmiştir.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağı'nın 22. maddesinin 8. fıkrasında belirtildiği üzere yalnızca "onaya tabi gıda ve yem işyerlerinde işin nevine göre konu ile ilgili en az lisans eğitimi almış personel çalıştırılır" hükmü yer almaktadır. Bakanlık açıklamasında da belirtildiği üzere hayvansal gıda üreten işyerleri onaylı, diğer işyerleri kayıtlı olacaktır. Dolayısıyla, kayıtlı işletmelerin sorumlu yönetici istihdam zorunluluğu kalmayacaktır. Ülkemizdeki gıda sanayinin %86'sı bitkisel ürünleri işleyen işletmelerden, sadece %14'ü hayvansal ürünleri işleyen işletmelerden oluşmaktadır. Halkımız günlük enerjisinin %40'ını, yoksul bölgelerimizde ise %60'ını sadece ekmekten sağlamaktadır. Bakanlık gıda güvenliği konusunda sorumlu yönetici istihdamını sadece hayvansal ürünlerle sınırlayarak halkın sağlığını tehlikeye atmaktadır.

Ülkemizde bitkisel kökenli gıdaların güvenliği de en az hayvansal gıdalar kadar önemlidir. Türkiye, Avrupa Birliği'ne ihraç ettiği gıda ürünleri ile ilgili olarak 2007 yılında 184, 2008 yılında 217 ve 2009 yılının ilk 3 ayında 64 kez gıda güvenliği riski nedeniyle hızlı alarm bildirimi almıştır. Bu bildirimlerin %99'u aflatoksin ve tarım ilacı kalıntısı başta olmak üzere bitkisel kökenli gıda maddeleri için yapılmıştır.

Yaklaşık 13 milyon yurttaşımızın yaşadığı İstanbul'da üretim, satış ve tüketim yeri olarak, kayıt dışı işletmeler hariç, 62 bin gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu mega kentte denetim İl Tarım Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde görevli 258 gıda denetçisi ile yürütülmeye çalışılmaktadır. Denetimler en çok ekmek ve unlu mamul üreten işletmelere yapılmakta, bu ürünlerden alınan numunelerdeki uygunsuzluk sayılarının diğer ürünlere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. 2008 yılında ülke genelinde gıda üretim yerleri bazında yapılan denetimlerin sadece %13'ü et-süt ve ürünleri sektörlerine yönelik olmuştur. Denetimlerin sonuçları bitkisel kökenli gıdaların risklerinin hayvansal ürünlerden daha az olmadığını göstermektedir.

Sorumlu yöneticilik sisteminin kaldırılmasına yönelik son derece hatalı düzenlemenin haklılığını göstermek için Avrupa Birliği örnek gösterilmektedir. Avrupa Birliği gıda güvenliği konusunda sadece ana kriterleri ortaya koymakta, bu kriterlerin sağlanması yöntemini ise ülkelerin kendisine bırakmaktadır. Dolayısıyla, beslenmesinin %80'den fazlası hayvansal ürünlere dayalı Avrupa Birliğini örnek göstererek gıda sektörümüzün büyük bölümünde sorumlu yöneticilik sistemini sona erdirmek yanlış bir davranıştır! Halkın sağlığını umursamamaktır!

Özellikle kayıt ve denetim dışı merdiven altı gıda maddesi üretiminin yoğun olduğu ülkemizde sorumlu yöneticilik sisteminin sonlandırılması işyerlerinin özdenetimini ortadan kaldıracak, hijyen ve kalite sorunları ile tüketici sağlığı riskini daha da arttıracaktır.

Ekonomik krizin derin etkilerini yaşayan ülkemizde AKP Hükümeti işverenlerden işçi çıkarmamalarını talep ederken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağı'nın yasalaşması durumunda sorumlu yöneticilik sistemine son verilerek yaklaşık 15 bin gıda, kimya ve ziraat mühendisi işsiz bırakılacaktır.

TMMOB Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odalarının İstanbul birimleri olarak Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağı'nın ODA'larımızın görüşleri ve katkıları alınarak, gıda güvenliğini tam olarak sağlayacak ve halkın sağlığını koruyacak, mühendislik disiplinlerine saygılı bir tutumla, sorumlu yöneticilik müessesesi korunacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

 

Gıda Mühendisleri Odası    Kimya Mühendisleri Odası    Ziraat Mühendisleri Odası

 Marmara Bölge Şubesi             İstanbul Şubesi                    İstanbul Şubesi

Okunma Sayısı: 2707