MAYINLAR TEMİZLENSİN, ARAZİYİ YÖRE HALKI KULLANSIN-BİRGÜN-23.05.2009

GENEL MERKEZ ( )
23.05.2009 (Son Güncelleme: 23.05.2009 11:39:39)

ZMO Genel Başkanı Günaydın mayınlı arazinin temizlenip devredilmesine tepki gösterdi: "İşsizliğin yüzde 16‘ya çıktığı, tarımsal ürün ithalatına 6.5 milyar dolar harcanan bir ülkede, bu toprakların halkın kullanımına açılmasından başka alternatif yok" dedi
Ziraat Odaları Birliği (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, "Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlendikten sonra yöre çiftçisinin kullanımına açılması gerektiğini" savundu. Günaydın, yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanun tasarısının görüşmelerini yakından takip ettiklerini, bu arazilerin ihale yoluyla 49 yıllığına başkalarına verilmesi yönündeki görüşlere katılmadıklarını bildirdi.

ARAZİDE 600 BİN MAYIN VAR
Söz konusu arazinin, Türkiye‘nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Suriye ile Irak sınırında toplam 510 kilometrelik bir koridor olduğunu belirten Günaydın, şunları söyledi:
"Arazinin eni 300-350 metreye varıyor, büyüklüğü ise 216 bin dekar. Bu araziler, 1950‘li yılların ortalarında kimi o yörede yaşayan yurttaşlardan kamulaştırılmış, kimi de hazineye ait. O yıldan bu yana mayınlı olarak bulunuyor. 1993‘te Kanada‘nın Ottowa kentinde imzalanan ve Türkiye‘nin de taraf olduğu uluslararası sözleşme kara mayınlarının üretimi, satımı ve kullanımını yasakladığından şimdi bu mayınların 2014 yılına kadar temizlenmesi gerekiyor.
Türkiye‘de 900 bine yakın kara mayını var. Bunlardan 600 bin kadarı da bu bahsettiğimiz bölgede bulunuyor."

44 YIL KULLANDIRILMASINA TEPKİ
Kanun tasarısı ile getirilen öneride, temizleme işinin bir firmaya verilmesinin öngörüldüğüne dikkati çeken Günaydın, şöyle konuştu: "Öneride, ‘firma burayı 5 yıl içerisinde temizlesin ve sonra 44 yılla kadar kullansın. Sadece bu arazi de yetmez bu araziye komşu bulunan hazine arazilerini de ihaleyi kazanan firma kullanabilsin‘ diyorlar. Şimdi yıl 2009. Diyelim ki ihale yapıldı. Firma, araziyi 2014‘e kadar temizleyecek, ardından kullanacak. Yani biz en erken tarihle 2059‘da firmaya ‘bu arazimizi geri ver‘ diyeceğiz.‘‘

‘ARAZİ YÖRE HALKI İÇİN KULLANILMALI!‘  
Ziraat Mühendisleri Odası olarak, konuyu son 3 yıldır kamuoyu gündemine taşıdıklarını anımsatan Günaydın, arazilerin, yöredeki halka ait olduğunu ve oradaki halkın kullanımına açılması gerektiğini belirtti.  Günaydın "Bu arazilerden 2 bin 500‘ün üzerinde tarım işletmesi çıkar. Her işletmede 5-6 kişi çalışsa son derece verimli bu topraklarda 12 bin 500 ile 15 bin kişilik istihdam sağlanır" dedi.
ZMO Genel Başkanı Günaydın, toprakların yıllar önce bu insanlardan alınarak kamulaştırıldığını vurgulayarak, "İşsizliğin yüzde 16‘ya çıktığı, geçen yıl tarımsal ürün ithalatına 6.5 milyar dolar harcamış, buna karşın ihracatı 4.1 milyar dolarda kalmış bir ülkede bu toprakların yöre insanlarının kullanımına açılmasından başka bir alternatif düşünemiyoruz" dedi.
Araziler yöre halkının kullanımına verildiğinde, işletmelerde ziraat mühendisleri de görevlendirilerek bilinçli tarım yapılmasının sağlanabileceğini kaydeden Günaydın, özellikle de organik ürün yetiştiriciliği için bu arazilerin son derece elverişli olacağını sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 509