ÇANKAYA VERGİ DAİRESİ'NİN, TARIM VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ’NE REKLAM ALINDIĞI GEREKÇESİYLE VERGİ TESİS EDEN İŞLEMİNİ İPTAL EDEN MAHKEME KARARINA KARŞI YAPTIĞI TEMYİZ BAŞVURUSU DA REDDEDİLDİ - 31.10.2005

GENEL MERKEZ ( )
07.02.2006 (Son Güncelleme: 07.02.2006 12:19:18)

T.C.
DANIŞTAY
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2005/929
Karar No : 2005/1974

Temyiz Eden : Çankaya Vergi Dairesi Müdürlüğü ANKARA
Karşı Taraf : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı
Vekili : Av. Zuhal Dönmez
Bestekar Sok. No:49/5 Kavaklıdere/ANKARA
İstemin Özeti : Davacı tarafından yayımlanan Tarım ve Mühendislik dergisinin 1999/59-60 ve 2000/61 sayılarında reklam alınması nedeniyle adına, mükellefiyet tesis edilmiştir. Ankara 3. Vergi Mahkemesi, 26.1.2005 günlü ve E:2004/837, K:2005/81 sayılı kararıyla; 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'NUN 1 İNCİ MADDESİNİN D BENDİNDE, DERNEK VE VAKIFLARA AİT İKTİSADİ İŞLETMELERİN KURUMLAR VERGİSİNE TABİ OLDUĞUNUN, 5 İNCİ MADDESİNDE İSE, DERNEK VE VAKIFLARA AİT VEYA BAĞLI OLUP, 4 ÜNCÜ MADDEDE YAZILI ŞARTLARI HAİZ BULUNAN İŞLETMELER İLE AYNI MAHİYETTEKİ YABANCI İŞLETME, DERNEK VE VAKIFLARIN İKTİSADİ İŞLETME OLDUĞUNUN BELİRTİLDİĞİ, BUNLARIN KAZANÇ GAYESİ GÜTMEMESİNİN, FAALİYETİN KANUNLA TEVDİ EDİLMİŞ GÖREVLER ARASINDA BULUNMASININ, MÜSTAKİL MUHASEBELERİ İLE KENDİLERİNE TAHSİS EDİLMİŞ SERMAYELERİNİN VEYA ÜYELERİNİN BULUNMAMASININ MÜKELLEFİYETLERİNE TESİR ETMEYECEĞİ HÜKMÜNE YER VERİLDİĞİ, TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARİ İŞLETMEYE BAĞLI OLARAK TİCARİ SAYILAN FAALİYETLERİN GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DE KURAL OLARAK TİCARİ FAALİYET KABUL EDİLDİĞİ, TİCARİ FAALİYETİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİNİN, GELİR SAĞLAMA AMACINA YÖNELİK OLMASI, TİCARİ BİR ORGANİZASYONA DAYALI BULUNMASI VE DEVAMLILIK ARZETMESİ OLDUĞU, KURUMLAR VERGİSİ KANUNU'na göre Kanunda yer alan şirket ve müesseselerin kurumlar vergisine tabi tutulabilmeleri için öncelikle bir iktisadi işletmeye sahip olmaları, bu işletmenin faaliyetinin devamlı olması ve faaliyetin ticari, sınai ve zirai bir nitelik taşıması gerektiği, ayrıca 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'NUN 17 İNCİ MADDESİNİN 1 İNCİ FIKRASINDA SAYILAN KURUM VE KURULUŞLARIN, FIKRANIN (A) BENDİNE GÖRE, İLİM, FEN VE GÜZEL SANATLARI YAYMAK AMACIYLA YAPTIKLARI TESLİM VE HİZMETLERİN KATMA DEĞER VERGİSİNDEN İSTİSNA TUTULDUĞU, DAVACI TARAFINDAN YAYIMLANAN VE ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILAN DERGİYE AİT GİDERLERİ KARŞILAMAK İÇİN KAR AMACI TAŞIMAKSIZIN REKLAM ALINMASININ ARIZİ NİTELİK TAŞIDIĞI, BİR İKTİSADİ İŞLETMENİN VARLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEYECEĞİNDEN TESİS EDİLEN İŞLEMDE İSABET GÖRÜLMEDİĞİ GEREKÇESİYLE MÜKELLEFİYET TESİSİNE İLİŞKİN İŞLEMİN İPTALİNE KARAR VERMİŞTİR. DAVALI İDARE, DERGİYE REKLAM ALINMASI NEDENİYLE YAPILAN İŞLEMLERİN YASAL OLDUĞUNU İLERİ SÜREREK KARARIN BOZULMASINI İSTEMEKTEDİR.

SAVUNMANIN ÖZETİ: TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİ GEREKTİĞİ SAVUNULMUŞTUR.

TETKİK HAKİMİ HAYRETTİN KORUCU'nun Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Sefer Yıldırım'IN DÜŞÜNCESİ: İDARE VE VERGİ MAHKEMELERİNCE VERİLEN KARARLARIN TEMYİZEN İNCELENEREK BOZULABİLMESİ İÇİN, 2577 SAYILI İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNUNUN 49 UNCU MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASINDA BELİRTİLEN NEDENLERİN BULUNMASI GEREKMEKTEDİR.

TEMYİZ DİLEKÇESİNDE ÖNE SÜRÜLEN HUSUSLAR, SÖZ KONUSU MADDEDE YAZILI NEDENLERDEN HİÇBİRİSİNE UYMADIĞINDAN, İSTEMİN REDDİ İLE TEMYİZ EDİLEN MAHKEME KARARININ ONANMASININ UYGUN OLACAĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR.

TÜRK MİLLETİ ADINA

HÜKÜM VEREN DANIŞTAY DÖRDÜNCÜ DAİRESİNCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

TEMYİZ DİLEKÇESİNDE İLERİ SÜRÜLEN İDDİALAR, BOZULMASI İSTENİLEN KARARIN DAYANDIĞI GEREKÇELER KARŞISINDA, YERİNDE VE KARARIN BOZULMASINI SAĞLAYACAK DURUMDA GÖRÜLMEMİŞTİR.

BU NEDENLE, TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE, ANKARA 3. VERGİ MAHKEMESİNİN, 26.1.2005 GÜNLÜ VE E:2004/837, K:2005/81 SAYILI KARARININ ONANMASINA 31.10.2005 GÜNÜNDE OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.

BAŞKAN
SUMRU ÇÖRTOĞLU

ÜYE
SERAP AKSOYLU

ÜYE
F. ANIL GENÇ

ÜYE
M. ZEKİ ÇELEBİOĞLU

ÜYE
TACİ BAYHAN

Okunma Sayısı: 1332