HACCP EĞİTİMİ - ADANA

ADANA ŞUBE ( )
06.09.2005 (Son Güncelleme: 11.07.2008 15:08:10)

Eğitim TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve TARGEV işbirliği ile düzenlendi.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ VE TARGEV İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENEN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜNÜN (FAO) TAVSİYE ETTİĞİ HACCP (TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI) TEMEL EĞİTİMİ; TÜM TARIMSAL VE TARIMA DAYALI GIDA SANAYİİ KURULUŞLARI VE SORUMLU YÖNETİCİLERİ İLE KONUYLA İLGİSİ OLAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, GIDA MÜHENDİSLERİ, KİMYA MÜHENDİSLERİ VE VETERİNER HEKİMLER VE BU KONULARDA ÖĞRENİM YAPAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK OLARAK, EĞİTİCİ VECDİ KARACAOĞLU TARAFINDAN 02-04 EYLÜL 2005 TARİHLERİ ARASINDA TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBEMİZDE GERÇEKLEŞMİŞTİR. KURSU BAŞARIYLA TAMAMLAYAN YİRMİ KATILIMCIYA EĞİTİM SONUNDA KATILIM BELGESİ VERİLMİŞTİR.

BU ANLAMDA TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBEMİZ "GIDA İŞLETMELERİNDE HACCP TEMEL EĞİTİMİ" PROGRAMINI ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DA GERÇEKLEŞTİRMEYİ HEDEFLEMEKTEDİR.

HACCP (TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI SİSTEMİ)'ni KODEKSALİMENTARİUS KOMİSYONU (FAO_WHO ortak kuruluşu) uluslar arası ticarette uyulmasını tavsiye etmektedir ve FAO HACCP uygulama kılavuzu; uyulması en basit HACCP gıda güvenlik sistemidir. HACCP'İN İHRACATIMIZDA KARŞIMIZA TEKNİK ENGEL OLARAK ÇIKMAMASI VE YURT ÇAPINDA YAYILMASI BU SİSTEMİN UYGULANIŞI İLE MÜMKÜNDÜR. AB'de 1 Ocak 2006 tarihinde başlayacak ve ülkemizde 30 Mart 2006 tarihi itibari ile Et, Süt ve Su ürünleri sektöründe zorunlu olarak uygulamaya başlayacak olan HACCP sistemi; Tarım Bakanlığı Resmi Gıda Denetçileri tarafından denetlenecektir. Bu çerçevede gıda tesisleri açısından HACCP sistemini uygulamanın en ekonomik yolu HACCP temel eğitimini alarak kendi HACCP planlarını kendilerinin geliştirerek uygulamasıdır.

KODEKS ALİMENTARİUS KOMİSYONUNUN (FAO_WHO ortak kuruluşu) uluslar arası ticarette uyulmasını tavsiye ettiği HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları sistemi), gıda güvenliği yönetimine uygulandığı şekliyle, gıda güvenliği sorunlarını önlemek için gıdaların işlenmesinde kritik noktaların kontrolü yaklaşımını kullanır. Bilime dayanan ve sistematik olan sistem, gıdaların güvenliğini sağlamak için özel tehlikeleri ve önlemleri tanımlar. HACCP tehlikeleri önlemeye dayanmaktadır ve nihai ürün tetkik ve testine bağımlılığı azaltmaktadır.

HACCP sistemi ilk üreticiden tüketiciye kadar bütün gıda zinciri boyunca uygulanabilir. Gıda güvenliğini iyileştirmenin yanı sıra HACCP uygulamasının diğer yararları arasında kaynakların etkin kullanımı, gıda endüstrisinin tasarrufta bulunması ve gıda güvenliği ile ilgili sorunların daha çabuk ele alınması bulunmaktadır.

HACCP, gıda endüstrisi seviyesinde kontrol sorumluluğunu ve derecesini arttırmaktadır. Uygun şekilde tatbik edilen bir HACCP sistemi gıda işleyicilerinin gıda güvenliğinin sağlanması konusuna daha yoğun katılımını sağlamakta ve bu şekilde işlerinde yenilenen bir motivasyon sağlamaktadır.

Herhangi bir HACCP sistemi ekipman tasarımında ilerlemeler, işleme prosedürlerinde değişiklikler veya teknolojik gelişmeler gibi değişimlere de yardımcı olabilir.

Okunma Sayısı: 1667