“ULUSAL FINDIK ZİRVESİ” ÇALIŞMA GRUPLARI ORTAK RAPORU - 06.09.2005

GENEL MERKEZ ( )
14.09.2005 (Son Güncelleme: 10.07.2008 12:26:47)

“ULUSAL FINDIK ZİRVESİ” ÇALIŞMA GRUPLARI ORTAK RAPORU
06.09.2005/ORDU

1- ÜLKEMİZ FINDIK ÜRETİMİNDE EN BÜYÜK SORUN OLAN VERİM VE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜNÜN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN MEVCUT FINDIKLIKLARIN GENÇLEŞTİRİLMESİ, YENİ TESİSLERDE TEK DAL DİKİM SİSTEMİNE GEÇİLMESİ GEREKMEKTEDİR. TESİS GENÇLEŞTİRMESİNE DESTEK SAĞLANMALIDIR.

2- YENİLEME YAPILACAK BAHÇELERDE KULLANILACAK FİDANLARIN SERTİFİKALI OLMA ŞARTI ARANMALIDIR. BU NEDENLE FINDIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE TARIM İL MÜDÜRLÜKLERİNCE FİDANLIKLAR OLUŞTURULARAK BAHÇE YENİLEMELERİNDE BURALARDAN SAĞLANACAK SERTİFİKALI FİDANLAR KULLANILMALIDIR.

3- DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE FINDIĞA ALTERNATİF YENİ ÜRÜNLERİN TEŞVİK EDİLMESİ YERİNE FINDIKLA BERABER ÜRÜN DESENİ ÇEŞİTLENDİRİLEREK, İLAVE GELİR GETİRECEK YENİ ÜRÜNLERE YÖNLENDİRİLMELİDİR.

4- UYGULAMADA GÜBRELEME, SULAMA, BUDAMA, İLAÇLAMA, HASAT VE HASAT SONRASI GİBİ KÜLTÜREL TEDBİRLERİN TEKNİĞİNE UYGUN BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAPILMASI İÇİN ÇİFTÇİ EĞİTİM VE YAYIM ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLMELİDİR. ÖZELLİKLE ERKEN HASADIN ENGELLENMESİ YÖNÜNDE YAPTIRIMLAR SAĞLANMALIDIR.

5- ORGANİK TARIM VE İYİ TARIM UYGULAMALARI ÇERÇEVESİNDE FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖZENDİRİLMELİDİR.

6- ÜRETİM MALİYETİNİN DÜŞÜRÜLMESİ VE HARMAN İŞLEMİNİN KISALTILMASI İÇİN MAKİNELİ HASATA YER VERİLMELİ VE BU KONUDA ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI YAPILMASI İÇİN ALTYAPI DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR.

7- PİYASAYA FINDIĞIN ARZINI DÜZENLİ HALE GETİRMEK, FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK, ÜRETİCİYİ KORUMAK, BİYOLOJİK KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK VE İNSAN SAĞLIĞINI KORUMAK AMACIYLA (ÖZELLİKLE AFLATOKSİN SORUNUNU MİNİMİZE ETMEK İÇİN) ÇİFTÇİYE YÖNELİK BÖLGESEL FINDIK DEPOLARININ KURULMASI SAĞLANMALIDIR.

8- FINDIK DANIŞMA KURULU ŞEKLİNDE OLAN ÇALIŞMALARIN DAHA ORGANİZE HALE GETİRİLEREK ULUSAL FINDIK KONSEYİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN BAKANLIKÇA YÜRÜTÜLEN MEVZUAT ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILARAK EN KISA SÜREDE SONUÇLANDIRILMALIDIR.

9- FINDIK SEKTÖRÜNDE AR-GE ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ ROL ÜSTLENEN FINDIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN MALİ VE TEKNİK YÖNDEN KAPASİTESİ ARTIRILMALI VE GEREKLİ DESTEK VERİLMELİDİR.

10- 2844 SAYILI “FINDIK ÜRETİMİNİN PLANLANMASI VE DİKİM ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA KANUN” ÇERÇEVESİNDE FINDIK ÜRETİMİNE İZİN VERİLEN ALANLARDA FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİDİR. BUNUN DIŞINDA KALAN ALANLARDA FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN ÜRETİCİLERE DESTEKLEMELERDEN KAÇINILMALIDIR.

11- 2001/3267 SAYILI “FINDIK ALANLARININ TESPİTİNE DAİR” KARARNAMEDE GEREKLİ REVİZYONLAR YAPILARAK İZİN VERİLEN FINDIK ALANLARINDA RAKIM SINIRLAMASI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ, FINDIK ALANLARININ NET BİR ŞEKİLDE BELİRLENMESİ İÇİN UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNDEN DE YARARLANILMALIDIR.

12- ÜRETİM ALANI, ÜRETİM MİKTARI, TÜKETİM, PİYASA, FİYATI, DIŞ ALIM, DIŞ SATIM VE STOKLAR GİBİ GÜNCEL BİLGİLERDE ŞEFFAF BİR VERİ TABANI OLUŞTURULMALIDIR.

13- TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ, FİSKOBİRLİK, ÜNİVERSİTELER VE İLGİLİ DİĞER KURULUŞLARIN KATILIMIYLA REKOLTE VE MALİYET HESAPLARI DEVLET İSTATİSTİK ENSTİTÜSÜ ÜRÜN TAHMİN FORMLARINA UYGUN OLARAK HAZIRLANMALI VE TEK ELDEN AÇIKLANMALIDIR.

14- FINDIK ÜRETİCİLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI VE DESTEK UYGULAMALARINDA, SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR ÜRETİCİ ÖRGÜT OLAN FİSKOBİRLİK DE GÖREV ALMALI VE FAALİYETLERİ DESTEKLENMELİDİR.

15- PAZARA ODAKLI ÜRETİM VE ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLEREK, İŞLENMİŞ ÜRÜN İHRACATINI ARTIRMAYA YÖNELİK BÖLGESEL BAZDA SEKTÖREL DESTEKLEME ARAÇLARI GELİŞTİRİLMELİDİR.

16- FINDIK SEKTÖRÜNÜN BİLEŞENLERİ OLAN ÜRETİCİ, TÜCCAR, SANAYİCİ, İHRACATÇI VE TÜKETİCİLER İLE KAMUNUN KATILIMI İLE ULUSAL FINDIK POLİTİKASI BELİRLENMELİ, SÜREKLİ VE TAVİZSİZ UYGULANMALIDIR.

17- TANITIM VE YENİ PAZARLARIN GELİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA FINDIK TANITIM GRUBU ÇALIŞMALARI GÜÇLENDİRİLMELİ, HALEN ÜLKEMİZDEN KISITLI OLARAK İHRACAT YAPILAN UZAKDOĞU VE İSKANDİNAV ÜLKELERİ, G. AMERİKA VE AFRİKA GİBİ BÖLGELERDE KOORDİNELİ TANITIM FAALİYETLERİ SÜRDÜRÜLMELİDİR.

18- AYRICA MİLLİ DÜZEYDE İŞTİRAK SAĞLANAN ULUSLAR ARASI GIDA İHTİSAS FUARLARINA FINDIK SEKTÖRÜ OLARAK ÇOK DAHA GÜÇLÜ VE SES GETİRECEK BOYUTTA KATILIM SAĞLANMALI, YURT İÇİ VE DIŞI YOĞUN LOBİ, BİLGİLENDİRME VE PROMOSYON FAALİYETLERİ YAPILMALIDIR.

19- FINDIK İHTİSAS BORSASI’NIN (FİB); SALON SATIŞI, ELEKTRONİK ÜRÜN SENEDİ, E-TİCARET, VADELİ İŞLEMLERİ, LİSANSLI DEPOCULUĞU KAPSAYACAK ŞEKİLDE KURULMALIDIR.

20- İŞLENMİŞ ÜRÜNLERDE TÜRK FINDIĞINI ÖNE ÇIKARARAK MARKALAŞMA YOLUNA GİDİLMELİDİR.

21- ÜLKEMİZDEKİ FINDIK İŞLEME TESİSLERİNDE FARKLILAŞMAYA GİDİLMELİ, KAPASİTE KULLANIM ALANLARI ARTIRILMALI, ZAYIF YAPILI KÜÇÜK AİLE ŞİRKETLERİ YERİNE ÇOK ORTAKLI KOBİLER DESTEKLENEREK KURUMLAŞMAYA GİDİLMELİDİR.

22- ULUSLAR ARASI TİCARETTE ÖNEMLİ YERİ OLAN KODEKS ALİMENTARİUS KOMİSYONU’NUN FINDIK İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINA İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLARIN DAHA ETKİN KATILIMI SAĞLANMALIDIR.

23- YAKLAŞIK 200 DEKARLIK MODERN BİR FINDIK PLANTASYONU İÇERİSİNDE FINDIKLA İLGİLİ BÜTÜN TESİSLERİN İNŞA EDİLECEĞİ VE TİCARİ-KÜLTÜREL FAALİYETLERİN EN İYİ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLECEĞİ BİR “DÜNYA FINDIK TİCARET VE KÜLTÜR KOMPLEKSİ” DOĞU KARADENİZ’DE KURULMALIDIR.

24- YUKARIDA BELİRTİLEN MADDELER ÇERÇEVESİNDE; EN ÖNEMLİ SİYASİ KAYGI İÇERMEYEN ULUSAL FINDIK POLİTİKASI OLUŞTURULMALIDIR.

Okunma Sayısı: 756