GIDA DENETİMİNE GENEL BAKIŞ VE ADANA’DAKİ DURUM

ADANA ŞUBE ( )
23.02.2010 (Son Güncelleme: 23.02.2010 15:02:51)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi “Her Cumartesi” etkinliklerine 20 Şubat 2010 günü Adana Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Hüseyin AYDIN’ın Gıda Denetimine Genel Bakış ve İlimizdeki Durum sunumu ile devam edildi.

Özellikle Adana‘nın son günlerde tek tırnaklı at-eşek eti kesimi sebebi ile çok sık gündemde bulunmasının hayli üzüntü verici olduğunu belirten AYDIN, sorunun çözümü için çok yönlü mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek, Adana‘daki denetimlerden ayrıntılı örnekler veren Aydın, bu sorunun çözümü için kaçak et kesiminin önlenmesi, mezbahaların modernize edilmesi, kaçak hayvan girişi ve kesiminin kolluk güçlerince engellenmesi, et fiyatlarının düşürülmesi gibi önlemler gerekmektedir dedi.

Bu çerçevede; 5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname, 1734 sayılı Yem Kanunu, 3285 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanununu, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunları çerçevesinde,

*Gıda denetimi ve önemi

*Mevzuat açısından değerlendirme

*Kimler gıda denetçisi olabilir?

*Türk Gıda Kodeksi nedir?

*Üretim izni nasıl verilir?

*Numune alma nasıl yapılır?

*İdari Yaptırımlar nelerdir?

*Alo 174 hakkında genel bilgi ve ilimizdeki uygulamaları

*Denetime tabi işletme sayıları ve idari yaptırımlar

*İlimizdeki gıda işletmeleri genel değerlendirmesi

*Kurumlar arası işbirliğinin önemi

*Denetimlerde dikkat edilen hususlar

*Adana‘da ki denetim performansı ülkemizdeki denetimlerle mukayesesi

*Takviye gıdalar ve etiketleme tebliği hakkında genel bilgi alt başlıklarında sunum gerçekleştirildi.

Üyelerimizin oldukça ilgi gösterdiği toplantı çeşitli soru ve cevaplarla son buldu.

Okunma Sayısı: 1600
Fotoğraf Galerisi