ÜLKE OLARAK GDO'LU İTHAL PİRİNÇ YEDİK - YENİ ŞAFAK

GENEL MERKEZ ( )
20.03.2010 (Son Güncelleme: 22.03.2010 15:43:29)

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, pirinç ithalatına değinerek, "Türkiye'ye GDO'lu pirinç girdiğini bilmezdik, yapılan analizler Türkiye'ye GDO'lu pirinç girdiğini gösterdi" diye konuştu.

ANKARA (A.A)
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, 72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye‘nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkartması, bunun için de yeterli sulama yatırımı yapması gerektiğini bildirdi. 78 milyon hektar yüz ölçümüne sahip, 72 milyon kişinin yaşadığı Türkiye‘de tarımın hak ettiği yeri alamadığını savunan Günaydın, böylesine zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip ülkede özellikle temel ürünlerde üretime önem verilmesi vurguladı. Bugün Türkiye‘de yıllık yaklaşık 20 milyon ton buğday üretildiğini, olağan yıllarda 1 milyon ton, kuraklık görülen yıllarda ise 2,5-3 milyon ton buğday ithalatı yapıldığına işaret eden ZMO Başkanı, ‘72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye‘nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkarması gerekiyor‘ dedi. Türkiye‘nin yılda 1,5 milyon ton civarında mısır, 1,5 milyon ton civarında soya ithal ettiğini, pamuk ithalatına 1 milyar dolar ödediğini anlatan Günaydın, büyükbaş hayvan sayısının 16 milyondan 11 milyona düştüğünü, kümes hayvanı varlığında ise biraz artış olduğunu bildirdi.

ŞEKER FABRİKALARI TEHLİKEDE

Günaydın, ‘Türkiye‘ye GDO‘lu pirinç girdiğini bilmezdik, yapılan analizler Türkiye‘ye GDO‘lu pirinç girdiğini gösterdi‘ diye konuştu. ZMO Başkanı şöyle devam etti:

‘Şeker pancarı üretimimiz 18 milyon tondan 16,3 milyon tona kadar düştü. 25 kamu şeker fabrikasını devreden çıkartırsak, kar ve zarar eden fabrikaları aynı sepete koyarsanız özelleştirme sonrası bu fabrikaların en az 15 tanesi kapatılır. Bu da Türkiye‘nin şeker üretiminin yabancıların eline geçmesi demektir. Biz ZMO olarak şeker fabrikalarımıza dokundurtmamak için elimizden geleni yapacağız.‘

Okunma Sayısı: 1045