BASIN AÇIKLAMASI: ŞEKERİN TADI KAÇIYOR! - 17.05.2006

ERZURUM ŞUBE ( )
17.05.2006 (Son Güncelleme: 18.05.2006 14:17:41)

BASIN AÇIKLAMASI

ŞEKERİN TADI KAÇIYOR!

BİLİNDİĞİ GİBİ ŞEKER FABRİKASI, ERZURUM’A EN FAZLA GİRDİYİ SAĞLAYAN VE MODELİ İTİBARİYLE DE TOPLUMSAL YÖNÜ OLAN EN ÖNEMLİ KAMU KURULUŞLARINDAN BİRİSİDİR. ANCAK, GENEL EKONOMİK YAKLAŞIMLARIN ESERİ OLARAK ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDIĞI, SON DÖNEMDE DE BU SÜRECİN HIZ KAZANDIĞI İFADE EDİLMEKTEDİR.

ERZURUM ŞEKER FABRİKASI, GEREK EKONOMİK GÖSTERGELERİ GEREKSE TOPLUMSAL GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE ERZURUM’UN CAN DAMARIDIR. HALİHAZIRDA 14.300 EKİCİSİ BULUNAN, 90.000 DEKAR ARAZİDE ÜRETİM YAPTIRAN VE 2005 YILI İTİBARİYLE 11 TRİLYON LİRA NET KARI BULUNAN BİR KURULUŞTUR. YILLAR İTİBARİYLE FABRİKANIN GÖSTERGELERİ İNCELENDİĞİNDE, ÖZELLİKLE 2000’Lİ YILLARDAN SONRA TRENDİN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR. ŞÖYLE Kİ; ÜRETİM KOTASI 400 BİN TONLARDAN 300 BİNLERE GERİLEMİŞ BUNA BAĞLI OLARAK DA NET KARI 20 TRİLYONDAN 11 TRİLYON LİRALARA DÜŞMÜŞTÜR. FABRİKA GÖSTERGELERİNİN GERİLEMESİNDE, FABRİKA BÜNYESİNDEN KAYNAKLANAN BİR NEDEN BULUNMAMAKTADIR. ASIL NEDEN, TÜRKİYE ŞEKER PİYASASINDA ÖZELLİKLE 2000’Lİ YILLARDAN SONRA YAŞANAN GELİŞMELERDİR. TÜRKİYE ŞEKER SEKTÖRÜNÜN DURUMU ŞÖYLECE ÖZETLENEBİLİR:

1.TÜRKİYE’DE TOPLAM 300 BİN TON DÜZEYİNDE KAÇAK ŞEKER TİCARETİ SÖZ KONUSUDUR

BUNLAR;

  1. ÜLKEMİZİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU SINIRINDAN GİREN KAÇAK KRİSTAL ŞEKER,
  2. YİNE ÜLKEMİZİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU SINIRINDAN GİREN GLUKOZ,
  3. TÜRKİYE’DE YERLEŞİK NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NŞB) FİRMALARINDAN BAZILARININ, DENETİMSİZ ORTAMLARDA YAPTIKLARI KOTA DIŞI ÜRETİM VE SATIŞLARDIR.

2. KORUYUCU KOTALAR

AB ÜLKELERİNDE NİŞASTA BAZLI ŞEKER KOTASI ORTALAMA %2, ABD’DE %2.8’ DİR. TÜRKİYE’DE %10 OLAN KOTA BAKANLAR KURULUNUN %50 ARTIRMA VEYA AZALTMA YETKİSİNİ YALNIZCA ARTIRMA YÖNÜNDE KULLANARAK TATLANDIRICI KOTASINI %15 OLARAK UYGULAMIŞTIR. TÜRKİYE’DE TATLANDIRICI MISIRDAN ÜRETİLMEKTEDİR.

DÜNYA TATLANDIRICI DEVİ ABD’Lİ CARGİLL’İN BURSA’DAKİ MISIR FABRİKASININ KAPASİTESİ 440.000 TONDUR. ÜLKEMİZDE 5 NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETEN FİRMANIN KAPASİTESİ İSE 935.000 TONDUR. %15’LİK KOTANIN KARŞILIĞI 351.000 TON OLUP, 160.000 TONU CARGİLL FİRMASINA AİTTİR. BU RAKAM 25 AB ÜLKESİNDE 320.000 TONDUR. YALNIZCA ÜLKEMİZDEKİ KOTA AB ÜLKELERİ ÜZERİNDEYKEN KOTA HARİCİ PİYASAYA SÜRÜLEN MİKTAR DA GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA PANCAR ŞEKERİ İÇİN “ABLUKA HAREKETİ” BAŞLAMIŞTIR.

3. SAĞLIK AÇISINDAN 

ŞEKER PANCARINA ALTERNATİF OLARAK KULLANILAN MISIRDAN ELDE EDİLEN NBŞ’LERİN ÜRETİMİNDE GENELDE İTHAL EDİLEN MISIRLAR KULLANILMAKTADIR. YILLARA GÖRE DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE 1-2 MİLYON TON MISIR ABD VE ARJANTİN’DEN İTHAL EDİLMEKTEDİR. BU MISIRLAR TRANSGENETİK MISIRDIR. YANİ GENETİK YAPISI İLE OYNANMIŞ   MISIRDIR.

BUNUN SONUCUNDA;

-     NBŞ ÜRETİMİ ARTIRILARAK ŞEKER SEKTÖRÜ DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLİYOR.

-     %182 VERGİ KOYMA HAKKIMIZ, GÜMRÜK VERGİLERİ %70’LERE KADAR DÜŞÜRÜLEREK MISIR İTHALATI SAĞLANIYOR.

-     İNSAN SAĞLIĞIYLA  OYNANIYOR.

İLAÇ SANAYİNDE BİLE KULLANILMASINDA SINIRLAMA GETİRİLEN TATLANDIRICILAR TOPLAM İHTİYACIN 8 KATINA ÇIKMIŞTIR. MERDİVEN ALTI, KAYIT DIŞI, KAÇAK İMALATHANELERDE GIDA ÜRETİMİNDE KULLANILMAKTADIR. YAPAY TATLANDIRICILAR ASPARTAM İÇERMEKTEDİR. ASPARTAM KANSERE NEDEN OLMAKTADIR. ASPARTAM’IN İLAÇ SEKTÖRÜNDE BİLE KULLANILMASI YASAKTIR. GENETİK YAPISI  DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER VE NBŞ’LER ÜLKEMİZDE GIDA SEKTÖRÜNDE SERBESTÇE KULLANILMAKTADIR. 

ÖZETLEYECEK OLURSAK, GENEL SİYASİ VE EKONOMİK ENDİŞELERLE ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ VE EN ORGANİZELİ SEKTÖRLERİNDEN BİRİSİ OLAN ŞEKER SEKTÖRÜ ADIM ADIM YOK EDİLİYOR. YOK EDİLME SÜRECİNİN EN ÖNEMLİ BASAMAKLARINDAN BİRİSİ DE ERZURUM ŞEKER FABRİKASIDIR. 720 İŞÇİ, 113 MEMUR VE TEKNİK PERSONELİ, 14.300 EKİCİSİ, DOLAYLI İSTİHDAMIYLA 150.000 KİŞİYE KAYNAK SAĞLAYAN VE YILLIK ORTALAMA 15 TRİLYON LİRA NET KARI İLE ERZURUM ŞEKER FABRİKASI BÖLGEMİZİN BELKEMİĞİDİR. ÇİFTÇİMİZİN TARIMDAN KAÇIŞA KARŞI EN BÜYÜK DİRENÇ NOKTASIDIR.

ERZURUM ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRİLMEMELİDİR, ÖZELLEŞTİRİLEMEZ.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURURUZ.

 

OKAN DEMİR

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ERZURUM ŞUBESİ

YÖNETİM KURULU BAŞKANI   

                                                   

Okunma Sayısı: 2219