TÜRKİYE`NİN ÖNEMLİ HUBUBAT ÜRETİM MERKEZLERİNDEN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE KURAKLIK ENDİŞESİ YAŞANIYOR

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
04.04.2011 (Son Güncelleme: 04.04.2011 17:04:08)

                                                    BASIN AÇIKLAMASI

                                          (01.04.2011 ANADOLU AJANSI)

GÜNEYDOĞU‘DA KURAKLIK ENDİŞESİ -ZMO ŞANLIURFA ŞUBE BAŞKANI MELİK: -"GAP‘IN SULAMA YATIRIMLARININ VE‘KURAKLIK EYLEM PLANI‘NIN BİR AN EVVEL TAMAMLANMASI GEREKİYOR"

Türkiye‘nin önemli hububat üretim merkezlerinden Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuraklık endişesi yaşanıyor.

Türkiye‘nin önemli hububat üretim merkezlerinden Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuraklık endişesi yaşanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Konya‘dan sonra ikinci büyük tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa‘da, özelikle kuru tarımın yapıldığı alanlarda ilkbahar ve kış aylarında yeterli yağış düşmemesi sonucu ortaya çıkan kuraklık riskinin rekolte kayıplarına neden olabileceğinden endişe ediliyor.

Hava sıcaklığının hızla yükseldiği ve mevsim normallerinin üzerine çıktığı Şanlıurfa‘da, özellikle mart ayında beklenen yağışların olmaması, açtıkları kuyular veya Atatürk Barajı aracılığıyla sulamaya açılan yerlerin dışındaki alanlarda, tarlasındaki buğday, mercimek ve arpa gibi ürünleri sulayamayan çiftçiyi düşündürüyor.

Bölgedeki yağış yetersizliği nedeniyle meraların gelişmemesinden ötürü, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da kuraklıktan endişe ediyor.

Şanlıurfa‘nın yanı sıra bölgenin bazı illerinde de aynı endişeler taşınıyor.

-GAP‘IN ÖNEMİ-

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kuraklık riskinin yüksek olduğunu belirterek, GAP‘ın sulama yatırımlarının ve "Kuraklık Eylem Planı"nın bir an evvel tamamlanması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda pamuktan sağlanan kardaki artışın üreticileri bu alana yönelttiğini ve bu nedenle hububat üretim alanlarının daraldığını ifade eden Melik, "Çiftçiler pamuk ekimine yöneldi. Bundan dolayı hububat ekili alanlar azaldı. Dolayısıyla arkasından ikinci ürün mısırın da üretiminde azalma görülebilir" dedi.

Şanlıurfa‘da toplam sulanabilir tarım arazisinin 340 bin hektar civarında olduğunu, sulu tarım alanlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Melik, şöyle devam etti:

"DSİ, Atatürk Barajından ovalara su bırakmaya başladı. Dolayısıyla bu alanlarda sorun yok, asıl sorun, üretimin en önemli bölümünü oluşturan kuru tarım alanlarında. Yağmur yağmazsa ciddi bir sıkıntı olacak. Bölgede kuraklık riski yüksek. GAP‘ın sulama yatırımlarının ve ‘Kuraklık Eylem Planı‘nın bir an evvel tamamlanması gerekiyor. Projenin tamamlanmasıyla (ilave) 600-700 bin hektar alan sulama açılacak."

Abdullah Melik, bölgede 2007 yılında da kuraklık yaşandığını ve üreticilerin ciddi anlamda mağdur olduğunu hatırlattı.

Yeniden kuraklık yaşanmasının buğday piyasasını ve ekmek fiyatlarını etkileyeceğine dikkati çeken Melik, bu durumda üreticilerin "Bankalar ve tefecilerin faiz borcu altında" ezilebileceği uyarısında bulundu.

Okunma Sayısı: 945