BASIN AÇIKLAMASI: TAHIL HASADI ÖNCESİ VE SONRASINDA UYULMASI GEREKEN ŞARTLAR

KONYA ŞUBE ( )
04.07.2011 (Son Güncelleme: 05.07.2011 13:42:14)

Başkanımız Özkan TAŞPINAR , “Hububat Hasadı Öncesi ve Sonrası Uyulması Gereken Şartlar” hakkında basın açıklaması yaptı

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Yönetim Kurulu Üyelerimizle beraber hububat hasadı başladığı şu günlerde "Hububat Hasadı Öncesi ve Sonrası Uyulması Gereken Şartlar" hakkında basın açıklaması yaptılar.

BASIN AÇIKLAMASI

        TAHIL HASADI ÖNCESİ VE SONRASINDA UYULMASI GEREKEN ŞARTLAR

Konya Ovasında 2011 yılı hububat açısından iklim şartlarının olumlu geçmesi sebebiyle zamanında ve yeterli miktarda yağışın düşmesi ve hastalıkların da az görülmesi sebebiyle verim ve kalite umduğumuzdan fazla beklenmektedir.

Hasada yaklaştığımız şu günlerde;

* Çiftçimiz İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine uğrayarak tarlasının bulunduğu bölgede süne varlığını öğrenerek ilaçlama yapması gerekiyorsa mutlaka ilaçla mücadelesini yapmalıdır. Aksi takdirde bilindiği gibi verim ve kalitede % 30-35 ler civarında kayıp meydana gelmektedir.

* Çiftçilerimiz yine hasat zamanını mutlaka geçirmeden ürünün nemi % 12-13 ler de iken hasat yapılmalıdır. Nem sorunu olan ürünlerde kapısının önüne dökerek hububatı birkaç gün bekletip satmaya götürmesinde fayda vardır.. Çünkü dalında çok fazla beklemelerde ürün işleme esnasında randıman düşmektedir.

* Hasat esnasında biçerdöver kayıplarına dikkat edilmeli ve fazla kayıp olması halinde gerekli tedbirler alınmalıdır.

* Arpa tarlasından buğday tarlasına geçişte biçerdöver temizliğinin iyi yapılması gerekir.

*Hububatı depolama esnasında rutubetine dikkat edilmeli ve boş deponun önceden ilaçlanması gerekmektedir.

* Tarım Bakanlığı‘ndan aldığımız duyumlara göre anızı yakan çiftçilere bir kısım destekler verilmeyeceği için hasat sonrası hububat saplarının değerlendirilmemesi durumunda çiftçilerimiz biçerdöverlerin parçalayıcısı olanlarına biçim yaptırmalılar ve dipten biçtirmeliler ki tarla sürümünü biçim sonrası gölge tavında hemen yapabilsin.

Dünya da; bilindiği gibi hububat ve özellikle buğday stratejik bir ürün haline gelmiştir. Bir ülkede yangın çıktığı zaman veya bir ülkede kuraklık olduğu zaman veya Çin gibi nüfusu yoğun olan ülkelerin ekmek kullanımlarında bir artışın olması dahi, fiyatların aşırı miktarda artmasına sebep olmaktadır. Yaklaşık bir yıldır buğday fiyatları dünya piyasasın da, yüksek seyretmekte olup Türkiye de ekim ayından bu yana çok fazla bir düşme olmamış ve hasat yapılan bölgelerimizde fiyatlar 0.65-0.70 TL civarında seyretmektedir.

Konya da hasadın başlaması ile birlikte de ortalama bu fiyatların geçerli olacağını tahmin etmekteyiz.

-2011 yılı da gördüğümüz eksikliklerden dolayı hububat çiftçisine biz Ziraat Mühendisleri olarak şu önerilerde bulunmak istiyoruz;

*Tohum olarak mutlaka sertifikalı tohum kullanılmalı, sertifikalı tohum geçtiğimiz yılda olduğu gibi erken zamanda bitecektir. Bu nedenle tohumlar erken zamanda alınmalıdır.

*Sertifikalı tohum çeşidini belirlerken mutlaka, soğuk iklim şartlarına ve hastalıklara dayanıklı çeşitler seçilmelidir.

*Erken ekilen hububatların zarar görmesinden dolayı, ekim zamanı geciktirilerek Ekim ayı sonlarından itibaren hububat ekimine başlanmalıdır.

*Buğday tarlasına kesinlikle tekrar buğday ekilmemeli, yani münavebe sistemi mutlaka uygulanmalıdır.

*Baharda kök çürüklüğü, septoria ve sarı pas hastalıklarıyla ilgili mutlaka gerekli kontroller yapılmalı ve tedbirler alınmalıdır.

*Üst gübresi olarak verilen azotlu gübreler sulu alanlarda 3 parça halinde verilmelidir. Çünkü Ofisin alım politikalarında ki değişiklik sebebiyle protein oranının yüksek olması için başak döneminde azot yeterli miktarda toprakta bulunmalıdır.

*Biyolojik mücadele yapılamamışsa İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine sorarak süne yoğunluğu fazlaysa kimyasal mücadele mutlaka yapılmalıdır.

*Topraklarımızda organik maddenin azlığından dolayı kullanılan su gübre masrafları çok fazla olmaktadır. Bundan anızları değerlendirerek yeniden toprağa kazandırmanın yanında, çiftlik gübresi ve yeşil gübrelemenin de mutlaka devreye sokulması gerekmektedir.

Bu saydığımız maddeler hububat çiftçisi tarafından uygulanması halinde verim ve kalite kesinlikle istenilen seviyede olacaktır. Dolayısıyla hem çiftçi, hem tüketici, hem sanayici hem de ülke kazanacaktır...

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur...

                                                                                                               Özkan TAŞPINAR

                                                                                                               Başkan

Okunma Sayısı: 594
Fotoğraf Galerisi