BASIN AÇIKLAMASI:SÜT SIĞIRCILIĞININ GELİŞMESİ

GAZİANTEP ŞUBE ( )
25.07.2011 (Son Güncelleme: 26.07.2011 10:54:49)

 

 Şube başkanımız ANADOLU AJANSINA; Süt Sığırcılığının Gelişmesi İçin Büyük Süt İşleme Tesislerinin Kurulması Gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, süt sığırcılığının gelişmesi için büyük süt işleme tesislerinin kurulması gerektiğini bildirdi.

Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yer alan tüm illerde süt sığırcılığının hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Gaziantep‘te, çoğunluğu Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde olmak üzere 50 civarındaki ağılda süt sığırcılığı yapıldığını ifade eden Seçkin, şöyle konuştu:

"Söz konusu ağıllarda bin 500 civarında büyükbaş hayvan süt üretimi için besleniyor. Süt sığırı sayısının, 2011 yılında 10 bine çıkmasını bekliyoruz. Gaziantep‘in yanı sıra, bölgedeki diğer illere başta ABD olmak üzere Litvanya, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerden süt sığırları geliyor."

Seçkin, süt sığırcılığının geliştirilmesi için yerli ırklara da önem verilmesini istedi ve bu konuda Devlet Üretme Çiftliklerinde çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Süt sığırcılığının gelişmesi için büyük süt işleme tesislerine de ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda Gaziantep‘in şanssız bir il olduğunu dile getiren Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süt sığırcılığı, devlet desteği ile hızla gelişiyor. Ancak, artan üretimin modern tesislerde işlenmesi gerekir. Örneğin şu anda Gaziantep‘te, üretilen sütler daha çok küçük tesislerde işlenebiliyor. Oysa, bu konuda büyük işletmelere ihtiyaç duyuluyor. Büyük işletmeler de bu konuda daha çok teşvik kapsamında bulunan illerde yatırım yapmayı düşünüyor.

Örneğin, Ülker Firması, Kahramanmaraş‘ın Türkoğlu İlçesinde büyük bir süt işletme tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Nurdağı ve İslahiye bölgelerine çok yakın bir yerde olacak olan bu tesis, bölgedeki potansiyelin değerlendirilmesi için çok olumlu bir yatırım olacak. Ancak, Gaziantep‘e de bu alanda faaliyet gösterecek firmaların yatırım yapmasının sağlanması gerekir."

Hayvancılığın geliştirilmesi açısında yem üretiminin de önemli olduğuna dikkat çeken Seçkin, şunları kaydetti:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yer alan illerde hayvancılığın geliştirilmesi için organik hayvansal bitki üretimi yaygınlaştırılmalı. Organik hayvansal üretim, meraların uzun dönemde toprak üretkenliğinin korunması ve iyileştirilmesi, sürdürülebilir tarımın geliştirilmesine katkıda bulunması bakımından, bitkisel üretimle birlikte ele alınmalıdır.

GAP Master Planı‘na göre, bölgede hayvan yemi üretiminde artış olacağı öngörülmektedir. Bölgede ana ürün arpa dahil yem bitkisi üretiminin toplam ekiliş alanı yüzde 15 ve ikinci ürün silajlık Mısır dahil yem bitkisi ekiliş alanı yüzde 8‘dir. Buna göre, toplam yem bitkisi ekiliş alanının yüzde 23 olması beklenmektedir. Halen bölgede mevcut yem üretimi yüzde 1 civarında. Yem bitkileri üretiminin gelişmesi, hayvancılığın gelişmesi için itici bir güç olacaktır."

 

Okunma Sayısı: 658