TARIM ARAZİSİNİN YOK EDİLMESİNE YARGI "DUR" DEDİ - ETKİN HABER AJANSI (ETHA)

İSTANBUL ŞUBE ( )
09.08.2011 (Son Güncelleme: 09.08.2011 11:19:28)

İstanbul Beykoz`da yılda 3 ürün kaldırılabilecek verimlilikte olan tarım arazisinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tarım dışı ilan edilmesine, mahkemeden yürütmeyi durdurma çıktı. Etkin Haber Ajansı / 08 Ağustos 2011 Pazartesi

İSTANBUL- İstanbul 7. İdare Mahkemesi, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından üzerinde basketbol akademisi, yönetim merkezi, kamp ve antrenman binaları gibi tesisler kurulmak istenen tarım arazisinin tarımsal üretim amacı dışında kullanılmasına "dur" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Beykoz İshaklı Köyü‘nde bulunan 3 pafta, 380 parsel numaralı, 86.250 metrekare yüzölçümlü tarım arazisinin "Kamu yararı kapsamında tarım dışı amaçlı kullanılabileceği" yönünde görüş veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na 2010 yılında dava açmıştı.

KESİNLİKLE TARIMDA KULLANILMALI

Dava sürecinde yapılan bilirkişi incelemesinde arazinin; iki tarafı ormanlarla kaplı vadi tabanı olduğu, organik maddesi son derece yüksek verimli bir toprağa sahip bulunduğu, tarım yapmayı engelleyecek herhangi bir topoğrafik sınırlaması olmadığı, mevcut haliyle tarımsal üretimde kullanıldığı, kesinlikle tarımda kullanılması gereken birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi niteliğinde olduğu belirtilmişti. Bilirkişi raporunda, bu özelliklere sahip bir araziden yılda iki, hatta üç ürün kaldırılabileceği kaydedilmişti.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi söz konusu tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanılmasının şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna vardı.

Mahkeme, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın kararının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ODA‘DAN AÇLIK UYARISI

Konuya ilişkin açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, "Gerek dünya gerekse ülkemiz nüfusunun sürekli arttığı bir süreçte tarım alanlarının yapılaşmaya açılması insanlığı açlığa sürükleyecektir. Yapılaşmalar için böylesine verimli tarım alanları yerine tarımsal üretime daha az elverişli alanlar tercih edilmelidir" dedi.

Atalık, toprağın bir santimetresinin oluşumu için ortalama 600 ila 10 bin yıla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti, "kamu yararı"nın, toprağın tarım dışı amaçlı kullanılarak yok edilmesi değil, tarımsal üretim amacı doğrultusunda kullanılması olduğunu ifade etti.

Okunma Sayısı: 607