ARJANTİN MISIRI İÇİN ÇİFTÇİYE UYARI -HÜRRİYET İZMİR

İZMİR ŞUBE ( )
28.01.2012 (Son Güncelleme: 30.01.2012 10:50:47)

Arjantin`deki kuraklıktan kaynaklanan rekolte düşüşü Türkiye`yi nasıl etkileyecek.

Burcu TANER/ İZMİR, (DHA)

TÜRKİYE ve özellikle Ege tarımında pamuğun en büyük rakibi olan mısır, dünyadaki ikinci büyük üretici olan Arjantin`deki kuraklıktan kaynaklanan sert bir rekolte düşüşü yaşayacak. Bu durum da yem fiyatlarını yükselterek hayvancılık sektörünü zorlayacak, öte yandan pamuk üreticileri yükselen mısır fiyatlarıyla birlikte aynı çelişkiyi yine yaşayacak. Arjantin Tarım Bakanlığı yetkilileri, geçen yılın Aralık ayından bu yana Arjantin‘de devam eden kuraklığın tarımsal üretimi etkilediğini, dünyanın ikinci büyük mısır ihracatçısı ve üçüncü büyük soya ihracatçısı olan ülkede önemli rekolte kayıplarının olacağına işaret etti. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü`ne de bir duyuru gönderen Arjantinli yetkililer, mısır rekoltesinin bu yıl 5 milyon ton azalacağını, geçen yıl 55 milyon ton olarak gerçekleşen soya üretiminin ise, bu yıl 47 milyon tona düşeceği ve kuraklık öncesi 110 milyon ton olarak beklenen toplam hububat rekoltesinin de 100 milyon tona düşeceğinin tahmin edildiğini aktardı.

Pamukta baskı olacak

Rekolte düşüşünün ardından fiyatların yükseldiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, "Özellikle Ege Bölgesi için pamuk üreticisi üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Üretici yıllardır sürekli inip çıkan pamuk fiyatlarından kaynaklı sürekli mısır mı yoksa pamuk mu ekeceğine karar veremiyor. Aynı çelişkiler yine yaşanacaktır ancak dünya fiyatlarının nasıl seyrettiğini yakından inceleyip karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

HAYVANCIK ZORDA

Çiftçi, "Mısır ve soya en önemli yem hammaddesi. Aynı zamanda enerji ve protein kaynağı olarak Türkiye`nin en büyük ithalat kalemlerinden biri. Bunun üzerinden baktığımızda yükselen hammadde fiyatları mutlaka yeme yansıyacaktır. Hayvancılığımızı zor günler bekliyor demektir" dedi. Devletin tarım için bir politikası olmadığı sürece bu çelişkilerin ve sorunların yaşanacağının altını çizen Ferdan Çiftçi, "Zamanında ithalat bağlantıları yapıldıysa üreticinin yaşayacağı mağduriyet azalabilir. Ancak bu yapılmadığı için dünyadan soya ve mısır bulmaya çalışacağız. Planlı adımlarla sulama imkanlarını geliştirir ve tarım alanlarını genişletirseniz mısıra ayırdığınız alanı pamuktan kesmek zorunda kalmazsınız. Boş laflara değil doğru tarım politikalarına ihtiyaç var" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 821
Fotoğraf Galerisi