GÖKHAN GÜNAYDIN İLE "GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ" KONUSUNU GÖRÜŞTÜK - KASIM 2003

GENEL MERKEZ ( )
07.11.2003 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:34:53)

“<İ>ŞU SÖYLENEBİLİR, BU ÇALIŞMALAR SONUCUNDA ÜRETİLEN ORGANİZMALAR İNSAN ÜZERİNDE ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR, ANTİBİYOTİĞE DAYANIKLILIĞA YOL AÇABİLİR VE KANSER ETKİSİNE VARAN SAĞLIK TEHDİTLERİ YARATABİLİR. İNSAN, HAYVAN SAĞLIĞINA OLAN BU ETKİNİN YANI SIRA BİTKİ SAĞLIĞI ÜZERİNDE DE BENZER OLUMSUZLUKLAR DOĞURABİLİR.

GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ (GYD) TARIM ÜRÜNLERİ”, TÜRKİYE’DE SON YILLARIN ÇOK TARTIŞILAN, FARKLI DEĞERLENDİRMELERİN YAPILDIĞI KONU1ARDAN BİRİ OLDU. DÜNYADA TARIMSAL ÜRETİM YAPILAN ALANLARIN HER YIL GİDEREK ARTAN BÖLÜMLERİ GYD TARIM ÜRÜNLERİNE AYRILIRKEN ÜLKEMİZDE KONUNUN BÜTÜN BOYUTLARI İLE BİR YASAL ÇERÇEVEYE ALINDIĞINI SÖYLEMEK BİLE ÇOK ZOR... BU KONUDAKİ TARTIŞMALARI DUYURMAK VE DERİNLEŞTİRİP, GELİŞTİRMEK AMACIYLA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İLE GÖRÜŞTÜK.

- <İ>BU KONUYA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN VE BAŞKAN OLARAK SİZİN BAKIŞ AÇINIZI ANLATIR MISINIZ? DÜNYA TARIMINDA GYD ÜRÜNLERİN YAYGINLIĞI NE BOYUTTADIR? DAHA ÇOK HANGİ TÜR TARIM ÜRÜNLERİNDE GYD TOHUMLARI KULLANILMAKTADIR?

- BİYOLOJİK YÖNTEMLERDE KENDİ TÜRÜ HARİCİNDE BİTKİ TÜRLERİNDEN ÇEŞİTLİ GENLER ALARAK ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ OLAN ORGANİZMALARA BİZ GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR DİYORUZ. BUNA TRANSGENİK BİTKİLER DE DENİR. DÜNYADA ASLINDA TRANSGENİK UYGULAMALAR 1986 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. EN ÇOK MISIR, PATATES, SOYA, DOMATES GİBİ ÜRÜNLERDE UYGULANIYOR. GÜNÜMÜZDE YAKLAŞIK ALTMIŞ MİLYON HEKTAR ALANDA TRANSGENİK BİTKİ ÜRETİMİ YAPILIYOR. ALTMIŞ MİLYON HEKTARIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ SOMUTLAYABİLMEK İÇİN ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ: TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIK TARIM ALANI YİRMİ DÖRT MİLYON HEKTARDIR. BU HESAPLAMAYLA TÜRKİYE’NİN TARIM ALANI GENİŞLİĞİNİN YAKLAŞIK ÜÇ KATI VE NEREDEYSE YÜZÖLÇÜMÜNE YAKIN BİR ALANDA TRANSGENİK BİTKİLER ÜRETİLİYOR. BU ALTMIŞ MİLYON HEKTARIN ÜÇTE İKİSİ YANİ KIRK MİLYON HEKTARI ABD’DE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR. ONU ON ÜÇ MİLYON HEKTARDA ARJANTİN İZLİYOR, ARKASINDAN KANADA VE ÇİN GELİYOR. BU DÖRT ÜLKENİN TARANSGENİK ÜRETİMDEKİ SORUMLULUĞU YÜZDE DOKSAN DOKUZDUR. DİĞER TRANSGENİK ÜRETİM YAPAN ÜLKELERİ SIRALAMAK GEREKİRSE BUNLAR AVUSTRALYA, MEKSİKA, FRANSA, İSPANYA, G.AFRİKA, ALMANYA, ROMANYA, BULGARİSTAN VE URUGUAY. BU SON OLARAK SAYDIĞIMIZ ÜLKELER ÇOK KISITLI BİR SAHA OLAN YÜZDE BİRLİK BİR ALANDA ÜRETİM YAPMAKTADIRLAR
 

YERYÜZÜNDEKİ TARIMSAL ÜRETİM, BU GÜN DÜNYANIN TÜMÜNÜ DOYURMAYA YETİYOR
 

BİLİNDİĞİ GİBİ TRANSGENİK BİTKİLER KONUSUNDA ABD’NİN DÜNYA ÜZERİNDE BİR BASKILI TUTUMU VAR. BUNU DA SON GÜNLERDE ABD BAŞKANI G. BUSH ŞÖYLE AÇIKLIYOR: “DÜNYANIN ÇOK BÜYÜK BİR KISMI AÇTIR VE GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ BİTKİLER VERİMİ YÜKSEK, HASTALIKLARA DAYANIKLI ÜRETİM DOĞURURLAR. DOLAYISIYLA DÜNYANIN AÇLIĞINI ÖNLEMENİN TEK YOLU, GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRMEKTİR.” ŞİMDİ ÇOK SİYASİ BİR REFLEKSLE ŞU SÖYLENE BİLİR: DÜNYADAKİ AÇLIK ABD’NİN NE ZAMAN UMRUNDA OLDU Kİ, BÖYLE BİR TELAŞ İÇİNE DÜŞSÜN!... BU SİYASİ REFLEKSİ BİRAZ TEKNİK BİLGİYLE DONATIRSAK ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ: YERYÜZÜNDEKİ TARIMSAL ÜRETİM, BUGÜN DÜNYANIN TÜMÜNÜ DOYURMAYA YETİYOR. ANCAK TARIMSAL ÜRETİMİN DENGESİZ DAĞILIMI SONUCU, DÜNYADA YAŞAYAN İNSANLARIN NEREDEYSE YARIYA YAKINININ AÇ OLDUĞUNU, YA DA AÇLIK TEHDİDİ ALTINDA YAŞADIĞINI GÖRÜYORUZ.
 

BU SORUNDA DA TARIM TİCARETİNDEKİ HEMEN TÜM SORUNLARDA OLDUĞU GİBİ ABD VE AVRUPA İLE GELİŞMEKTE OLAN YOKSUL ÜLKELER KARŞITLIĞI VE BU KARŞITLIKTAN ETKİLENEN BİR GENEL DÜNYA DÜZENİ VAR. TARIM TİCARETİNDE HEM AB’NİN HEM DE ABD’NİN AŞKIN ÜRETİM KAPASİTELERİ VAR. KENDİ GEREKSİNMELERİNDEN ÇOK FAZLA ÜRETİYORLAR, BUNU ÜRETEBİLMEK VE SATABİLMEK İÇİN DE DIŞ PAZARLARI KAPMA YARIŞI İÇERİSİNDELER. DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (DTÖ), BUNUN KURALLARINI AB’NİN VE ABD’NİN LEHİNE DÜZENLEME İŞLEVİNİ GÖRÜYOR. HER DTÖ DÜZENLEMESİ BİR ANLAMDA DÜNYANIN GERİYE KALANI İÇİN YENİ ZORLUKLAR DOĞURUYOR. CANCUN’U (*) BİR TARAFA BIRAKALIM CANCUN BİRAZ DAHA FARKLI BİR ÖZELLİK GÖSTERİYOR. ŞİMDİ BU ÇERÇEVEDE SINIR TİCARETİNDE VE TARIM ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ VE ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME (AR-GE) YENİLİĞİNİN ASLINDA ONA SAHİP OLAN ÜLKENİN KENDİSİNE BİR AVANTAJ SAĞLAMA ÇABASI OLDUĞUNU DA KAYDETMEK GEREKİR. ABD GERÇEKTEN TEKNOLOJİK ANLAMDA BU ÇALIŞMALARI HERKESTEN ÖNCE YAPTI VE BİR ÜSTÜNLÜK ELDE ETTİ. BU ÜSTÜNLÜĞÜN KENDİSİNE VERDİĞİ AVANTAJI KULLANMAK İÇİN ŞÖYLE BİR ARGÜMAN KOYUYOR: “GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GENETİCALLY MODİFİED ORGANİSM GYD) ASLA HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN, ÇEVRE İÇİN ZARARLI DEĞİLDİR”. AVRUPA İSE GENE KENDİ POZİSYONUNUN GEREĞİ TAM TERSİ BİR ŞEY SÖYLÜYOR: “HAYIR BUNUN İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞINA, BİTKİ ÇEŞİTLERİNE ZARARLI OLMADIĞINI ORTAYA KOYA BİLMEK İÇİN ÇOK UZUN YILLAR ARAŞTIRMALAR GEREKEBİLİR VE DOLAYISIYLA BUNDAN EMİN OLAMAYIZ”. AVRUPA BÖYLE SÖYLÜYOR AMA BİR TARAFTAN DA ÖZELLİKLE FRANSA VE İSPANYA İLE HEM DENEME HEM DE ÜRETİM AŞAMASINA GEÇİYOR. İNGİLTERE BU ANLAMDA BU İKİLİĞİ İZLEYEN BİR YAPI SERGİLİYOR AMA AVRUPA’NIN GERİYE KALAN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA ÖZELLİKLE TÜKETİCİ MUHALEFETİ NEDENİYLE GYD’LERE YÖNELİK BİR KARŞI DURUŞ DA SÖZ KONUSU... GYD’Lİ ÜRÜNLER AVRUPA’YA GİREMİYOR YA DA ÜZERİNDE “BU GYD’Lİ ÜRÜNDÜR” ETİKETİNİN OLMASI GEREKİYOR.
 

- <İ>AVRUPA’DA BİR YASAKLAMA VAR MI?

- TABİ TARIM TİCARETİNDE GYD’Lİ ÜRÜNLER AVRUPA’YA GİREMİYOR YA DA ÜZERİNDE “BU GYD’Lİ ÜRÜNDÜR” ETİKETİNİN OLMASI GEREKİYOR. YANİ TÜKETİCİ BUNU DİLERSE KULLANABİLİYOR. ŞİMDİ AVRUPA VE ABD’NİN TUTUMUNUN YANI SIRA TÜRKİYE’DEKİ DURUMA BAKALIM; GYD’LER ÇOK ÖNEMLİ MİKTARDA RİSK İÇERİYOR. BU RİSKLERDEN KISACA SÖZ ETMEK GEREKİRSE GEN AKTARIMININ AMAÇLARINDAN BİR TANESİ ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK SAĞLAMAK. YABANİ OTLARI ÖLDÜRMEDE KULLANILAN KİMYASALLAR, BİZ BUNLARA HERBİSİT DERİZ. HERBİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK SAĞLAMAK, VİRÜS VE BAKTERİLERE KARŞI DAYANIKLILIK SAĞLAMAK VE BÖYLECE TARIMSAL ÜRETİMİN VERİMİNİ YÜKSELTMEK, HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DİRENCİNİ YÜKSELTMEK. HATTA BAZEN RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK, İÇERİĞİNİ ZENGİNLEŞTİRMEK, BU TİP AMAÇLAR DA VAR. ÖRNEĞİN ÇELTİKTE; EKSİK OLAN VİTAMİNLERİ GYD’LERLE ÇELTİĞE KAZANDIRILMASI SÖZ KONUSU... ANCAK TÜM BU SÜREÇ, İNSANOĞLUNUN ASLINDA TAM DA HAKİM OLAMADIĞI BİR BİYOTEKNOLOJİK ÇALIŞMAYA ATIF YAPIYOR. ŞU SÖYLENEBİLİR, BU ÇALIŞMALAR SONUCUNDA ÜRETİLEN MEKANİZMALAR, ORGANİZMALAR İNSANLAR ÜZERİNDE ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR, ANTİBİYOTİĞE DAYANIKLILIĞA YOL AÇABİLİR VE KANSER ETKİSİNE VARAN SAĞLIK TEHDİTLERİ YARATABİLİR. İNSAN, HAYVAN SAĞLIĞINA OLAN BU ETKİNİN YANI SIRA BİTKİ SAĞLIĞI ÜZERİNDE DE BENZER OLUMSUZLUKLAR DOĞURABİLİR. AYRICA GENETİĞİ İLE OYNANMIŞ BİTKİLERİN DOĞAYA KABUL ETTİRİLMESİ SONUCUNDA BUNLARIN DOĞADA BULUNAN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ÜZERİNDE BASKIN ROL OYNAYACAĞI VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KISA SÜREDE YOK EDECEĞİ GİBİ ÇEŞİTLİ ARGÜMANLAR VAR. ÇEVRESEL ETKİLERİ VAR, AYRICA SOSYOEKONOMİK ETKİLERİ DE ELBETTE VAR. BU RİSKTİR. BİR RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK GEREKİR. TÜRKİYE BUNUN NERESİNDE BULUNMALIDIR...
 

TÜRKİYE BU İŞ YARALI MIDIR ZARARLI MIDIR DİYE KENDİSİ ARAŞTIRMALI.
 

- <İ>TÜRK TARIMINDA SON YILLARDA YAŞANAN SIKINTILAR AÇISINDA GYD TARIMSAL ÜRETİM KONUSU NASIL BİR ÖNEM TAŞIYA BİLİR? GÖRÜŞLERİNİZ?
 

TÜRKİYE’NİN AR-GE ÇALIŞMALARINA HER ALANDA OLDUĞU GİBİ BU ALANDA DA AĞIRLIK VERMESİ LAZIM. KENDİ ULUSAL AR-GE ÇALIŞMASINI YAPMASI LAZIM. 1998 YILINDA BÖYLE BİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI. TÜRKİYE’DE, TARIMSAL ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRLÜKLERİ’NİN ÇEŞİTLİ ÇİFTLİKLERİNDE ÜÇ ÜRÜNDE PATATES, MISIR VE PAMUK, TRANGENİK BİTKİLER DENEME AMACIYLA ÜRETİLİYOR. ŞİMDİ BURADA TABİ BAZI RİSKLER VAR, BUNLARIN KENDİ YEREL ÇEŞİTLERİMİZİ TEHDİT ETMESİ, TOZLANMA YOLUYLA, KENDİLİĞİNDEN YETİŞME YOLUYLA KONTROL EDİLEMEMESİ GİBİ RİSKLER VAR. TARIM BAKANLIĞI PEK DE ŞEFFAF DEĞİL; BU ALANDA NEREDE NE YAPTIĞI KONUSUNDA KAMUOYUNA YETERLİ BİLGİLER SUNMUYOR. ŞUNU DA SÖYLEMEK GEREKİR Kİ EĞER SİZ BU ÇALIŞMALARI YAPMAZSANIZ BİR BAŞKASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALARIN SONUÇLARINA MAHKUM OLURSUNUZ VE EĞER GÜN GELİR GENETİĞİ İLE OYNANMIŞ ORGANİZMALARIN İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE ZARARLI OLMADIĞI GİBİ BİR SONUÇ ORTAYA ÇIKARSA, TIPKI BUGÜN KISIR TOHUMLARDA OLDUĞU GİBİ SADECE BAŞKALARININ GELİŞTİRDİĞİ AR-GE’Yİ PARA VEREREK SATIN ALMAK ZORUNDA KALIRSINIZ. TÜRKİYE BU İŞ YARARLI MIDIR ZARARLI MIDIR DİYE KENDİSİ ARAŞTIRMALI VE KENDİ AR-GE ÇALIŞMASINI KENDİSİ YAPMALIDIR. DOLAYISIYLA BEN BU YAPILAN DENEMELERİN KARŞISINDA DEĞİLİM ANCAK BU DENEMELERİN GERÇEKTEN, TARIM MÜHENDİSLİĞİ BİLİMİNİN GEREKTİRDİĞİ DİKKAT VE BİLGİ İLE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ VE YALITILMIŞ ALANLARDA YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUM...
 

TÜKETİCİMİZ BİLMEDEN TRANGENİK ÜRÜNLERİ TÜKETİYOR.
 

TÜRKİYE’DE BUNDAN DAHA ÖNEMLİ OLAN BİR DURUM; TÜRKİYE’NİN KENDİ ÜLKESİNE İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERDEKİ GENETİĞİYLE OYNANMIŞ ORGANİZMA OLUP OLMADIĞINI SAPTAYABİLECEK MEKANİZMA YETENEĞİNİN SON DERECE KISITLI OLMASIDIR. ŞU KADARINI SÖYLEYEBİLİRİM Kİ ABD’DEN BOSA FİYATIYLA DÜNYAYA SATILAN TÜM ÜRÜNLE KESİNLİKLE GENETİĞİYLE OYNANMIŞ ÜRÜNLERDİR. BUNLAR TÜRKİYE’YE GELİYOR VE ÜRÜNLERİ KONTROL EDEBİLECEK BİR KONTROL SİSTEMİMİZ YOK. BU KONUDA YÖNETMELİK HAZIRLIKLARI VE BİR TALİMAT VAR. EĞER BÖYLE BİR ÜRÜNÜ İTHAL EDECEKSENİZ BUNUNLA İLGİLİ ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMALARIN YAPILMASI GEREKİYOR. BU ÜRÜNÜN TESCİL EDİLDİĞİ ÜLKEDE TİCARİ OLARAK ÜRETİLİYOR OLMASINI TÜRKİYE ÖN KOŞUL OLARAK ARIYOR. TRANSGENİK BİTKİLERİN İNSAN, HAYVAN, BİTKİ VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSK TAŞIMAMASINI ARIYOR. AYRICA TÜRKİYE FLORA VE FAUNASI İÇİN POTANSİYEL BİR TEHLİKE OLUŞTURMASINI ENGELLEMEK ÜZERE TRANSGENİK BİTKİNİN TÜRKİYE’DE YAKIN AKRABA VE YABANİLERİ OLAN TÜRLERE AİT OLMAMASINI DA BİR ÖN KOŞUL OLARAK İSTİYOR. HEMEN FARK EDECEĞİNİZ GİBİ, BUNLAR SON DERECE YÜKSEK MÜHENDİSLİK BİLGİLERİ VE ALTYAPI, LABORATUAR DONANIMI GEREKTİREN ARAŞTIRMALAR. MEVZUATIN BUNU ARAMASINA KARŞIN UYGULAMANIN BU YETKİNLİKLE YAPILIYOR OLDUĞUNU SÖYLEMEK OLANAKSIZ HATTA TAM TERSİNİ SÖYLEMEK MÜMKÜN. BU ALANDA ÖNEMLİ SIKINTILAR VAR VE TÜKETİCİMİZ BİLMEDEN TRANSGENİK ÜRÜNLERİ TÜKETİYOR.
 

- <İ>“TERMİNATÖR TOHUM TEKNOLOJİSİ” YA DA “KISIR TOHUM SATIŞI” SON YILLARDA ÜLKEMİZDE GİDEREK YAYILAN, TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN PEK FAZLA DENETLENMEYEN BİR UYGULAMA. BİLDİĞİMİZ KADARI İLE, DAHA ÇOK YEŞİL SEBZE TÜRLERİNİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN TOHUMLARDA BU TEKNOLOJİ UYGULANIYOR. BÖYLECE, ÜRETİCİLERİMİZ HER YIL ABD VE İSRAİL TOHUMCULUK ŞİRKETLERİNE BÜYÜK BEDELLER ÖDEMEK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR. KISIR (VE PAHALI) TOHUM TEKNOLOJİSİ HAKKINDA NELER DÜŞÜNDÜĞÜMÜZÜ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ? TÜRKİYE PAZARINDA FAALİYET YÜRÜTEN ULUSAL TOHUMCULUK ŞİRKETLERİMİZ VAR MI?
 

- AVRUPA VE ABD KENDİ ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİ ARACILIĞIYLA YA DA AVRUPA’NIN VE AMERİKA’NIN KENDİNE SAĞLADIĞI DÜNYA ZEMİNİ ÜZERİNDE HAREKET EDEN ÇOKULUSLU ŞİRKETLER HANGİSİNİN ÖNCELİKLİ OLDUĞU ARTIK TARTIŞILIYOR: ULUS DEVLET Mİ ÖNCELİKLİDİR, ÇOKULUSLU ŞİRKET Mİ ÖNCELİKTEDİR DÜNYA SİSTEMİNİ BASKILAMAK VE YÖNETMEK KONUSUNDA, ONUN İÇİN BU AYRIMI VE AÇILIMI VEREREK SÖYLÜYORUM. DÜNYA TOHUM ÜRETİMİ VE DAĞITIMI KONUSUNDA TEKEL OLMUŞ DURUMDALAR. BUNA ULAŞABİLMEK İÇİN TÜM AZ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN ULUSAL FON ÜRETİMİNİ NEREDEYSE KIRDILAR. KENDİ KAYNAKLARIMIZI HAREKETE GEÇİREREK KENDİ TOHUMCULUĞUMUZU KENDİ BİYOTEKNOLOJİK ARAŞTIRMALARIMIZI VE GELİŞTİRMELERİMİZİ YAPMAK ZORUNDAYIZ. BUGÜN TÜRKİYE ÖZELLİKLE SEBZE VE MEYVE TOHUMUNDA TÜMÜYLE DIŞA BAĞIMLI. HUBUBAT HALA BİR MİKTAR TOHUM ÜRETEBİLİYORUZ. ANCAK ORADA DA DIŞARI BAĞIMLI SÜREÇLER HIZLA ARTIYOR. BUNUN YERİNE NE KONUYOR? BUNUN YERİNE BÜYÜK TOHUMCULUK FİRMALARININ TÜRKİYE’DEKİ TAŞERON FİRMALAR ELİYLE KENDİ ÜLKELERİNDE YA DA BAŞKA BİR ÜLKEDE PLANTASYON HALİNDE ÜRETTİKLERİ TOHUMU YURTİÇİ PAZARINA POMPALAMALARI. BUNU BİR DEFA ALIRSANIZ HER YIL BUNA BAĞIMLI OLMAK ZORUNDASINIZ ÇÜNKÜ TARIM DOĞURGAN BİR SEKTÖRDÜR; İNSANIN DOĞASINDAN GELEN DOĞURGANLIK ASLINDA TARIMDAN KAYNAKLANIR. TOHUM BİR SONRAKİ YIL VERİR AMA KISIR TOHUMLAR YA DA İNTİHAR EDEN TOHUMLAR OLARAK DA TANIMLANAN TOHUMLAR, BİR SONRAKİ YIL KULLANILAMAZ VE SİZ TEKRAR PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ. BU SON DERECE ÖNEMLİ BİR DIŞA BAĞIMLILIK YARATIYOR VE YILLARDIR BU SÜRECİ DÜNYANIN HER TARAFI İÇİN KULLANIYORLAR. BUNUN İÇİN BENCE TÜRKİYE KENDİ ULUSAL AR-GE’SİNİ OLUŞTURMALIDIR. TARIM BAKANLIĞI’NIN ŞÖYLE BİR ARGÜMANI VAR: “TİGEM’İ (TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ) ÇOKULUSLU ŞİRKETLERE AÇACAĞIZ VE ONLAR BURADA TOHUM ÜRETECEKLER VE BİZ DOLAYISIYLA TOHUM AÇIĞIMIZI KAPATACAĞIZ.” BİZ ZMO OLARAK DİYORUZ Kİ PLANTASYONUN NEREDE OLDUĞUNUN EN UFAK BİR ÖNEMİ YOKTUR, O ARJANTİN’DE, MEKSİKA’DA, ŞİLİ’DE VE YA ENDONEZYA’DA OLABİLİR, ÖNEMLİ OLAN BU AR-GE’YE KİMİN SAHİP OLDUĞU TOHUMUN MÜLKİYETİNE KİMİN SAHİP OLDUĞUDUR. TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN TOHUMU ARJANTİN’DEN GELEN TOHUM İÇİN AYRICA BİR NAKLİYE MASRAFI ÖDEMEDEN AMA SİZE ASLA BİR KURU UCUZ OLMAYACAK ŞEKİLDE BU FİRMALAR SATACAKLARDIR, DOLAYISIYLA PLANTASYONUN TÜRKİYE’YE YERLEŞMİŞ OLMASININ OLSA OLSA DIŞA BAĞIMLILIK SÜRECİNİ ARTIRAN BİR İŞLEVİ OLUR. DOLAYISIYLA BİZ TİGEM’İ HARAÇ MEZAT SAĞA SOLA PEŞKEŞ ÇEKMEK YERİNE TAM TERSİNE ORADA KENDİ KAYNAKLARIMIZI HAREKETE GEÇİREREK KENDİ TOHUMCULUĞUMUZU KENDİ BİYOTEKNOLOJİK ARAŞTIRMALARIMIZI VE GELİŞTİRMELERİMİZİ YAPMAK ZORUNDAYIZ. EĞER BUNU YAPAMAZSAK TARIMSAL ÜRETİMDE ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR İÇİNE GİRECEĞİZ. GELECEKTE, TÜRKİYE BUGÜNKÜNDEN ÇOK DAHA KÖTÜ DURUMDA OLACAK. KAMUSAL DENETİMİ YAPABİLECEK BİR ORGANİZASYONUNUZ VAR İSE; TARIM İLACI İNSAN, BİTKİ VE HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN ZARARLI DEĞİLDİR.
 

- <İ>DÜNYA TARIM İLAÇLARI SEKTÖRÜNÜN PAZARINI TAHDİT EDEN GYD TARIMSAL ÜRETİM, DOĞANIN ZEHİRLİ KİMYASAL BİLEŞİKLER İLE KİRLETİLMESİNİ ÖNLEYEREK OLUMLU SONUÇLAR YARATABİLİR Mİ?
 

- EVET TARIM İLACI KULLANIMI AZALIYOR. ÇÜNKÜ BUNLARIN ZARARLILARA VE HASTALIKLARA KARŞI DAYANIKLILIĞI ARTIRILIYOR ANCAK ŞUNU SAPTAMAMIZ GEREKİR EĞER DOĞRU DOZDA KULLANIRSANIZ VE HASATTAN BELİRLİ BİR SÜRE ÖNCE İLAÇLAMAYI YAPIP DAHA SONRA YAPMAZSANIZ VE BUNUN KAMUSAL DENETİMİNİ YAPABİLECEK BİR ORGANİZASYONUNUZ VAR İSE, TARIM İLACI İNSAN, BİTKİ VE HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN ZARARLI DEĞİLDİR. DÜNYADA DA BU KULLANILIR. ORGANİK TARIM TABİ ANCAK ORGANİK TARIMDAN KASTIM HİÇBİR, HORMON VE TARIM İLACI KULLANILMADAN GERÇEKLEŞTİRİLEN ÜRETİMDİR. ANCAK ORGANİK TARIMDA, DAHA DÜŞÜK VERİMLE VE ÇOK DAHA YÜKSEK MALİYETTE ÜRÜN ELDE EDEBİLİRİZ. ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ GELİR AÇISINDAN ÜST DÜZEY BİR TÜKETİCİ GRUBUNU İLETİLEBİLİR. BİZ KONUYA VE SORUN ALANINA HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN YAKLAŞMAK ZORUNDAYIZ. HALK DEDİĞİMİZ EN ÜSTTEKİ %2 DEĞİLDİR, OLSA OLSA ONUN ALTINDAKİ ÇOĞUNLUKTUR. DOLAYISIYLA ORGANİK TARIMIN SIFIR TARIM İLACI VE SIFIR HORMONLA BİTKİSEL ÜRETİM VE HAYVANSAL ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRMESİ HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ŞİMDİLİK BİR ÜTOPYADAN ÖTE BİR ŞEY DEĞİLDİR. GELECEKTE DE ÇOK UMUT VEREN BİR ŞEY GÖRÜNMÜYOR, BUNUN YERİNE GYD’LERİ KOYMAK EN AZINDAN TARIM İLACININ DOZ ETKİLERİ HANGİ DOZDAN YÜKSEK OLAMAYACAĞI VE BİTKİ VE HAYVAN ORGANİZMASI İÇERİSİNDE ETKİLERİ BUGÜNE KADAR BİR ÇOK BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA KONU OLMUŞ VE AZ ÇOK BİLİNEN BİR ŞEY;OYSA TRANSGENİK BİTKİLER İNSAN HAYATI İÇİN BİR BÜYÜK BİLİNMEZİ OLUŞTURUYOR. DOLAYISIYLA BİLİNEN VE ZARARLILIĞINI KONTROL EDECEĞİMİZ BİR ŞEYİN YERİNE BİLEMEDİĞİMİZ VE ZARARLI OLMAYACAĞINI ŞİMDİLİK UMDUĞUMUZ(ÇÜNKÜ ÇOK UZUN YILLARIN DENEMELERİ SONUCUNDA BUNLARA İNANABİLİRSİNİZ) TRANSGENİK ÜRÜNLERİ GEÇİRMEMİZ DOĞRU OLMAZ KANISINDAYIZ.
 

<İ>TARIM İLAÇLARI KAÇ YILDIR DENENİYOR?
 

TARIMDA 19.YY. SONUNDAN BERİ BU İŞ YAPILIYOR. TABİ YERİNE VE KULLANILAN İLACA GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER ORTALAMA HASATTAN EVVEL YİRMİ BİR GÜN ÖNCE EN SON İLACI KULLANMIŞSA VE DOĞRU DOZ KULLANILMIŞSA; BİTKİ ÜZERİNDE KALAN BİR REVEZ VE İNSANA GEÇEN BİR ATIK YOKTUR. BU BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA KANITLANMIŞ BİR ŞEY.
 

TARIM İLACI KULLANIMI AZALIYOR. ÇÜNKÜ BUNLARIN ZARARLILARA VE HASTALIKLARA KARŞI DAYANIKLILIĞI ARTIRILIYOR ANCAK ŞUNU SAPTAMAMIZ GEREKİR EĞER DOĞRU DOZDA KULLANIRSANIZ VE HASATTAN BELİRLİ BİR SÜRE ÖNCE İLAÇLAMAYI YAPIP DAHA SONRA YAPMAZSANIZ VE BUNUN KAMUSAL DENETİMİNİ YAPABİLECEK BİR ORGANİZASYONUNUZ VAR İSE, TARIM İLACI İNSAN,BİTKİ VE HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN ZARARLI DEĞİLDİR.
 

BU ALANDA BİR SORUN YOK. BU ARGÜMANLARIN TÜMÜ ABD’NİN ARGÜMANLARIDIR. BU ARGÜMANLARIN HEPSİ GELİŞTİRDİĞİ BİR ÜRÜNÜ DÜNYA PİYASALARINA SÜREBİLMEK İÇİN KULLANMAK ZORUNDA OLDUĞU ARGÜMANLARDIR. ABD EĞER BUGÜNE KADAR AÇLIĞI UMURSAMIŞ OLSAYDI VE SİLAHA YAPACAĞI YATIRIMIN ÇOK DAHA KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜNÜ DÜNYANIN AÇLIK İÇERİSİNDEKİ İNSANLARINI DOYURMAYA AYIRSAK, BUGÜN İÇERİSİNDE YAŞADIĞIMIZ DÜNYA BU KADAR SIKINTI İÇERİSİNDE OLMAZ. DOLAYISIYLA ABD’NİN BU SİCİLİ ORTADA İKEN BÖYLE MASUM GEREKÇELERİN HİÇ KİMSE İÇİN İNANDIRICI OLDUĞUNU ZANNETMİYORUM.
 

- <İ>ÜLKEMİZDE TARIMA BÜYÜK BİR DARBE VURULMUŞ DURUMDA... BU DARBEDE ABD’NİN ROLÜ VAR MI?
 

TÜRKİYE’DE TARIM POLİTİKALARI İÇSEL ETKİLERLE YÖNETİLMİYOR, ÇOK UZUN ZAMANDAN BERİ BÖYLE... TÜRKİYE 1950İ YILLARDAN BERİ, BİZİM İKİZ KARDEŞLER DEDİĞİMİZ IMF VE DÜNYA BANKASI’NIN ONLARIN YANINDA DÜNYA TİCARET ÖRĞÜTÜ’NÜN ETKİSİ ALTINDA... 1980 SONRASI SÜREÇTE NEOLİBERAL POLİTİKALARA GEÇİŞLE BERABER BU SÜREÇ KUŞKUSUZ SON DERECE HIZLANDI VE 54. HÜKÜMETLE BERABER 1999’DA YAPILAN IMF ANLAŞMASI VE HEMEN ONU TAKİP EDEN TARIMSAL REFORM UYGULAMA ANLAŞMASI (TURUP) TÜRKİYE TARIMININ ŞU İÇİNDE BULUNDUĞU ÇÖKÜŞTEN SORUMLU OLAN KURULUŞLAR VE ANLAŞMALARDIR. BUNLARIN YANINDA AB’Yİ BİR BAŞKA ETKİ OLARAK ELE ALMAMIZ LAZIM. O DA AYRICA SORGULANMASI GEREKİR AMA BUNLARIN TÜMÜNÜN ALTINDA, BİR GENEL SÖMÜRGE DÜZENİNİN İPUÇLARINI ARAMAK LAZIMDIR. SAĞLIKTA, EĞİTİMDE, ULAŞIMDA, TARIMDA VE AKLA GELEBİLECEK HER ALANDA, TÜM SOSYAL DEVLET ÖZELLİKLERİNİN TASFİYE EDİLMESİ, KAMUNUN KÜÇÜLTÜLEREK ALANDAN ÇIKARILMASI VE BUNUN YERİNE ÇOKULUSLU ŞİRKETLER VE O DA TAŞERON OLAN BİR AVUÇ NE KADAR YERLİ DENEBİLİRSE SERMAYENİN ETKİSİNİ AÇMAK ULUSLARI GİDEREK BİR YOKSULLAŞMA SÜRECİNE SÜRÜKLEDİ. KUZEYİN GİDEREK DAHA ÇOK ZENGİN OLMASI KÜRESEL SÜRECİN ARTIK HERKE TARAFINDAN BİLİNEN ÖZELLİKLERİNDENDİR. ABD BÖYLE BİR SÜRECİ TETİKLERKEN, HERHALDE MASUM BİR ŞEYİN PEŞİNDE DEĞİLDİ.
 

<İ>BU ALANDAKİ ARAŞTIRMALAR ABD KÖKENLİ Mİ?
 

ELBETTE Kİ ABD KÖKENLİ. HEM ARAŞTIRMALAR ABD KÖKENLİ HEM DE ÜRETİMİN ÜÇTE İKİSİNDEN ABD SORUMLU. ALTMIŞ MİLYON HEKTARIN KIRK MİLYON HEKTARI ABD’DE ÜRETİLİYOR. BU ÜRÜNLER ABD İÇ PAZARINDA DA DAĞITILIYOR. BU TEMEL TARTIŞMALARDAN BİR TANESİ, ŞÖYLE BİR SÖYLEM VARDIR: “TEHLİKELİ OLSA ABD KENDİ İNSANINA SATAR MI?” EĞER ABD’DE VASP (ANGLOSAKSON VE PROTESTAN) İSENİZ ABD’NİN BİRİNCİ SINIF İNSANISINIZ, EĞER BUNLARIN DIŞINDA İSENİZ ABD’NİN HERHANGİ BİR ÜÇÜNCÜ DÜNYAYA BAKIŞIYLA KENDİ YURTTAŞINA BAKIŞI ARASINDA FAZLA BİR FARK YOKTUR. AMERİKA İÇİ SINIF İLİŞKİLERİNİ DE GÖZ ARDI ETMEDEN BU SORUNA YAKLAŞMAK LAZIM. EVET AMERİKA KENDİ ULUSUNU IRAK’TA DA ÖLDÜREBİLİYOR, FAKAT ÖLEN O ÇOCUKLAR AMERİKA’NIN O VASFININ DIŞINDAKİ ÇOCUKLAR, BU ÜRÜNLERİ TÜKETEN İNSANLAR DA BU VASFIN DIŞINDAKİ İNSANLAR...
 

-<İ> AMERİKA DIŞINDA, HANGİ ÜLKELER YOĞUN OLARAK GYD TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİYORLAR?
 

ARJANTİN VE KANADA TABİİ. ARJANTİN ABD’NİN ARKA BAHÇESİDİR. AMERİKA’NIN KURDUĞU PLANTASYONLAR ARJANTİN’DE UYGULANMAKTADIR. MEKSİKA YENİ ADAYLARDAN BİR TANESİDİR. KANADA KENDİ AR-GE’SİNİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR. ÇİN DE %2 BİR PAY İLE BU PAZARDAN PAY KAPMAYA ÇALIŞIYOR. ÇİN’DE DE ÖNEMLİ AR-GE ÇALIŞMALARININ YAPILDIĞINI DUYUYORUZ.
 

- <İ>ÇİN’DEKİ AR-GE ÇALIŞMALARININ OLUMLU OLUMSUZ SONUÇLARIYLA İLGİLİ BİR BİLGİNİZ VAR MI ?

ÇİN BU KONUDA ÇOK FAZLA BİR AÇIKLAMA YAPMIYOR. İZLEDİĞİ POLİTİKALAR SONUCUNDA BÖYLE BİR AR-GE BAŞARISI ELDE EDİLİR VE İNSAN SAĞLIĞI ZARARLI KANITLANIRSA BURADA ÇİN OLARAK BEN SÜRECİN DIŞINDA OLMAMALIYIM DİYE DÜŞÜNDÜKLERİNİ TEHMİN EDİYORUM...
 

- <İ>TEŞEKKÜRLER...

Okunma Sayısı: 4018