"OSB MAHALLEYE DAYANDI, MAHALLELİ AYAKLANDI" - MANİSA MANŞET GAZETESİ

MANİSA ŞUBE ( )
10.07.2014 (Son Güncelleme: 10.07.2014 17:24:03)

Birinci Sınıf Tarım Arazileri Sanayiye Mi Dönüştürülmek İsteniyor?

 Manisa Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin OSB‘nin 6-7 ve 8. kısımlarının açılması için Karaali ve Akgedik Köyüne uzanan toplam 3310 dekar araziyi işaret etmesi mahalleliyi kızdırdı.

Kamulaştırılması istenen araziler için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili kurumlara müracaat etti ve arazilerin durumunu sordu. İlgili kurumların "Burası 1. sınıf tarım arazisidir" raporuna rağmen başkanlığın bölgede fizibilite çalışması yapması mahalleyi korkuttu. 

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası, Manisa Akademik Odalar Birliği ve Manisa Barosundan destek isteyen mahalleli, Karaali ile Akgedik Mahallesini birleştiren arazi üzerinde açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü İbrahim DEMRAN, Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Menderes HIRÇINER, Karaali Mahallesi Muhtarı Sadık BULUT, Emlakdere Mahallesi Muhtarı Kadir KOCABIYIK ve mahalle halkı katıldı. 

SANAYİ BÖLGESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE İZİN VERMEYECEKLER

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü İbrahim DEMRAN, Karaali-Emlakdere ve Akgedik halkının yanında olduklarını ifade ederek, 1. sınıf tarım arazisinin sanayi bölgesine dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Demran,"Manisa Türkiye‘ye adını duyurmuş  on binlerce alanda üretim yapılabilen topraklara sahip bir il. 12 ay boyunca Manisanın topraklarında tarım yapılır.Manisa‘da bugün itibariyle tarım yapılacak alanlar tehdit altında. Alaşehir‘de jeotermal, Gördes ve Turgutlu Çal Dağında Nikel madeni çalışmaları var. Burada ise sanayi alanı sorunu ortaya çıktı. Akgedik köyündeki 3 bin 310 dekar tarım arazisi sanayi vasfına geçirilmek isteniyor.Buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

BARO VATANDAŞLARA DESTEK VERECEK

Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Menderes HIRÇINER de bölgeye gelerek, halka destek verdi. HIRÇINER, "Akgedik-Karaali toprakları Manisa‘nın en değerli ürünlerini üretiyor. Bundan önce yapılan kamulaştırmalarda bir çok tarım alanı sanayi bölgesine geçti.Elimizde çok sınırlı bir tarım alanı kaldı. Bu arazilerde kamulaştırılırsa burada tarım sona erecek. Biz sanayiye karşı değiliz. Alternatif sanayi alanları varken,tarım arazilerinin sanayi bölgesi haline getirilmesi yanlıştır. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Bu arazilerin sanayi alanına dönüştürülmesi konusunda yetkili kurullarda olumsuz raporlarının da olduğunu biliyoruz." dedi.

Hırçıner, "Eğer kamulaştırma kararı alınırsa biz de Manisa Barosu olarak harekete geçmeye hazırız. Mahalle halkı bizden bu konuda yardım isterse,her türlü hukuki desteği vermeye hazırız. Mahallelinin arkasındayız. Bu iki bölgede daha önce 13 bin dekar tarım alanı kamulaştırıldı ve Manisa Organize Sanayi Bölgesine verildi. Keçiliköy semtinden başlayıp, Muradiye,Karaali ve Akgedik mevkiine kadar gelen bu kamulaştıma işlemleri tarım arazilerini yok ediyor" dedi.

UZUNBURUN‘U İŞARET ETTİ

Karaali mahallesi Muhtarı Sadık Bulut‘da Manisa OSB‘nin büyüyüp gelişmesi için en uygun alanının Uzunburun mahallesindeki araziler olduğunu söyledi. Bulut, "OSB bizden bin 370 dönüm yer talep etti. Buralar 1. sınıf tarım arazisi. Devlet tarım arazilerine hiçbirşey yapılamaz diye bir kanun çıkardı. Fakat burası için bu kural geçerli değil. Burayı OSB‘ye vermek istiyor. Bu bir çelişkidir. Buralar bize atalarımızdan, dedelerimizden kaldı. Yıllardır karnımızı doyuran bu verimli toprakları vermeyiz. Burası Gediz havzasının bir uzantısıdır ve buranın harap olmasını istemiyoruz. Sanayi yapmak isteyenler, çıplak dağ eteklerine girsinler. Bölge içinde bulunan Uzunburun mahallesinde tarım dışı alanlar var. Bu alanların kullanılması kimseyi rahatsız etmez. Biz burası için tüm demokratik haklarımızı kullanmaya hazırız."dedi. Muhtar Bulut,daha önce bazı mahalle sakinlerinin arazilerini sattığını hatırlatarak;"Çünkü devlet, 1.sınıf olan tarım arazilerini, 2. sınıf tarım arazisine çevirdi. Mahalle sakinlerimizin bir kısmı buyüzden topraklarını satmak zorunda kaldı" dedi.

2003‘DE BAZI ALANLAR KAMULAŞTIRILMIŞTI

Emlakdere Mahallesi Muhtarı Kadir KOCABIYIK‘ta kendilerinin sanayileşmeye karşı gibi gösterilmesinin rahatsız edici olduğunu vurguladı.Kocabıyık, "Manisa OSB‘nin 4-5 ve 6. Bölgesinin bulunduğu yer bizim mahallemizde kalıyor ve 2003 yılında kamulaştırıldı.O zaman çok üzülmüştük. Biz Manisanın sanayileşmesine karşı değiliz. Mahallemizde tarım arazisi olarak 8 bin dönüm alan varken, bugün sadece 960 dönümlük yer kaldı. Bu alanın da kamulaştırılması gündemde.Bu arazileri vermeyeceğiz" diye konuştu.

İMZA TOPLADILAR

Muhtar Kadir Kocabıyık tarım arazilerinin ellerinden alınmaması için imza kampanyası başlattıklarını ve toplanan imzaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘na göndereceklerini söyledi.Kocabıyık, "Biz her türlü hakkımızı hukuki yollardan arayacağız. Buna kararlıyız" dedi.

Manisa Manşet Gazetesi-Cüneyt HASÇELİK 

 

Okunma Sayısı: 774