“KURAKLIK YAŞIYORUZ”-ANADOLU’DA BUGÜN

KONYA ŞUBE ( )
25.08.2014 (Son Güncelleme: 26.08.2014 10:56:37)

Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, Konya’nın tarımsal kuraklık bakımından kırmızı alarm verdiğini belirtti.

Konya‘da kuraklığın hat safhada olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Tarımsal kuraklık, Konya hidrolojik kuraklık bakımından kırmızı alarm veriyor. Bundan dolayı su sıkıntısına, sulu tarımda azalmaya gidilmesi gerektiği şeklinde bir işaret gösterildi. Kuraklık var, yağış azalması var, iklim değişikliği var. Ama bunun çözümü sulu tarımdan uzaklaşmak, tarımda çeşitliliği farklı boyutlara yönlendirmek, ikincil ürünü azaltmak değil. Yeni kurulan kurumlarla birlikte Konya‘nın KOP olarak değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"SOSYAL KURAKLIK MEVCUT"

Sosyal kuraklığın yaygın olarak konuşulduğunu ifade eden ÇALIŞ, "Sosyal kuraklık boyutu zaten Türkiye‘de hat safhaya ulaştı. 2030‘lu yıllarda Konya çöl olacak ifadeleri kullanılıyor. Bu şartlarda su tüketimi bilinçsizce kullanılmaya devam ederse, ya da iklim bu şekilde olursa, kuraklık artarak devam edecektir. Bahaneler üretmek yerine önlemler alarak kuraklığı gidermek için çözümler üretmeliyiz. Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın kendince değerlendirdikleri projeler var. Ancak bu kurumlar bir araya gelerek, birlikte çalışırsa başarıya daha çabuk ulaşırlar" dedi

 "KURTULUŞ REÇETESİ GAP"

Tarımdan kopan insanları tekrar tarımla uğraştırmanın çok zor olduğunu ifade eden ÇALIŞ, "Tarımla uğraşan insanları bulundukları bölgede doyurmak gerekir. Biz bir tarım ülkesi olduğumuzdan, alınacak tedbirler bir hayli önemlidir. Elimizdeki su kaynaklarını doğru kullanmalı ve gelişen tarım tekniklerinden faydalanmamız gerekir. KOP bölgesi olarak 3 milyon hektarlık alanın sulanabilmesi için 15 milyar küp suya ihtiyaç var. Bunu Konya kapalı havzada bulma şansımız yok. Konya‘nın kendi hektarı altında barındırdığı yer altı ve yer üstü kaynakları, 4 milyar küp yani 11 milyar küp açığımız var. Bu açığı kapatmak için dışarıdan su transferi yapmak şart oluyor. Konya tarımının kurtuluş reçetesi, Türkiye‘nin başka bir tarım bölgesi olan GAP‘tır. GAP bölgesinde 3 milyarlık bir tarım arazisi var. Ancak orada sadece yer üstü suları 55 milyar küptür. Bu suyun 3,5 katı orada bulunuyor. Ekonomik anlamda zor olabilir ama yapılamayacağı anlamına gelmez. GAP bölgesinden Konya‘ya su taşınması demek, Konya‘nın şaha kalkması demektir. Ekonomik kalkınma için bu proje çok önemli ve hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 121
Fotoğraf Galerisi