TÜTÜN VE PAMUK BİTTİ ZEYTİN ARTTI – VATAN

GENEL MERKEZ ( )
12.11.2014 (Son Güncelleme: 12.11.2014 10:30:19)

KENAN BUTAKIN

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör zeytin ağacındaki artışın nedenin tütün ve pamuk üretiminin azalması olduğunu söyledi. 

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç önceki gün Bakanlar Kurulu`nun ardındanSoma`nın Yırca Köyü`nde zeytin ağaçlarının kesilmesi ve yapılması planlanan termik santralle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Dağ taş zeytin ağaçlarıyla dolmuştur. Zeytin bereketli bir mahsul. Bunlar güzel şeyler ama Türkiye`nin enerjiye de ihtiyacı var. İkisi arasındaki dengeyi kurallara bağlamak gerekiyor." Arınç`ın bu açıklaması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`a da soruldu. Yıldız da şu açıklamayı yaptı:

 

‘152 ton kömür var` 

 

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın yoğun çalışmalarıyla 12 yıl önce 92 milyon olan zeytin ağacı sayısı 170 milyonu geçti. Kalkınmamızı sürdürürken zeytin ağaçlarını bir kenara bıraktık mı? O da hayır. Kamuoyunun zeytinciler bir tarafa,  santralciler bir tarafa diye ayrıştırılmasının başlık olarak doğru bir başlık  olmadığı kanaatindeyim. Bütün kaynaklarımızı harekete geçirmemiz lazım orada 152 milyon civarında kömür var. Tabi ki çevreye duyarlı şekilde yapmamız lazım."  

 

Çok büyük sayı değil 

 

VATAN`a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, tütün ve pamuktan vazgeçilmesi nedeniyle üreticinin zeytine yöneldiğini söyledi:  

 

"170 milyon zeytin ağacı çok büyük sayıda olduğu anlamına gelmiyor. Zeytin ağacında 12 yılda 80 milyon artış olmasının nedeni farklı. Balıkesir,Manisa ve Aydın gibi illerde eskiden pamuk ve tütün yetiştirilirdi. Tütün üretimine çok büyük darbeler geldi ve tütün ekim alanları yok oldu. Pamukta da verilen destek ve teşvikler yok oldu. Üretici ne pamuk ne de tütün yetiştirebildi. Zeytin üretimine yöneldi. Türkiye`deki tütün fabrikaları da kapatıldı ve yabancı sermayenin eline geçti. Üretici de o bölgeye uygun olduğu için zeytin üretmeye başladı." 

 

Bir dönümde 20 bin TL 

 

ÜRETİCİNİN  bir dönümden yılda 20 bin TL kazandığını belirten Güngör şöyle devam etti: "Bir üretici 1 dönümde 35 ila 40 ağaçtan zeytin elde ediyor. Ağaç 20 yaşındaysa ortalama yıllık 100 kilo zeytin alıyor. Zeytin ağaçları 6 yaşından sonra verime başlıyor. Yırca`da sökülen ağaçlar ağırlıklı olarak 20 yaş ve üzerinde. Bir üretici bir dönümden ortalama yıllık 4 ton zeytin kazanıyordu. Zeytinin bir kilosu da ortalama 10 TL civarında. Yani üretici bir dönümde 40 bin TL yıllık para kazanabilir. Tabi bunun içerisinde işçilik, ilaç ve farklı masrafları düşersek, çiftçinin eline en fazla 20 bin TL geçebilir."   

 

30 bin ton: Türkiye 30 bin tonluk zeytinyağı ihracatıyla İtalya, İspanya veTunus`un ardından 4. sırada. TÜİK`in verilerine göre 2013 itibariyle 295 milyon dolar ihracat geliri elde edildi. 2023 ihracat hedefi 700 bin ton.

Okunma Sayısı: 22