“DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE PESTİSİT KULLANIMI” KONFERANSI

ADANA ŞUBE ( )
23.11.2014 (Son Güncelleme: 24.11.2014 16:31:45)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi’nce, TÜYAP Adana Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında “Dünya’da ve Türkiye’de Pestisit Kullanımı” konferansı yapıldı.

2050 Yılında Dünya Nüfusunun 10 Milyarı Bulacağı Tahmin Edilmekte

"Dünya`da ve Türkiye`de Pestisit Kullanımı" konferansının açılış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Semih Karademir; "Dünya nüfusunun 7,5 milyar civarında olduğunu dikkate alırsak %1,5`luk büyüme hızını da hesapladığımızda 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı bulacağını tahmin ettiklerini ve bu 10 milyarlık nüfusu beslerken tarım topraklarını arttıramadığımıza göre birim alandan yüksek verim alınması gerektiğine" vurgu yaptı.

İnsan kullanımı için üretilen gıdaların üretimi sırasında bu ürünlere zarar verecek yabancı ot, hungus ve istenmeyen böceklerin elemile edilmesi için pestisitlerden yararlanıldığını belirten Karademir, "Birim alandan yüksek verim alırken değişik tarım tekniklerinin kullanılması gerekmekte. Bunlardan bir taneside pestisitlerdir. Pestisitleri kullanmadığımız zaman ürünlerde ciddi kayıplar söz konusu olmaktadır" dedi.

Dünya Pestisit Tüketimi Yıllık 3,5 Milyon Ton

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemizce düzenlenen konferansta konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Türkiye`nin farklı agro-ekolojik bölgelere sahip bir ülke olduğunu ve 70`in üzerinde ekonomik öneme haiz kültür bitkisi yetiştirildiğini belirterek, "Bu kültür bitkilerinde ekonomik düzeyde zarar yapan 500 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Bunların 270`e yakını zararlı,  90`ı hastalık etmeni ve 80`den fazlası da yabancı ot türüdür" dedi.

Birim alandan elde edilen verimin ve kalitenin arttırılması için tarım ilacının kullanılması gereken girdilerin başında geldiğine dikkatleri çeken Güngör; "Tarım ilacı kullanılmaması durumunda verimde % 65`e varan kayıplar yaşanabilmektedir" dedi.

Ülkemizde Pestisit Tüketimi Gelişmiş Ülkelere Göre Oldukça Düşüktür

Pestisit kullanımının Dünya`da giderek artış gösterdiğini ve Dünya global pestisit satış miktarının 2014 yılı sonu itibariyle 52 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü söyleyen Güngör, "Türkiye`de tüketilen pestisitler yıllık ortalama 50.000 ton, satış tutarı 2013 yıl sonu itibariyle yaklaşık 600 milyon $`dır. Bu rakamlar temel alındığında Türkiye, dünya ortalamasının altında ilaç kullanmaktadır" dedi.  

"Dünya`da ve Türkiye`de Pestisit Kullanımı" konferansına Ziraat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Şahin Yeter, Denetleme Kurulu Üyesi Sefa Apaydın, Adana Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, meslektaşlarımız ve üreticiler katıldı.

Okunma Sayısı: 1074
Fotoğraf Galerisi