TOPRAK SES VERİYOR - 15.01.2004

GENEL MERKEZ ( )
15.01.2004 (Son Güncelleme: 12.07.2008 10:45:11)

TOPRAK SES VERİYOR

TARIM SEKTÖRÜ, 9 - 16 OCAK TARİHLERİ ARASINDA DÜZENLENEN "TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 50. YIL KUTLAMA PROGRAMI" NEDENİYLE ANKARA'da düzenlenen panelde ele alındı.

Bu panele konuşmacı olarak davet edilişimde sanırım, mısır şurubu üreticisi ABD firması Cargill'İN TÜRKİYE'deki konumuna bu sütunlarda yer vermem de etkili oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'IN OCAK AYI SONUNDA YAPACAĞI WASHİNGTON GÖRÜŞMESİNDE, CARGİLL'in sorunlarının, ABD Başkanı Bush tarafından masaya getirilmesi bekleniyor.

ABD yurtdışındaki şirketlerini takip ediyor ve sorunlarının çözümü için dosyalar oluşturuyor. Türkiye ile de aynı yöntemi izliyor ve Cargill'İN BİRİNCİ DERECEDE TARIM ARAZİSİ ÜZERİNE KURULMASI, MISIR ŞURUBUNA UYGULANAN KOTALARIN ARTIRILMASI VEYA KALDIRILMASI YÖNÜNDE BASKI OLUŞTURUYOR.

AKP BU KONUDA ÇOK ZORLANMAYACAK.

ÇÜNKÜ CARGİLL'in ürettiği mısır şurubuna uygulanan yüzde 10'LUK KOTANIN YÜZDE 15'e çıkması yönünde inisiyatif, Bakanlar Kurulu'NA VERİLMİŞ DURUMDA.

CARGİLL, BÖLGEDE İŞSİZLERE MISIR ÜRETTİREREK DE YEREL TEPKİLERİ SİNDİRİYOR.

MISIR İTHALATINDA MALİYE BAKANI KEMAL UNAKITAN'ın oğlu Abdullah Unakıtan ile, mısır şurubundan üretilen kolanın pazarlamacısı olarak da Başbakan Erdoğan'IN OĞLU AHMET BURAK ERDOĞAN'ın adı buluşunca; Cargill ilginç bir boyut kazanıyor.

Aşiret tarımı ve partisi

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın'IN SUNDUĞU "CUMHURİYET DÖNEMİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN SOSYO - EKONOMİK DÖNÜŞÜ" BAŞLIKLI SLAYT GÖSTERİSİ, 1900'lerden 2003'E KADAR TARIM POLİTİKASINI ANLATIYORDU.

TOPRAK REFORMU SİYASETİN YAPILANMASINA DA ETKİ EDİYOR. DÖNEMİN BAŞBAKANI İSMET İNÖNÜ'nün "Toprak işleyenindir" tezine muhalefet eden; Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fuat Köprülü, Celal Bayar, Demokrat Parti'NİN TEMELİNİ ATIYOR.

"TOPRAK VE TARIM REFORMU KANUNU, 25 HAZİRAN 1973'te kabul ediliyor. Yasa üretimin artırıması için topraksız çiftçi ailelerinin topraklandırılmasını öngörüyordu. Uygulama için seçilen Urfa ilinde kamulaştırılan 1.6 milyon dekar arazinin 231 bin dekarı 1218 aileye paylaştırıldı. Oysa toprak için 75 bin aile başvurmuştu. Yasa, 1977'DE AP'nin istemi doğrultusunda Anayasa Mahkemesi'NCE İPTAL EDİLDİ, TOPRAKLAR ESKİ SAHİPLERİNE İADE EDİLDİ."

URFA SİYASAL YAPIDA AŞİRET EGEMENLİĞİNİN HALEN EGEMEN OLDUĞU BİR İL VE KÖYLÜ HARRAN OVASI'nın verimini geçimine yansıtamıyor.

Biz üretemez miyiz?

Nüfus artıyor, gelir dağılımı bozuluyor; toprak doyuramıyor...

Dış borçlar artıyor; buğdaydan, pamuğa; etten pirince mutfağımızı ithal ürünlerle dolduruyoruz.

Ziraat mühendisi, süt ürünleri uzmanı Murat Aygün, Türkiye'DE KİLOSU 38 - 66 MİLYON LİRA ARASINDA DEĞİŞEN İTHAL PEYNİRLERE 1998 YILINDA 6.127 MİLYON DOLAR ÖDENİRKEN, 2003'te 20 milyon doların üzerine çıkmasını eleştiriyor ve soruyor:

Çözümü yok mu?"

Aygün, "Gouda, tilsit, edam, ceheddar gibi peynirlerin yapımını öğrendim. 250 - 300 bin dolar yatırımla bu tesisler kurulabilir" diyor.

Burada hangi il olduğunu yazmayacağım ama, bir büyük holding sahibi Anadolu'DA KÖYLÜYÜ ÖRGÜTLÜYOR BİR ÜRETİM KOOPERATİFİ KURUYOR. SÜT, SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNİ YAPIYOR. YAKIN ZAMANDA DA ÜRÜNLERİNİ MARKET RAFLARINA RAKİPLERİNİN ÇOK ALTINDA BİR FİYATLA YERLEŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR.

BELKİ BU ANADOLU ŞEHRİNDEKİ ÜRETİM, YERLİ GIDA SANAYİİNİN İLGİSİNİ ÇEKTİĞİ GİBİ, PAZARLAMA KANALLARINA DA GİRER. VE ANADOLU KÖYLÜSÜNE BİR MODEL OLARAK ÖNCÜLÜK EDER.

TARIMSAL ALANDA TEKNOLOJİLERİ YENİLEYEN, EKOLOJİK TARIMA YÖNELEN SERMAYENİN YANINDA, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ GİRİŞİMCİNİN VE ÜNİVERSİTELERİN DE AKTİVE OLMASI GEREKİYOR.

GENÇLİĞİN VE BİLİMİN ENERJİSİNİ TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKMENİN BİR YOLU OLMALI. AKSİ HALDE EKİLEBİLİR TARIM ARAZİLERİ, GAYRİMENKUL PAZARININ ELEMANI HALİNE GELECEK.

Okunma Sayısı: 806