“KONYA’ DA KIŞ SERACILIĞI NEDEN YAPILMIYOR?” – RASYONEL HABER

KONYA ŞUBE ( )
15.04.2015 (Son Güncelleme: 18.04.2015 10:16:33)

ZMO Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyemiz Nuran UYSAL, Konya’da güneş panellerinin yardımı ile yılın 10 ayında rahatlıkla kış seracılığı yapılabileceğini kaydetti.

Konya‘ nın sahip olduğu imkanları ile yüksek bir tarım kenti olduğunu vurgulayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Nuran UYSAL, Konya‘nın tarımda büyük bir potansiyelinin olduğunu söyledi. UYSAL, "Tarım potansiyeli bakımından Konya‘ nın bir takım eksikleri var. Ürün işleme ve paketleme aşamasında görülen eksikliklerin yanı sıra tarım ürünlerinin, endüstri bitkilerinin, sebzelerin daha çok işleneceği fabrikaların Konya‘ da kurulduğu zaman tarım potansiyeli kat kat artacaktır. Ayrıca yurt dışına ihracat kanalları araştırılmalı ve yurt dışı ihracatlarının zenginleştirilmesi gerekiyor. Konya‘ da yurt dışına ihraç edilen ürünler olmasına rağmen yeterli gözükmüyor. Sebze alanında Konya‘ nın biraz daha gelişmesi gerekiyor. Konya‘nın sebze alanında ürünlerini havuç, lahana, domates ve yeşil yapraklı bitkiler oluşturuyor. Ama Konya Ovası‘ nın genişliğini düşündüğümüzde daha fazla ürünü alabilecek bir potansiyele sahip olmanın avantajını kullanması gerekir" dedi.

Konya‘nın çok yüksek bir aydınlanma potansiyelinin olmasının avantajıyla seracılığın yaygınlaşması gerektiğini vurgulayan UYSAL, Konya‘ da senede sadece 1-2 ay kış mevsimi sezonunda soğuk oluyor. O aylarda da ısıtma kullanılabilir ya da 2 ay geç bırakılarak güneş panellerinin yardımıyla ilkbahar ve sonbaharda ayları ılık hale getirilerek kış seracılığı şeklinde yapılabilir. Şu andaki seracılık yaz seracılığı şeklinde yapılıyor. Nisan ayında başlıyor ve Kasım ayında son buluyor. Seracılık aslında Şubat ayının son haftasında başlayıp, Aralık ayının son haftasında bitirilebilir. Sadece senenin 2 ayı boş bırakılabilir. Diğer 10 ayda Konya seracılık için çok elverişli bir şehir olma gibi bir avantajı var. Fakat seracılık için Konya‘ nın ikliminde 2 ay güneş panellerine ihtiyaç var. Meyvecilik alanında Konya‘ da elma, vişne ve çilek gibi meyveler yetiştirilebilir" açıklamalarında bulundu.

Konya‘ da tarımın teknolojik yönünün çok ilerlediğini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nuran UYSAL, Biyoteknik mücadelelerin yapıldığını ve sadece ilaçlarla değil, farklı entegre sistemleriyle ürünlerin üretildiğini söyledi. Yani Konya kısa zamanda büyük bir tarım şehrine dönüşebilir.

Çiftçilerin destekleme adı altında isteklerinin olduğuna değinen UYSAL, Şu durumda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın çiftçiye inanılmaz destekleri var. Hayvancılık, et üretimi, sebzeye, meyveye ciddi bir şekilde çiftçi kardeşlerimize destekleme alımları yapılıyor" dedi.

Okunma Sayısı: 229
Fotoğraf Galerisi