ANIZ YAKMAK YASAKMIŞ, AMA URFA`DA SERBEST! ŞANLIURFA GÜNCEL

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
18.06.2015 (Son Güncelleme: 19.06.2015 14:18:42)

Öztürkmen: Şanlıurfa’da en büyük tarımsal potansiyeli olan Harran Ovası`nın betonlaşmasına ve anız yakılmasına karşı çıkmak, kontrol etmek, ceza yazmak, önüne geçmek ve Harran Ovasına sahip çıkmak acaba kimin, hangi kurumun görevidir?

 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Doç. Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN yaptığı yazılı açıklamada ; Gelecekte nüfus artarken, aynı besinleri tüketmek, aynı havayı solumak, aynı su kaynaklarından yararlanmak istiyorsak, bu gün çevreye daha duyarlı olmak zorundayız. Türkiye‘de anız yakma neticesinde yüzlerce canlı ve bitki türü yok olma tehlikesinde, milyonlarca hektar arazide erozyon şiddetlenmekte, organik madde oranı düşmekte, haberleşme ve elektrik hatlarında milyarlarca lira hasar meydana gelmekte, milyonlarca ton kağıt hammaddesi ağacımız yok olmakta olduğunu belirtti.

 

Ülkemizin; Buğday üretiminin % 8`i, Mercimek üretiminin %36`sı ve Arpa üretiminin %11`i İlimizde gerçekleşmekte olduğunu belirten Öztürkmen ; İlimizde Arpa Üretim Alanı 1.904.064 dekardır. Buğday Toplam Üretim Alanı 3.687.745 dekardır. Mercimek Toplam Üretim Alanı 801.240 dekardır. Toplam olarak ilimizde 6.393.049 dekar alanda hububat tarımı yapılmaktadır. Hububat tarımı yapılan alanların yarısında 2. Ürün yapıldığı varsayılırsa, ilimizde en az 3.000.000 dekar alanda anız yakma tehlikesi söz konusudur. Ülkemizde her noktada 2872 sayılı kanun gereği tarlada bulunan anızı yakan köylülere uydu ile tespit edilerek dekara cezai işlemler uygulamakta, bazı illerimizde ise anız yakılmış alanlara müdahele edilerek yasal süreç başlatılmaktadır. İlimizin tarım alanlarında 2. Ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına her gün tarım alanları yakılmaktadır. Bu yangınlarla ilimizde çevre ve hava kirliliği artmakta, tarım alanlarındaki organik madde miktarı azalmakta ya da yok olup topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 80‘nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır. 

Ülkemizde yaşanmayan ancak İlimizdeki duyarsızlığın bu konuda olması büyük bir ayıb olduğunu belirten Öztürkmen ; Öyle ki ilimizde en büyük tarımsal potansiyeli olan Harran Ovasını betonlaşmasına ve anız yakılmasına karşı çıkmak, kontrol etmek, ceza yazmak, önüne geçmek ve Harran Ovasına sahip çıkmak acaba kimin, hangi kurumun görevi meçhul…Umarım yarın çok geç olmaz… İlimizdeki tüm yetkilileri bu konuda hassasiyete değil göreve davet ediyoruz.dedi. 

http://www.sanliurfaguncel.com/guncel-haberleri-aniz-yakmak-yasakmis-ama-urfada-serbest-87653.html 

 

Okunma Sayısı: 45