ULUSAL KANAL İLE RÖPORTAJ - ÇEKİRGE ZARARI

GENEL MERKEZ ( )
12.11.2015 (Son Güncelleme: 12.11.2015 17:59:36)

ODA Başkanımız Ulusal Kanal muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 12 Kasım 2015 perşembe günü Ulusal Kanal ile bir röportaj yaptı. GÜNGÖR, FAO‘nun aşırı yağışlar nedeniyle Kuzeybatı Afrika, Suudi Arabistan ve Yemen‘de çekirge istilası tehlikesi bulunduğuna ilişkin açıklamaları ve Türkiye‘nin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

GÜNGÖR, şu görüşleri dile getirdi: 

"FAO,11 Kasım 2015 tarihinde Roma`da çöl çekirgesiyle ilgili bir uyarı metni yayınlamıştır. 

Çekirgelerin pekçok türü vardır. Tarla çekirgeleri, yeşil çekirgeler, değnek çekirgeleri, İtalyan çekirgeler, Mısır çekirgeleri ve Afrika göçmen çekirgeleri en meşhurlarıdır. Genellikle bitkiden bitkiye sıçrayarak beslenirler. Kesici-çiğneyici bir ağız yapısına sahiplerdir. Saatte 16 km.hızla uçabilir ve 12 saat havada kalabilirler. Fakat yiyecek azalırsa, uzun mesafelere uçarak göç ederler. Bulut halinde 2.000-2.500 km uzaklara gidebilirler.  

Çekirge salgını ziraatte büyük afetlere yol açar. Kondukları alanları birkaç dakika içinde bitirebilirler. Aradıkları yeşil yiyecekleri bulamazlarsa, pamuk ve yünlü elbise, korkuluk, hatta ahşap evlerin çatlak yerlerine saldırır; atın kuyruk ve yelesini yerler. Afrika`da çıplak çocukları kemiklerine kadar kemirdikleri olmuştur.  

Çekirge afetleri milletlerarası mesele haline gelmiştir. Çekirge bulutları radarla gözlenerek, uçaklarla havadan ilaç püskürtmek suretiyle korunulmaya çalışılmaktadır.  

Çekirge türlerinden "Çöl Çekirgesi (Schistacerca gregaria)" milletlerarası öneme sahiptir. Bu çekirge, Batı Afrika ve Hindistan-Pakistan sınırında çoğalarak göç eder. Batı Afrika`dan göç edenler Senegal-Sudan üzerinden Yemen`e ulaşır. Hindistan-Pakistan sınırında çoğalanlar, Kuzey Afrika, Ortadoğu, İran ve Rusya`ya yayılır. Bu çekirge memleketimize Suriye ve Irak sınırından girer. Önceleri 8-15 yıllık aralarla geldikleri halde, şimdi hemen hemen her yıl gelmektedirler. Bunlara karşı ilaçla mücadele, uçar hale gelmeden yapılırsa daha başarılı olur. Son yıllarda ilaçlara karşı da dünyanın birçok ülkesinde mukavemet kazanmışlardır. Eskiden uygulanan engellerle durdurma metodu halen uygulanmaktadır. Çinkodan veya kaygan çitten yapılan engellerin ön kısmı hendek şeklinde kazılmaktadır. Alçaktan uçan çekirge sürüsü engele çarparak hendeğe düşmekte ve köylüler tarafından üzeri hemen toprakla kapatılmaktadır.
4 aylık ömrünün son haftasında üç defada 100-300 kadar yumurta yumurtlar. Bu yumurtalar kışı toprakta geçirerek ilkbahar ve yazın başlangıcında, 34°C sıcaklıkta 11 gün içinde açılırlar. 
 

Çöl çekirgesi dünyadaki en tahrip edici böcektir. Büyük bir çekirge sürüsü bir gün içinde 20 bin ton tahıl ve sebzeyi tüketebilir. Küçük bir çekirge sürüsü en az 35.000 kadardır. Büyük bir çekirge sürüsü 100 milyar çekirgeden oluşabilir. Bir ay içinde 3500 kilometre yol da alabilirler. Her bir çekirge bir günde kendi ağırlığı kadar ot yediğine göre, büyük bir çekirge sürüsü bir günde 100 bin ton bitki tüketebilir. Aşırı rüzgar ve fırtınalarda bu zararlının ülkemize gelme ihtimali vardır. Fakat Bakanlımızın bu konularda her zaman tedbirli ve tetikte olması gerekir. İlaç ve ekiplerin hazır bir şekilde, uydu sistemiyle takip edilmesi gerekir."

Okunma Sayısı: 407
Fotoğraf Galerisi