GAP BİTERSE ŞANLIURFA TARIMIN BAŞKENTİ OLUR - URFAHABER

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
24.11.2015 (Son Güncelleme: 25.11.2015 15:11:58)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 44. Dönem Doğu – Güneydoğu İlleri 3. Bölge Danışma Kurulu, 21 – 22 Kasım 2015 tarihleri arasında Şanlıurfa`da gerçekleştirildi.

 

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör`ün de katıldığı toplantıda Adana, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mersin ve Van Şube Başkanları ile Adıyaman, Mardin, Kilis, Batman, Bitlis, Bingöl, Hakkari, Tunceli, Osmaniye, Şırnak, Elazığ ve Siirt il temsilcileri yer aldı. İki gün süren toplantılar neticesinde Ülke tarımının sorunları ve geleceği geniş bir şekilde ele alındı.

Yapılan toplantıda Şanlıurfa tarımının sorunları ve Türkiye tarımındaki yerine dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, GAP projesinin önemine değindi. İlimizin yıllık tarımsal üretim değerinin yaklaşık 5,1 Milyar TL olduğunu söyleyen Öztürkmen, "Şanlıurfa yaklaşık 1.200.000 ha tarım alanıyla, şuan sulanan 273.000 ha alanla ve GAP bittiğinde sulanacak yaklaşık 600.000 ha tarım alanıyla Türkiye`nin ve Ortadoğu`nun Tarım merkezlerinde biri olacaktır" dedi. Öztürkmen, bölgemizde tarım anlamında önemli noktaları tek tek sıraladı. 1. GAP`ın sulanan alanının henüz % 23`lük kısmı biterken, enerji amaçlı % 84`lük kısım tamamlanmıştır. Tarımda atılım için bu kalan alanın bitirilmesi, bölge ve ülkemiz için oldukça önemli ve acildir. 2. Sektörün kontrolü ve düzenlenmesi için her koşulda il ve ilçelerdeki zirai ilaç bayileri için birer site yapılması için gündem yaratarak, alt yapı çalışmalar yapılmalıdır. 3. Zehir etkili bu tarım ilaçlarını satan kimselerin eğitimini almamış kimselerce satılmasının, ne kadar tehlikeli olduğu için kontroller artırılmalı ve mesai uygulaması tekrar gündeme getirilmelidir. 4. Tarımda yaşanan çözülmenin ve göçün engellenmesi için tarıma verilen destekler gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılmalıdır. 5. GAP Eylem Planında İlimize ait tarım alanlarının sulamasının bir an önce projeye alınması ve tamamlanması halinde Şanlıurfa Türkiye tarımının başkenti olacaktır. Öyle ki sulamanın katma değeri ilimizdeki tarım potansiyelini 4 - 5 kat arttıracağı unutulmamalıdır. 6. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 3 Haziran 2005 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 3083 sayılı kanun 1984 ve 5403 sayılı kanun ise 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Birçok ilde Toprak Koruma Kurulu çalışırken, ilimizde bakanlığın çelişkili yazısı veya yanlış yorumlanması nedeniyle kurul toplanamamaktadır. 7. GAP çerçevesinde il nüfusunun artması, sektörlerin bölgeye ilgisi ve şehirdeki büyüme amaç dışı arazi kullanımlarını artırdığı dikkat çekmektedir. Her geçen gün tarımsal potansiyeli yüksek alanların hızlı bir şekilde yapılaştığı ve amaç dışı kullanıldığı görülmektedir. Harran, Suruç, Ceylanpınar ve Viranşehir Ovaları bir an evvel BÜYÜK OVA Statüsüne alınmalı ve korunmalıdır. 8. Öyle ki ilimizde en büyük tarımsal potansiyeli olan Harran Ovasının köy kadastral parseli dışında kalan 20.000 dekarlık alanı uygunsuz olarak betonlaşmıştır.

 http://www.urfahaber.net/haber/gap-biterse-sanliurfa-tarimin-baskenti-olur-23574.html

 

Okunma Sayısı: 85