"AKIN ÖZDEMİR`İN DÜNYASI İLE BUGÜNKÜ DÜNYA"

ADANA ŞUBE ( )
21.12.2015 (Son Güncelleme: 21.12.2015 11:30:26)

Adana Şube Kurucu Başkanımız Akın Özdemir`i saygıyla andık...

37 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda öldürülen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Kurucu Başkanı Akın Özdemir anısına 17 Aralık 2015 Perşembe günü, "Akın Özdemir‘in Dünyası ile Bugünkü Dünya" başlıklı panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak düzenledikleri bu etkinliğin,  insanoğlunun tarihi boyunca kurduğu en güzel, en özgürlükçü, en adil hayalinin sahiplerinden birini daha katlederek bu düşü yok edeceklerini sananlara inat, 37 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Genel Başkanımız Özden GÜNGÖR, tarım sektöründe yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek, "Son 10 yıldır nüfus artışına karşılık tarımsal üretim birkaç ürün dışında yerinde saymış ya da geriye gitmiştir. Üreticiler desteklenmek yerine vergilendirilerek yıllarca girdi maliyetlerinin altında üretime zorlanmış, borçlandırılmış ve sonuçta arazileri bankalar tarafından ipotek altına alınmıştır. İthalatta rekor üzerine rekor kırılmaktadır. Çiftçi örgütsüz, desteksiz, çaresiz bırakılırken, kırsal yoksulluk dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Sevgili meslektaşımız Akın ÖZDEMİR`in 42 yıl önce vurguladığı gibi Türkiye ne yazık ki hâlâ toprağı aç, insanı aç, hayvanı aç olan bir ülkedir" dedi.

Ülke gereksinimlerine uygun ulusal politikaların yürürlüğe konulmasının önemine işaret eden GÜNGÖR, tarımı, piyasanın sömürüsüne terk etmeyecek etkin bir kamu yönetimi oluşturulması ve gerek yatırımlar, gerekse doğru destekleme sistemi ile sektörde kendine yeterliliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.  

Faşizm tehdidi ağırlaştıkça, liberal ve bazı sol çevrelerde "Türkiye, yükselen piyasaların en kırılgan ülkelerinden biri olduğuna göre, dünya ekonomisi çalkantıya girdiğinde finans kapital Türkiye`yi terk edecek; patlak veren ekonomik kriz AKP iktidarının sonunu getirecek…" gibi tuhaf bir beklenti oluştuğunu, bu beklentinin yanlış ve yanıltıcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korkut Boratav, "Kapitalizmin büyük krizi beklentisi, sosyalist solun kültürel mirasında yer alır. Güncel ortama taşırken dikkatli olmak gerekir. Bir kriz olasılığını, ‘faşizme karşı finans kapital‘ senaryosuna bağlamak ham hayaldir" diye konuştu.

Dünya`ya Örnek Olan Kooperatif

Panelin ikinci konuşmacısı olarak söz alan Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, 1967 yılında 5 köylü tarafından kurulan ve bugün 63 köyde 1870 ortağı olan Tire Süt Kooperatifi`nin her gün ortalama 150 ton sütü köylülerden toplayarak fabrikada işlediğini söyledi.

Bölgede on yıl öncesine kadar yoksullukla mücadele eden köylülerin bugün kooperatif sayesinde inek sayısı ile orantılı olarak aylık 1500 TL`den başlayan gelir elde ettiğine dikkat çeken Eskiyörük, "Tire Süt Kooperatifi bu başarılarının sonucunda Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü FAO tarafından dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçilerek dünyaya örnek gösterildi" dedi.

Köylü Göçe Zorlandı

Akın Özdemir`in bir düşünce insanı ve iyi bir kooperatifçi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Haydar Şengül, "Tarımdan uzaklaştırılan köylü göçe zorlanmıştır. Bu sürecin sonucunda kırsal nüfus 80`lerde örneğin toplumun yarısından fazlasını oluştururken bugün dörtte birine, beşte birine düşmüştür" dedi.  

Panele, Özdemir`in eşi Mine ve kızı Deniz Özdemir, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, eski Oda Başkanlarımız Gürol Ergin, Gökhan Günaydın ve Turhan Tuncer ile çeşitli oda ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Okunma Sayısı: 282
Fotoğraf Galerisi