KANAL B İLE RÖPORTAJ

GENEL MERKEZ ( )
17.02.2016 (Son Güncelleme: 17.02.2016 15:32:54)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, et ve saman fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 17 Şubat 2016 Çarşamba günü Kanal B ‘nin sorularını yanıtladı.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileri ile yaptığı görüşmeler sonucunda karkas et, kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatı konusunda ortak kararlar  aldı. Bu durum gerçekten et fiyatlarını düşürür mü?

Sayın Bakan kırmızı et sektör temsilcileriyle fiyat belirliyor ama fiyatın nasıl düşürüleceği konusunda sadece ithalat yapabileceklerini açıklıyor. Et fiyatlarının düşmesine spekülatörlerin izin vermeyeceğini herkes biliyor. Çünkü piyasa iyi yönetilmiyor. Denetim mekanizması iyi çalışmıyor. Ayrıca et ithalatının da üreticiye zarar vereceği ortada.

Et ticareti yapanlar, üreticiyi manipüle edip fiyatları yükseltiyor. Fiyatlar yükselince de dışarıdan ucuca getirdiği eti yüksek fiyattan satıyor. Ayrıca bazı spekülatörler piyasanın üzerinde bir fiyatla toplu hayvan alarak kesim yapıyor. Üreticimiz de yetiştirdikleri hayvanları belki ileride daha yüksek fiyata satarım düşüncesiyle elinde tutuyor. Et sıkıntısı ülkede baş gösterince aynı spekülatörler dışarıdan ucuz besi hayvanı getirerek piyasaya pahalı satmaya başlıyorlar.

Eğer küçük aile işletmeleri desteklenir ve iyi bir politikayla Türkiye`de hayvan varlığı arttırılırsa ,ülkemizde et sorunu ortadan kalkar. Şu anda birçok üretici devlet teşviklerinden yeterince yararlanamamaktadır. Her zaman söylediğimiz gibi, üretici desteklenmeli ve kazanç sağlanması teşvik edilmeli aksi taktirde üretimden kopar, şimdi olduğu gibi ithalatçı bir ülke konumuna geliriz. Paralarımızı da başka ülkelerin refahı için harcamış oluruz.

Saman fiyatları son günlerde artış gösterdi. Bu konudaki görüşleriniz nedir?

Yalnız samanın fiyatı değil, birçok girdinin fiyatı arttı. Örneğin yemin torbası 50 TL`den 55 TL`ye, samanın tonu 200 TL`den 280 TL`ye, hatta bazı illerde 320 TL`ye çıktı. Yoncanın tonu ise 490 TL`ye, mısır silajının tonu 250 TL`ye çıktı. Hasat zamanı samanın fiyatı 150 TL`ydi. Kış şartları, dolar ve petrolün artışını fırsat bilen kişiler aynı anda samanın fiyatını da arttırdı.

Birde bu duruma başka bir açıdan bakarsak; Türkiye`de son 13 yılda 79 milyon dönüm buğday ekilirken bugün 78 milyon dönüm buğday ekildi. GTHB, bu dönemde yaklaşık 40 milyon ton buğday ithal etti. Karşılığında yaklaşık 10 milyar dolar ithalat parası ödedi. Bugüne kadar buğdayı, Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna`dan, arpayı Hırvatistan ve İngiltere` den, samanımızı da Gürcistan`dan aldık. Üreticimiz desteklense, bu ürünleri burada üretmiş olsak  paramızı dışarıya değil  kendi üreticimiz için yatırım yapsak bu durumlara düşmezdik. Bu ayıp bize yeter.

 

 

Okunma Sayısı: 448
Fotoğraf Galerisi