ULUSAL KANAL İLE RÖPORTAJ

GENEL MERKEZ ( )
13.07.2016 (Son Güncelleme: 13.07.2016 16:52:34)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 13.07.2016 Çarşamba günü Genel Merkezimizde ULUSAL KANAL muhabiri ile röportaj yaparak, "Türkiye`nin başka ülkelerde arazi kiralaması" konusunu değerlendirdi.

TÜRKİYE`NİN BAŞKA ÜLKELERDE ARAZİ KİRALAMASINA NASIL BAKIYORSUNUZ ?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile OECD raporlarına göre, önümüzdeki 10 yıl içinde gıda fiyatlarında yüzde 40‘a varan artışlar olması beklenmektedir. FAO‘nun verilerine göre dünyada 850 milyon aç insan bulunmakta ve her yıl 10 milyon insan açlık/yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tüm bu olumsuzluklar göz  önüne alındığında, dünyada bir gıda krizinin patlak vermesi kaçınılmaz görünüyor.

Bu gelişmelerden etkilenmek istemeyen gelişmiş ülkeler, ileride doğacak gıda açığını yurtdışında uzun süreli toprak kiralama veya satın almak yoluyla gidermeyi planlamakta, gıda güvenliklerinin temini için yurtdışındaki bu tarım alanlarına ciddi yatırımlar yapmaktadırlar.  Satın alınan veya kiralanan toprakların büyük bölümü kuraklık ve açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinde bulunmaktadır. Kara Kıta‘da bu yolla el değiştiren toprak miktarının ortalama  50 milyon hektar olduğu tahmin edilmektedir.

Afrika‘da en fazla toprak alan ülkelerin başında İngiltere, ABD ve Çin bulunmaktadır. Kongo, Endonezya, Filipinler ve Sudan ise en fazla toprak kiraya veren ülkelerdir. Kongo, yüzölçümünün dörtte birine tekabül eden 8,1 milyon hektar tarım arazisini kiraya vermiştir.  Endonezya`nın 7,1 milyon, Filipinler`in 5,2 milyon, Sudan`ın 4,7 milyon hektar büyüklüğünde arazilerini kiraya verdiği veya sattığı bilinmektedir. İngiltere, çoğunluğu Afrika kıtasında olmak üzere 4,4 milyon hektar arazi kiralarken, ABD‘nin de aynı yöntemle topladığı arazi büyüklüğü 3,7 milyon hektara ulaşmıştır. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi Çin‘in ise, artan gıda ihtiyacını karşılamak için Afrika başta olmak  üzere çeşitli yerlerde 3-4 milyon hektar arazi kiraladığı bilinmektedir. İngiltere‘nin kiraladığı arazi miktarı Danimarka‘nın yüzölçümüne ulaşırken, ABD, İsviçre ve Çin, Moldova büyüklüğünde tarım arazilerine sahip olmuştur. 

Sudan‘da 2014 yılının başlarında, 99 yıllığına 780 bin dekar arazi kiralayan Türkiye`nin Beyaz Nil Nehri kenarında yer alan arazilerde,sebze ve meyve başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri yetiştireceği belirtiliyor. Türkiye, Sudan‘ın yanı sıra Brezilya‘da da toprak  kiralamayı planladığı, bazı Türk müteşebbislerin ülke dışında toprak kiralayarak tarım yaptıkları biliniyor. Örneğin, bir Türk şirketi  Etiyopya‘dan 25 yıllığına 50 bin hektar alan kiralayarak pamuk üretimi yapmaya başlamıştır.

Ülkemizde bu konu üzerinde ne kadar durulduğuna bakıldığında; tarımsal desteklerden yararlanabilmek amacıyla ÇKS‘ye kayıtlı çiftçi sayısının son 12 yılda 2,8 milyondan 2,2 milyona gerilediği, 600 bin çiftçinin üretimden koptuğu görülmektedir. Çiftçimizin üretimden neden koptuğu, kırsal alanı neden boşalttığının analizlerini yapmadan, boş arazilerin kiraya verilerek üretimin önünün açılacağı düşüncesi gerçeği  yansıtmamaktadır. Bugün AB, kendi tarım bütçesinin % 45 ile % 55‘ini tarımsal desteklere ayırırken,  Maliye Bakanlığı`nın verilerine göre ülkemizde bu oran %2 seviyelerindedir.

Çok parçalı arazi yapısını toplulaştırarak hızlıca bütünleştirmek, sulamaya açabileceğimiz arazileri bir an önce su ile buluşturmak, çiftçiyi örgütlülük konusunda eğitmek, örgütlerinin çiftçinin lehine çalışmasını sağlamak ve denetlemek, ürünün pazarlanması  ve girdilerin temini noktasında kolaylıklar sağlamak, genç çiftçileri AB‘de olduğu gibi ayrıca desteklemek, küçük çiftçiye ve aile tarımına sahip çıkmak varken,  yabancı ülkelerde tarım arazileri kiralamak mı tarımsal üretimimizin önünü açacaktır?

 

Okunma Sayısı: 791
Fotoğraf Galerisi