ANA SAYFA BİZE ULAŞIN BAĞLANTILAR ABOUT US
HIZLI ERİŞİM

23 Mayıs 2019 Perşembe  

                             »Adana   »Antalya   »Aydın   »Balıkesir   »Bursa   »Çanakkale   »Denizli   »Diyarbakır   »Erzurum   »Eskişehir   »Gaziantep   »Hatay   »İstanbul   »İzmir  
                             »Kayseri   »Kahramanmaraş   »Konya   »Malatya   »Manisa   »Mersin   »Muğla   »Rize   »Samsun   »Şanlıurfa   »Tekirdağ   »Trabzon   »Van        »İL TEMSİLCİLİKLERİ  

     Başkanın Mesajı

 

     Genel Kategoriler

 

     Özlük Çalışmaları

 

     Anlaşmalı Kurumlar

 

     Konular

 
 
ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ
ÜYELİK İŞLEMLERİ
2017 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTESİ
YETKİ BELGESİ ALAN ÜYELERİMİZ
 

—S. S. Sorular

»GENEL

»ÜYELİK İŞLEMLERİ

 

—Bilgi Edinme

Kendi adınıza
(Bireysel / Gerçek Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

Kurumunuz adına
(Tüzel Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

 PATATES SEKTÖRÜNDE NELER OLUYOR?

    Yayına Giriş Tarihi: 04.08.2016  Güncellenme Zamanı: 01.02.2018 10:51:24  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 04.08.2016 15:01:22

PATATES ÜRETİMİ ARTTI, AMA PATATES ÇİFTÇİSİ KAZANAMIYOR!

 Patates(Solanumtuberosum), patlıcangiller(Solanaceae)familyasından yumruları yenen, boyu 70-80 cm`ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitki türüdür.

Tek yıllık bir kültür bitkisi olan patates; nişasta halinde karbonhidrat, protein, vitaminler ve Fe gibi önemli besin maddelerini içermektedir.  Hiç işlenmeden doğrudan ya da değişik şekillerde işlenerek ( cips, parmak patates vs.) tüketilmektedir.  Ayrıca ekmek ununa %3-5 oranında patates unu karıştırıldığında, ekmeklerin lezzetini artırmakta ve bayatlamayı geciktirmektedir. Yüksek oranda nişasta içeren çeşitlerin bir kısmı  endüstri de nişasta ve alkol vs. üretiminde kullanılmakta,  bir kısmı da hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. 

Ülkemizde patatesin büyük bir kısmı ana ürün olarak, kışları ılık geçen kıyı bölgelerimizde (Akdeniz, Ege) ise turfanda amacıyla üretilmektedir. Ülkemizde Patates üretiminin en yoğun olduğu yerlerin başında Niğde, Nevşehir, Ödemiş, Adana, İzmir, Afyon ve Bolu gelmektedir.

Önemli besin kaynaklarımız arasında yer alan patatesin, ülkemizde kişi başına tüketimi 50 -60 kilogram arasındadır. 2016 yılı TUİK tahmini verilerine göre üretim miktarı bir önceki yıla göre % 22`lik artışla  6 milyon tona yaklaşmıştır.  Üretimin artması sebebiyle, patatesin üretici satış fiyatı bu yıl önemli ölçüde düşmüştür.  Geçen yıllarda kilosu 5 liraya kadar yükselen  patates, bu yıl tarlada 5 kilogramı 1 lira seviyesine kadar inmiştir.

Patates fiyatlarında yıldan yıla oluşan dalgalanmanın ana nedenlerinden biri  ekim alanlarının artmasıdır. 2014 yılında 1 milyon 302 bin dekar  olan ekili alan, 2015 yılında 1 milyon 540 bin dekara, 2016 yılında ise 1 milyon 885 bin dekara yükselmiştir. Fiyat dalgalanmalarının bir diğer nedeni ihracatta yaşanan sıkıntılardır. Türkiye zaman zaman artan üretimini Suriye ve Irak pazarlarına ihracat yaparak dengelemekte iken, bu ülkelerdeki savaş ortamı nedeniyle tüketim fazlası ürün iç piyasada kalmış, bu durum fiyat düşüşüne neden olmuştur.

Patates üreten çiftçilerin örgütlü yapılarının olmaması, üretim planlaması yapılmaması, aile çiftçiliğinin yaygın bulunması,  fiyat dalgalanmalarının diğer sebepleridir.   

Patates üretiminin devam etmesi ve çiftçilerin üretimden yeterli geliri elde edebilmesi için patatesin maliyetin üzerinde bir fiyattan  satılması şarttır.

Patates üretim alanlarının en temel sorunlarından biri patates siğili hastalığıdır. Patates siğili bulaşıcı bir hastalıktır ve patates yumruları ile taşınmaktadır.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuyla ilgili olarak, Patates siğili görülen alanlarda ve güvenlik kuşağında uygulanacak desteğe ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliğ  29 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanmıştır. Tebliğe göre; patates siğili hastalığından etkilenen ve karantina uygulanan bulaşık alanlarda 3 yıl alternatif ürün eken veya oluşturulan güvenlik kuşağında nadas uygulayan çiftçiye, aynı parsel için 3 yılda bir defa dekara 110 lira destek verilecektir. Destek yerinde ancak yeterli değildir.

Önemli bir patates üretim bölgesi olan Niğde ve Nevşehir illerimizde patates ekim alanlarının büyük bir bölümü patates siğili hastalığı nedeniyle karantina bölgesidir. Patates siğili hastalığından korunmanın yolu ise sertifikalı tohum kullanmaktır. Sertifikalı tohum maliyeti yüksek olması sebebiyle çiftçilerimiz tercih etmemekte, yerli ve hastalıkla bulaşık olma ihtimali olan tohumları tarlalarına dikmektedirler. Bu uygulama devam ettiği takdirde tüm Türkiye`de patates yetiştirilen alanlar hastalıkla bulaşık hale gelecek, ülkemizin ihtiyacı olan patatesi dışardan ithal etmek zorunda kalacağız. Bu nedenle öncelikle, patates tarlalarında sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz mutlaka desteklenmelidir.  Patates tarımının sürdürülebilirliği sertifikalı tohum kullanan çiftçilerin desteklenmesi, üretim planlaması yapılması ve çiftçi örgütlenmesinin sağlanması ile mümkün olacaktır.

  TÜRKİYE`DE YILLARA GÖRE PATATES ÜRETİMİ

YILLAR

EKİLEN ALAN

(DEKAR)

ÜRETİM

(TON)

VERİM

(KG/DEKAR)

2000

2.050.000

5.370.000

2.620

2001

2.000.000

5.000.000

2.500

2002

1.980.000

5.200.000

2.626

2003

1.950.000

5.300.000

2.718

2004

1.776.000

4.770.000

2.686

2005

1.528.000

4.060.000

2.657

2006

1.579.084

4.366.180

2.765

2007

1.525.975

4.227.726

2.771

2008

1.478.883

4.196.522

2.838

2009

1.428.738

4.397.711

3.078

2010

1.388.660

4.513.453

3.250

2011

1.429.849

4.613.071

3.226

2012

1.720.867

4.795.122

2.786

2013

1.250.297

3.948.000

3.158

2014

1.302.304

4.175.013

3.206

2015

1.540.801

4.763.060

3.091

*2016

1.885.290

5.826.250

3.100

KAYNAK:TUİK   *2016  Yılı Tahminidir.

 Ziraat Mühendisleri Odası

 

Okunma Sayısı: 7733

Tüm Raporlar »

Google Windows Live Yahoo! MyWeb Del.icio.us Technorati Digg Facebook Twitter Sık Kullanılanlar e-Posta Gönder RSS Haber Kaynağı

ADANA ·  ANTALYA ·  AYDIN ·  BALIKESİR ·  BURSA ·  ÇANAKKALE ·  DENİZLİ ·  DİYARBAKIR ·  ERZURUM ·  ESKİŞEHİR ·  GAZİANTEP ·  HATAY ·  İSTANBUL ·  İZMİR
KAYSERİ ·  KAHRAMANMARAŞ ·  KONYA ·  MANİSA ·  MERSİN ·  MUĞLA ·  RİZE ·  SAMSUN ·  ŞANLIURFA ·  TEKİRDAĞ ·  TRABZON ·  VAN

COPYRIGHT © 2004-2019 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KARANFİL SK. 28/18 06640 KIZILAY / ANKARA
TEL: 444 1 966   FAKS: (+90) 312 418 51 98   e-POSTA: zmo@zmo.org.tr

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.