ULUSAL KANAL İLE RÖPORTAJ

GENEL MERKEZ ( )
11.08.2016 (Son Güncelleme: 11.08.2016 16:35:16)

 ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 11 Ağustos 2016 Perşembe günü Genel Merkezimizde ULUSAL KANAL muhabiri Kübra GÜLER ile röportaj yaparak; Muhabirin, "Rusya Devlet Başkanı V.PUTİN  ile Cumhurbaşkanımız R. Tayyip ERDOĞAN`ın görüşmesi, iki ülke arasındaki krizi bitirir mi? ve yılın ilk yarısının ardından Rusya krizinin tarımsal ihracatımıza olan etkisi nedir?"  Sorularına ilişkin ODA`mız görüşlerini açıkladı.

Rusya`ya yapılan ihracatta, uçak düşürülmesi öncesi başlayan, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya`nın yaşadığı ekonomik krizden kaynaklanan bir azalma bulunmaktadır. 2016 yılının ilk altı ayında Rusya`ya yapılan tarımsal ihracatımızda, 2015 yılının aynı dönemine göre % 68`lik bir azalma meydana gelmiştir.

En çok tarımsal ürün ihracatı yaptığımız ülkeler sırasıyla Irak, Almanya ve Rusya`dır. Irak`a yapılan tarımsal ihracatın değeri, Almanya ve Rusya`ya yapılan ihracatın toplam değerinden fazladır. Yaş meyve ve sebze ihracatının % 40`ından fazlası Rusya`ya yapılmaktadır. Rusya`ya yapılan tarımsal ihracatın % 70`den fazlasını yaş meyve ve sebzeler oluşturmaktadır.

2016 yılının ilk altı ayındaki tarımsal ihracat miktarı, geçmiş yılların aynı dönemlerindeki ihracat miktarı seviyesindedir. Aynı dönemde Rusya`ya yapılan ihracat miktarında ise % 80`e varan bir azalma meydana gelmiştir. İhracattaki bu kayıp, başka ülkelere yapılan tarımsal ihracatla önemli ölçüde giderilmiştir.

2016 yılının ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre Rusya`ya yapılan ihracatta narenciyede % 61, yaş sebzede % 91, yaş meyvede % 77, yaş meyve ve sebzenin toplamında % 81`lik bir düşüş yaşanmıştır. Ancak aynı dönemde başka ülkelere yapılan ihracattaki artış nedeni ile yaş meyve ve sebzenin toplam ihracatındaki azalma % 3,5 olmuştur.

2014 yılına kadar artarak devam eden ihracatımız son iki yıldır düşüş eğilimindedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş 2015 yılından itibaren ithalatımızın azalmasına olumlu katkı yapmaktadır. 2015 yılında en fazla ihracat ve ithalat yaptığımız ülke Almanya`dır.

2015 yılında en fazla turistin geldiği ülke Almanya, Rusya ve İran`dır. 2016 yılının ilk yarısında bir önceki yılın ilk yarısına göre Almanya`dan gelen turist sayısında % 29, Rusya`dan gelen turist sayısında % 87 ve toplam turist sayısında % 28 azalma meydana gelmiştir.

Rusya ile uçak düşürülmesi sonrası yaşanan kriz, bu ülkeye yapılan tarımsal ihracatımızda önemli azalmalara yol açmıştır. Tarımsal ihracatımızda % 7 olan pay, kriz sonrası Ocak-Haziran aylarını kapsayan dönemde % 2`lere düşmüştür. Bu düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre  % 70`lere varan oranda azalma anlamına gelmektedir. Aynı dönemde tarımsal ihracatımızdaki azalış ise % 4 olmuştur. Tarımsal ihracatımızdaki azalışın daha düşük oranda olması, Rusya pazarına gönderilmeyen ürünlerin, başka ülkelere gönderilerek, krizin etkisinin azaltıldığını göstermektedir.

Rusya ile yaşanan kriz sadece tarımsal ticaretimizi değil, 4,5 milyon turistin geldiği bu ülkeden gelen turist sayısının da % 87 oranında azalmasına yol açarak, turizm sektörünü de etkilemiştir. Almanya`dan sonra en yüksek dış ticaret hacmine sahip olduğumuz Rusya ile ilişkilerimizde duygusallık ve hamasete yer verilmesinin, her iki ülkenin de menfaatine olmadığı kısa sürede ortaya çıkmıştır.

Dış ticaret verileri, ülkemizin yönünün sadece yönetim sistemi ve demokrasi anlamında değil,  ticaret anlamında da batıda olduğunu ve olması gerektiğini açıkça göstermektedir. Bu nedenle batıyla ve Avrupa ile olan ilişkilerimizde seviyeli, tutarlı ve çağdaş hukuk normlarını benimseyen bir yaklaşım içinde olunması ülkemizin menfaatine bir yaklaşım olacaktır. AB`nin lokomotif ülkesi Almanya ile zaman zaman yaşanan polemiklerden, bu ülke ile olan ticari ilişkilerimiz ve orada yaşayan vatandaşlarımız dikkate alınarak kaçınılmalı, tarihsel iyi ilişkilerimiz sürdürülmelidir.

Rusya, dış ticaretimizde önemli bir yeri olan ülkedir. Son dönemde iki ülke yetkilileri arasında karşılıklı olarak ifade edilen olumlu mesajların ve son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşmelerin, iki ülke arasında yaşanan krizi gidermesini ve ilişkilerin kısa sürede eski düzeyine gelmesini diliyoruz.

Ülkelerin ikili ilişkilerinde dostluklar, duygusallıklar değil, karşılıklı çıkarlar vardır. İhtiyacımız olan, son yıllarda yaşananlardan ders çıkarılıp, çevremizden başlayarak olabilecek en geniş kapsamda barış, istikrar ve güvenliği sağlayıcı, karşılıklı çıkarlara dayanan bir politikanın hayata geçirilmesidir. Böyle bir politika gerek ülkemiz, gerekse coğrafyamızdaki halklar için en yararlı sonuçları ortaya çıkaracaktır.

Okunma Sayısı: 915
Fotoğraf Galerisi