ANTALYA MESLEK ODALARI EŞGÜDÜM KURULU BASIN AÇIKLAMASI- ALAKIR HES PROJESİ 11.08.2016

ANTALYA ŞUBE ( )
12.08.2016 (Son Güncelleme: 12.08.2016 15:00:16)

 BASINAÇIKLAMASI


Ülkemizin geçtiği bu olağanüstü günlerin bir an önce sonlanmasını ve bir an önce normalleşmeyi temenni ederiz. Bir devleti, zorbalardan ve eli silahlı adamlardan ayıran en temel özellik, hukuk temelinde hareket etmesidir. Kaynağını ve dayanağını evrensel ilkeler ve Anayasadan alan bu meşruiyet tartışılmaz. Aksi her girişim hukuksuz ve yasa dışıdır.
Bu nedenle bir an önce normalleşmeli, hukuk devleti ve demokrasi ilkelerine uygun parlamenter rejime devam etmeliyiz.

Hukuk devletinin en önemli ilkelerinden biri de kanunlara uymak, mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasını sağlamaktır.
Bu nedenle Alakır vadisindeki duruma tekrar dikkat çekmek gerekmektedir.
Doğal güzellikleriyle ormanıyla nehriyle ve mahkemelerin verdiği SİT kararıyla Alakır vadisi Antalya`nın önemli doğal alanlarından biridir. Bakanlığın Dereköy Hes için verdiği ilk ÇED Gerekli Değildir kararı Antalya 2. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir. Bakanlık aynı yer ve şirket için 14/8/2013 tarihinde yeni bir ÇED OLUMLU kararı vermiş olup, bu kararın davası Antalya 2. İdare mahkemesi 2013/1328 e sayılı dosya üzerinden devam etmiştir. Şirket Mahkemece verilen Yürütmeyi durdurma kararına ilişkin Bakanlığın 2009/7 sayılı genelgesine dayanarak 14/7/2014 tarihli 3561 sayılı 2.bir ÇED OLUMLU kararı almıştır. Bu karara karşı da Antalya 2. İdare mahkemesi 2014/1697 E sayısıyla dava açılmıştır.
Antalya 2. İdare mahkemesi her iki davayı da reddetmiştir. Fakat bu kararların temyizi üzerine Danıştay 14.D. 2015/3252 E 2016/1078 nolu kararla ve Danıştay 14.D Esas No 2015/4429 ve 2016/1079 K sayılı kararlarla talepleri kabul ederek ivedi yargılama usulü gereğince kararları bozarak Alakır Vadisinin 1. derece SİT alanı olması nedeniyle ve 1. Derece Sit`lerde yenilenebilir enerji yatırımları yapılamayacağı gerekçeleriyle Antalya 2. İdare mahkemesi kararlarını BOZARAK ÇED OLUMLU kararlarının iptaline karar vermiştir.

Danıştayın kesin olarak verilen kararlarına göre Kumluca Kaymakamlığı`na başvurularak Dereköy HES şirketinin inşai faaliyetlerine son verilmesi istenmiştir. Kumluca Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş istemiş ve Bakanlığın verdiği görüş taraflara tebliğ edilmiştir. Buna göre Dereköy HES şirketinin faaliyetleri için 12/12/2014 tarihinde bir 1,3 MW`lık kapasite artırımı yapıldığı ve bunun için de ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR işleminin tesis edildiği bildirilmiştir. Şirketin bu karara göre faaliyetine devam ettiği ve iptal edilen kararların sadece o idari işlem için geçerli olduğu ve 12/12/2014 tarihli ÇED gerekli değildir kararı için geçerli olmadığı yürürlükte olduğu ve buna istinaden yapımına devam ettiği söylenmiştir.
Bu bildirime göre öğrenilen yeni karara da davacılar dava açmıştır. Antalya 4. İdare mahkemesi, davanın durumuna göre ek olarak verilen ÇED Gerekli değildir kararına da 15/6/2016 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu karar halen geçerlidir.
Bu durumu bildirir dilekçeyi de Kumluca Kaymakamlığı`na davacılar iletmiştir.
Aradan bir aydan fazla zaman geçmesine karşın karar uygulanmamış, Dereköy Hes şirketinin devamı olan Reis Şirketi halen inşaat faaliyetlerine devam etmektedir.
Hukuk devletinin bir gereği olarak ve tabiat değeri tartışılmaz Alakır vadisinde bu doğa kıyımına bir an önce son verilmesini İdareden ve OHAL yetkileriyle donatılmış Sayın Antalya Valiliğinden bu kararın uygulanmasını talep etme gereği doğmuştur.
Hukuk devletinin ve mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmek, her demokratik hukuk devletinde idarenin sorumluluğundadır.
Bu olağanüstü günlerde kimsenin hukuktan ayrılmayacağını umuyor, ülkemiz için daha iyi bir gelecek için, halkla, doğayla beraber, umutlu yarınlar diliyoruz.
Saygıyla kamuoyuna duyurulur. 11.08.2016

ANTALYA EŞGÜDÜM KURULU

Okunma Sayısı: 102
Fotoğraf Galerisi