MISIR YİNE ZARAR ETTİ-HABER GAZETESİ-28 AĞUSTOS 2016

SAMSUN ŞUBE ( )
02.09.2016 (Son Güncelleme: 02.09.2016 16:44:38)

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati TOSUN, dünyada mısır üretiminin artmasına rağmen Türkiye` de bu oranın artmadığını ve mısırı ithal etmek zorunda kaldığını söyledi. Mısırın üretim maliyetinin yüksek olduğunu kaydeden Tosun, "Bu durum ileriki yıllarda da ithalata kapı açacak olup, artan nüfus ve gıda ihtiyacımız için önemli bir tehlike" diye konuştu.

NÜFUS İÇİN TEHLİKE

Karadeniz Bölgesi` nin Türkiye` nin ekim alanlarının yüzde 10` una sahip olduğunu kayeden Tosun, "Ancak üretimdeki payımız yarısı kadar bile değil. Bunun en önemli nedeni üreticinin zarar etmesi. Zarar eden üretici gerekli maliyet ve yatırımı yapamıyor. Bu nedenle ülke olarak eksik kalan mısır ihtiyacını ithalatla karşılıyoruz. Yeni açıklanan 740 TL/ton mısır fiyatı üreticiyi memnun etmedi. Bu fiyat serbest piyasada rutubete göre 600-650 TL/tona kadar düşebilir. Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alım fiyatını tespit ederken maliyet ve üretici karını da düşünerek açıklamalıydı. Bu fiyatlara baktığımızda mısırın üretim maliyetinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. En önemli girdiler olan mazot fiyatı, gübre fiyatları ürün fiyatından kat kat fazla arttı. Bu durum ileriki yıllarda da ithalata artarak kapı açacak olup, artan nüfus ve gıda ihtiyacımız için önemli bir tehlike" ifadelerini kullandı.

GDO` LU MISIR İTHALATI ENGELLENMELİ

Mısırın hayvansal üretimde kullanılan önemli bir yem kaynağı olduğunu ifade eden Tosun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ülkemizde mısır üretimi için potansiyel yüksek. Üreticiler için örgütlenme ve kooperatifçilik geliştirilmeli, gübre ve yakıttaki vergiler düşürülmeli, destekler, fark ödeme desteği artırılmalıdır. Verim artırılarak GDO` lu mısır ithalatı engellenmeli. Ekim, toprak işleme ve gübreleme yapan kombine makinelerin kullanımını artırmak için gerekli destekler sağlanmalıdır." 

Zerrin SOMUNCU-Haber Gazetesi

 

 

Okunma Sayısı: 36