OVADA EKİM ZAMANI- KONYA POSTASI 07 EKİM 2016

KONYA ŞUBE ( )
10.10.2016 (Son Güncelleme: 11.10.2016 14:35:13)

Şube Başkanımız Celil Çalış KONYA POSTASI gazetesine Konya‘da hububat ekimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye` nin tahıl ambarı Konya` da hububat ekimi başladı. Konya` nın kurak bir yaz mevsimi geçirdiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ; toprağın henüz ekime hazır olmadığını belirterek  "çiftçilere acele etmeyin" uyarısında bulundu.

 

Başkanınız Celil ÇALIŞ "Konya` nın yaklaşık 100-110 gündür yağış almadığını belirterek, " uzun yıllara baktığımız zaman özellikle yaz dönemlerinin bu kadar yağışsız geçtiğini hatırlamak çok zor. Meteorolojiden alınan bilgilere göre yoğun kış dönemi yaşayacağımız tahmin edilmekte. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde yağışlarımız yeterli değil. Şuanda gerek toprak hazırlığı, gerekse tohumla toprağın buluşturulması konusunda istenilen tav düzeyini yakalamaktan çok uzağız. Çiftçilerimiz yağış olmadan ekim konusunda ecele etmesin" dedi.

 

Konya` da 700-800 bin hektar alanda hububat ekimi gerçekleştiğini söyleyen ÇALIŞ,  bazı bölgelerde hububat ekilişinin başladığını kaydederek, " Çiftçilerimize acele etmemelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle buğday ekecek olan üreticilerimizin bu ay sonuna kadar, arpa ekecek üreticilerimizin de Kasım ayı sonuna kadarki dönemde oluşacak yağışları beklemelerinde fayda var" diye konuştu.

 

Mazot ve gübre fiyatlarının da çiftçiyi üzdüğünü söyleyen ÇALIŞ, üreticinin mazota en fazla ihtiyaç duyduğu zamanın toprak hazırlığı dönemi olduğunu belirterek, " Birkaç ay öncesine kadar 3,30 TL civarında seyreden mazot fiyatları, üreticinin en fazla mazota ihtiyaç duyduğu dönemde 4 TL`yi geçti. Bu da ciddi manada üreticileri üzmektedir. Akaryakıt kullanımında üreticilere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Geçtiğimiz yıl gübrede KDV`nin kalktığını hatırlatan ÇALIŞ, " Gübrede KDV kaldırılsa da bu üreticiye fazla yansımadı. Bu ticaretin kendi kuralları içerisinde eridi gitti. Bu manada Tarım bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı yetkililerini daha duyarlı olamaya ve üretici lehine kararların çıkması konusunda zorlayıcı tedbirler almaya davet ediyoruz" dedi.

 

Çiftçinin mutlaka ve mutlaka sertifikalı tohum kullanması gerektiğini belirten ÇALIŞ, bitki hastalıklarına karşı da koruyucu müdahaleye davet etti. Çalış, " Hastalık geldikten sonra, bu yüzde 10` dur, 50`dir, % 100`dür, mutlaka ve mutlaka zarar verir. Biz bölgemizde oluşan veya geçtiğimiz yıllarda mücadele edilen hastalıkları göz önüne alarak, üreticileri hastalık ve zararlar konusunda ekimle birlikte ve devam eden periyodlarda, hastalık gelmeden koruyucu mücadeleye davet ediyoruz. Koruyucu tedbirler alıp, hastalığın geldikten sonra mücadele etmek yerine başta tedbir almalarında fayda var." Şeklinde konuştu.

KONYA POSTASI-HABER 

Okunma Sayısı: 47
Fotoğraf Galerisi