ULUSAL TV-SERTİFİKALI TOHUMLARIN DESTEKLENMESİ

GENEL MERKEZ ( )
26.12.2016 (Son Güncelleme: 26.12.2016 16:55:42)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 25 Aralık 2016 Pazartesi günü Ulusal Kanal muhabiri Anıl BÜLKEN ile röportaj yaparak, muhabirin Başbakan Yardımcısı  ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "2018 yılından itibaren tohumlar sertifikalı olacak, sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilere destek yok dedi`` bu konuda görüşleriniz nedir ? sorusunu yanıtladı ve konuyla ilgili ODA‘mız görüşlerini açıkladı.

 " Öncelikle, tohumculuğumuzun genel durumuna bir bakalım;

Bugün kullanılan tohumların önemli bir kısmı yabancı menşeilidir. Örneğin Mısırda % 95, Pamukta % 80, Soyada % 80, Sebzede % 75, Patateste % 95, Ayçiçeğinde % 82, Buğdayda % 5 oranlarında  yabancı tohum kullanılmaktadır.  Tohumculuk pazarının büyüklüğü ise 750 milyon dolara ulaşmıştır.

Bu pazarın 150 milyon doları sebze, 600 milyon doları tarla bitkileri tohumlarından oluşmaktadır.

Sonuç olarak pazarın % 70 i yabancı firmalara aittir.

Sertifikalı tohuma karşı gelmek bilime aykırıdır. Fakat üreticimizin bulunduğu koşullarında göz önüne alınması gerekir. Zira normal koşullarda, bugüne kadar, tarımsal desteklemeler olmasına rağmen %10 üreticimiz üretimden kopmuştur. Bu yaklaşımla, üretimden kopma oranı yıllar içinde bize göre daha da yükselecektir. Bu nedenle sertifikalı tohum kullanıldığında, Türk tarımı ve Türk çiftçisi şaha kalkacak, Türk ekonomisi güçlenecek gibi ifadeleri abartılı olarak buluyorum.

Türkiye`de 5 milyon çiftçimiz var. Bunun yaklaşık 2-2,5 milyonu Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlıdır. Türkiye`de küçük işletmelerin oranı ise % 80`dir. Küçük işletmelerin, küçük üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyetçi olduğunu da unutmamak gerekir.

Sadece sertifikalı tohumlara destek verilmesi durumunda;

1-Yerel çeşitlerimiz bu durumda yok olacaktır. Örneğin; Adana`nın yuvarlak patlıcanı, Pembe domates, Deli bezelye, Ayaş domatesi, Urla börülcesi vb. gibi. Yerel çeşitlerimiz ortadan kalkacaktır.

Çünkü sertifika firmaları,  bu çeşitleri verimli olmadıkları için sertifikalandırmaya gitmeyeceklerdir.  Daha verimli kendi buldukları çeşitlere  yöneleceklerdir. Böylece yerli çeşitlerimiz zaman içerisinde tarihe karışacaktır.

2-Tohum fiyat politikası neticesinde Tohumculuk sektörümüz tamamıyla yabancı firmaların tekeline geçecektir.

3-Bu uygulamayı yapan başka ülkelerde yerli çeşitlerin tarihe karıştığını da unutmamamız gerekir.

Ne yapılması lazım?

1- Sertifikalı tohumun önemi daha iyi anlatılmalı, desteklenmeli ama yerel çeşitlere de mutlaka destek verilmelidir.

2-Üreticinin elinde çoğaltılan tohumlar GTHB tarafından toplanmalı ve çoğaltılması Bakanlık tarafından üstlenilmelidir.

3- Küçük aile çiftçiliğini sekteye uğratacak tarım politikalarından kaçınmak gerekir."

 

 

 

Okunma Sayısı: 855
Fotoğraf Galerisi