KANAL B RÖPORTAJ- BUĞDAYDA FUSARİUM SORUNU

GENEL MERKEZ ( )
02.02.2017 (Son Güncelleme: 03.02.2017 12:02:40)

 Oda Başkanımız Özden Güngör, 02 Şubat 2017 Perşembe Günü, Kanal B Muhabiri Mehtap SÜRÜCÜ ile röportaj yaparak, muhabirin " Son günlerde Rus buğdayında fusarium tehlikesi olduğuna ilişkin medyada haberler var, sizce Rusya`dan ithal edilen buğdaylarda Fusarium hastalığı var mı? bu konuda yorumlarınız nelerdir? Sorusunu yanıtladı.

Başkanımız; "Buğdayda görülen fungal hastalıkları üç gruptur. Bunlardan ilki kök ve kökboğazı hastalıkları, ikincisi sap ve yaprak hastalıkları, üçüncüsü ise başak hastalıklarıdır. Fusarium, kök ve kökboğazı hastalığı grubunda yer alır. Hastalık, çiçeklenme döneminden sonra buğdayın bir veya birden fazla başakçığının beyazlaşması veya vaktinden önce olgunlaşması ile tanınır.  Hasat döneminde,  enfekte olmuş başaklar boş, cılız veya buruşuk taneleri ile dikkat çeker.  Ülkemiz ortalama her yıl 4 milyon ton buğday ithal etmektedir. İthalat ağırlıklı olarak Rusya`dan yapılmaktadır. Bu ülkeden gelen buğdayların da fusarium`la bulaşık olma ihtimali vardır. Önemli olan soru şu, bu hastalıkla bulaşık buğdaylar ithal edilmiş ve ülkemiz sınırları içerisine girmiş mi? depolarımızda muhafaza ediliyor mu? Bildiğim kadarıyla, ülkemize ithal edilen her ürün GTHB tarafından numuneler alınarak laboratuvarlarda kontrol edilmektedir. Riskli olan ürünler ülkemiz sınırları içine giremez.

Denetimler ciddi olarak yapılmaktadır. Ben şahsen Fusarium ile bulaşık bir buğdayın ülkemiz sınırları içerisine gireceğine ihtimal vermiyorum. Yalnız şu bilgiyi de vermem gerekir ki, ülkemizde üretilen buğdaylarda da fusarium problemi vardır. Bu hastalıkla bulaşık olan buğdaylar, depolarda uygun ortam bulduğunda gelişirler ve toksin üretebilirler. Bunlardan en önemlisi de mikotoksinlerdir. Mikotoksinler, belirli koşullarda küf mantarları tarafından üretilen zehirli maddelerdir. Eğer sadece bu hastalık etmeni ile bulaşık ürünleri tüketirsek, vücut ağırlığına bağlı olarak bazı hastalıklara yakalanma riskinin mevcut olduğu, eklem hastalıkları ve kemik kırılganlığı, üremede problemler, böbrek rahatsızlıkları , sinir sistem bozuklukları ve bazı cilt hastalıklarının gelişmesine sebep olduğu tıp uzmanları tarafından belirtilmektedir." Açıklamasında bulundu.

Okunma Sayısı: 948
Fotoğraf Galerisi