EVRENSEL / GÜMRÜK İNDİRİMLERİ ÜRETİCİ ÜRETMESİN ANLAMINA GELİYOR / 4 TEMMUZ 2017

GENEL MERKEZ ( )
05.07.2017 (Son Güncelleme: 05.07.2017 14:42:08)

Tarım ürünlerinde ki gümrük vergisi indirimi, Türk üreticisini mülksüzleştirerek alanı uluslararası şirketlere bırakmaya yol açar.

Adana‘da konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, tarım ürünlerindeki gümrük vergisi indirimlerine tepki gösterdi.

Adana`da Adalet Çadırı eylemine son verilmesinin ardından parktaki etkinlikler akşam saatlerinde devam ediyor. Atatürk Parkı`nda TMMOB`nin düzenlediği etkinlikte CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye`de tarım politikası ve gıda güvenliği üzerine bir sunum yaptı. Etkinliğe ZMO Genel Başkanı Özden Güngör de katıldı.

Türkiye`de 80 darbesi ile birlikte ekonomide devletinin rolünün özel şirketlere bırakıldığı süreçten bahseden Sarıbal, 1970`lerden itibaren sanayi ve mali açıdan ihracatçı konumda olan devletlerin ülkelerinde gıda üretimine ağırlık verdiğini belirterek Türkiye`nin politikasının kendi üreticisini mülksüzleştirerek alanı uluslararası şirketlere bırakmak olarak geliştiğini anlattı. 

Gümrük vergisinden indirim yapılan tarım ürünlerine dikkat çeken Sarıbal, "Mısırda gümrüğün yüzde 130`dan yüzde 25`e düşürülmesi mısırcıların iflas bayrağını açması anlamına geliyor. Aynı şekilde buğdayda yüzde 135`ten yüzde 40`a, arpada yüzde 135`ten 35`e düşürülmesi bu ülkenin üretici üretmesin anlamına geliyor" diye konuştu. 

‘CARGİLL`E ÖZEL 4 YASA ÇIKARILDI`

IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası para fonlarından para istenirken hep imtiyazlar verildiğini dile getiren Sarıbal, mevzuatlarda yapılan değişikliklerle Et Balık Kurumu, tarım kredi, ÇUKOBİRLİK, FİSKOBİRLİK gibi çiftçiyi destekleyen bütün kurumları artık desteklemekten vazgeçtiğini söyledi. 

Tarım ilaçlarının 55 milyar dolarlık ticari hacminin tamamının, gübrenin yaklaşık 175 milyar dolarlık ticari hacminin yüzde 90`lık kısmının, uluslararası 10 şirketin, tohumun büyük kısmının 5-6 şirketin elinde olduğunu ifade eden Sarıbal, TBMM`de ABD`li Cargill şirketine özel 4 yasa çıkarıldığını söyledi. Cargill`i ABD`nin, Bayer`i Almanya`nın egemenlik kurma politikalarından bağısız düşünülemeyeceğini ifade eden Sarıbal, "Ülkenin tarım politikası yok deniyor. Hayır, tarım politikası var. Politikaları bu ülkenin çiftçisini açığa çıkarmak, mülksüzleştirmek ve yabancı şirketlerin kölesi yapmaktır. AKP bunun merkezindedir" dedi. 

‘ÇUKUROVA`DA BUĞDAY EKSEN OLMAYACAK YER VAR MI?`

2002`den bu yana dışarıdan alınan 61 milyon ton hububatın 41 milyon tonunun buğday olduğunu ifade eden Sarıbal, "Çukurova`da buğday eksen olmayacak yer var mı? 63 milyon ton da endüstri ürünleri ithal ettiler. Soya, pamuk benzeri ürünlere 171 milyar dolar para ödediler. 175 milyar da ihracat yaptık diyecekler ancak ithal edilen ürünlerin işlenmesi ile yapılıyor" dedi. 

GIDA GÜVENLİĞİ YABANCI ŞİRKETLERE BIRAKILIYOR

Gıda güvenliğinin yabancı şirketlere bırakıldığına dikkat çeken Sarıbal, milli geliri en yüksek ülkelerden olan Katar`ın kendisine gelen ambargolar üzerinden milli gelirlerinin tamamı petrolden oluştuğu için raflarda yiyecek bir şey bulamadıklarını ve Almanya, Fransa ve ABD gibi büyük ülkelerin tarım alanlarını daraltmak bir yana daha da genişlettiğine dikkat çekti. Bu sorunların çözümünün itiraz etmek olduğunu dile getiren Sarıbal, 10 Ekim Katliamı ve diğer bütün katliamlarla, 17-25 Aralık`ı unutmadıklarını belirterek gökyüzünden yer yüzüne, Kadirli`den Cerattepe`yei bu ülkenin neresine sömürü ve yağma varsa karşısında olmaya devam edeceklerini söyledi.

(Adana/EVRENSEL/ 4 Temmuz 2017  12:07) 

Okunma Sayısı: 53
Fotoğraf Galerisi