`FAYDALI BÖCEKLER KİMYASALI ÖNLEDİ` - KONYA YENİGÜN GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
14.07.2017 (Son Güncelleme: 14.07.2017 16:11:33)

Tarım İl Müdürlüğü tarafından laboratuar ortamında yetiştirilen faydalı böceklerle beraber zararlı böcek popülasyonu azaltılıyor. Faydalı böcekler sayesinde tarlalarda kimyasal yöntemler kullanılmıyor 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube (ZMO) Başkanı Celil Çalış, biyolojik yöntem olarak dile getirdiği faydalı böceklerin tarlalara verilmesiyle kimyasal yöntemlerin son yıllarda kullanılmadığını söyledi. Çalış, kullanılan yöntemle süne-kımıl popülasyonun zarar eşiğini aşmaması için çalışıldığı belirterek bu konuda Konya‘nın son 2 yılda başarı elde ettiğini açıkladı.

"KİMYASAL YÖNTEMLE TÜM CANLILARI ÖLDÜREBİLİRİZ"

ZMO Başkanı Celil Çalış, doğaya salınan faydalı böcek yöntemini anlattı. Başkan Çalış, her canlının kendisine has görevleri olduğunu hatırlatarak, " Faydalı böcek yöntemi Tarım İl Müdürlüğü‘nün kurduğu ekiplerce uygun zamanlar belirlenip arazi çalışmaları yapılarak, uygulanan bir mücadele yöntemidir. Bu yöntemle zararlı böcekleri ortadan kaldırılacak diye bir şey söz konusu değil. Çünkü hiçbir canlının doğada tamamen zararlıdır gibisinden bir görevi yoktur. Her yaratılanın ayrı işlevi vardır. Bizim amacımız zarar eşiği denilen metre kare, dekar veya hektarda bulunması gereken popülasyonunun üstündeki sayıyı azaltmaya yönelik. Faydalı böceklerin tarlalara salınması biyolojik bir yöntem.  Bizler öncelikle biyolojik ve fiziksel yöntemler kullanıyoruz. Eğer sorunlarımıza bu yöntemler çare olmuyorsa en son kimyasal yöntemi kullanıyoruz. Çünkü kimyasal ilaçlarla tüm canlıları öldürebiliriz. Bu yüzden ürünlere zarar veren süne zararlısına karşı koruma amaçlı olarak laboratuar ortamında yetiştirilen yararlı böcekleri tarlalara veriliyor" diye konuştu.  

"1-2 YILDIR KİMSAYAL YÖNTEM KULLANILMIYOR"

Konya‘nın geniş arazisine rağmen biyolojik yöntemle ciddi bir yol kat ettiğini vurgulayan Başkan Çalış, "Son dönemde kiraz, elma gibi bahçe bitkilerinde bu yöntem uygulanıyor. Bölgemizde süne ve kımıl konusunda 90‘lardan bu yana çalışmalar yaygınlaştı. Bu çalışmalar neticesinde de 1-2 yıldır kimyasal yöntemler kullanılmıyor. Tarım İl Müdürlüğü‘nü bu konuda tebrik ediyorum. Konya çok geniş bir coğrafya kendi alanı 2.2 milyon hektar, KOP bölgesiyle beraber 3 milyonluk tarımsal hektar arazimiz var. Bu alanda zirai çalışma yapmak kolay değil" diyerek sözlerine son verdi.

Okunma Sayısı: 39
Fotoğraf Galerisi