ANA SAYFA BİZE ULAŞIN BAĞLANTILAR ABOUT US
HIZLI ERİŞİM

18 Kasım 2018 Pazar  

                             »Adana   »Antalya   »Aydın   »Balıkesir   »Bursa   »Çanakkale   »Denizli   »Diyarbakır   »Erzurum   »Eskişehir   »Gaziantep   »Hatay   »İstanbul   »İzmir  
                             »Kayseri   »Kahramanmaraş   »Konya   »Malatya   »Manisa   »Mersin   »Muğla   »Rize   »Samsun   »Şanlıurfa   »Tekirdağ   »Trabzon   »Van        »İL TEMSİLCİLİKLERİ  

     Başkanın Mesajı

 

     Genel Kategoriler

 

     Özlük Çalışmaları

 

     Anlaşmalı Kurumlar

 

     Konular

 
 
ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ
ÜYELİK İŞLEMLERİ
2017 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTESİ
YETKİ BELGESİ ALAN ÜYELERİMİZ
 

—S. S. Sorular

»GENEL

»ÜYELİK İŞLEMLERİ

 

—Bilgi Edinme

Kendi adınıza
(Bireysel / Gerçek Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

Kurumunuz adına
(Tüzel Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

 EKMEĞİMİZLE OYNAMAYIN !!!

    Yayına Giriş Tarihi: 12.01.2018  Güncellenme Zamanı: 18.10.2018 16:58:55  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 12.01.2018 12:24:24

EKMEKTE İSRAF AYARLAMASI!!!

 

                    12 Ocak 2018

Ekmek, ülkemiz insanının en temel besin maddesidir.  Bölgelere göre de değişmekle beraber özellikle yoksulluğun fazla olduğu yerleşim yerlerinde daha fazla tüketilmektedir. Ülke insanımızın temel besin maddesi üzerinden, geçtiğimiz son bir ay içinde israfın önlenmesi bahanesiyle   başlatılan tartışma meyvesini verdi ve gerçekler gizlenerek ekmeğe zam yapıldı.

Yapılan tartışmalarda özellikle israfın önlenmesi ön plana çıkarılarak, ekmek gramajının düşürülmesi öneriliyordu. Yetkili kurumlarca karar verilmesi durumunda 250 gr`lık ekmek, 200 gr`a düşürülerek israfı önlenmeye çalışılacağı belirtilmiş bu durumda ekmek fiyatının da düşürüleceği ise hiç dile getirilmemişti.

Ülkemizde her gün ortalama 85 milyon ekmek üretilmekte,  kişi başına ise günlük 300 gr ekmek tüketilmektedir. Günlük üretilen  ekmeğin 5 milyon  kadarlık bir kısmı ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmeklerin % 60 civarındaki bir kısmı, fırınlarda fazladan üretilmiş veya uygun olmayan ekmeklerden kaynaklanmaktadır. İsrafın geri kalan kısmı ise hanelerde ve toplu tüketim yerlerinde ortaya çıkmaktadır. İsraf edildiği belirtilen ekmeklerin çok önemli kısmının da sokak hayvanları ve evcil hayvanların beslenmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Ülkemiz genelinde 250 gr ekmek, illere ve semtlere göre değişmekle beraber 1TL ile 1.25 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulmaktaydı. Kamuoyunda pek haber konusu olmasa  da, vatandaşlarımızın 250 gr`lık ekmeği 75 kuruşa almak için belediyelerin halk ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar  oluşturduğu göz önüne alındığında, geçim derdinde olan, beslenmekten ziyade karnını doyurmaya çalışan halkımızın, daha uzun kuyruklar oluşturacağı açıktır.

İsrafın önüne geçilmesi bahane edilerek  ekmeğin gramajı düşürülürken, fiyatının aynı kalması, açıkçası ekmeğin zamlandığı anlamına gelmektedir.  Ekmeğin gramajı düşürülerek fiyatının aynı kalması  yıllık enflasyonun çok üstünde, %25-30`lar civarında gizli zam yapıldığı anlamına gelmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak, teknik ve bilimsel yaklaşımlarla, israfın önlemesi ve halkımızın temel besin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılması gerekenleri  kamuoyuyla paylaşıyoruz.

*Ülkemiz insanının gelir seviyesi yükseltilerek, tek yönlü karbonhidrat ağırlıklı tahılsal ürünlerle beslenmesi yerine,  dengeli ve yeterli gıdaları  tüketebilmesi sağlanmalıdır.

*İsrafın en fazla olduğu fırınlarda gereken önlemler alınmalı, kaçak olarak ekmek üreten işletmelerin faaliyetine son verilmelidir.

*Gıda konusunda eğitim almış aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu mühendislerin gıda işletmelerinde istihdamı gerçek anlamda sağlanarak, hijyenik ekmek üretimi sağlanmalıdır.

*Üretilen ekmeklerin yeterli kalitede olması sağlanarak, erken bayatlamasını önleyecek AR-GE çalışmaları yapılmalıdır.

*Halkımızın ekmek israfını önleme konusunda duyarlılığını artıracak faaliyetler düzenlenmeli, fazladan alınan ekmeklerin saklanma koşulları ve başkaca kullanım alanları hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır.

*Ekmeğin fiyatı düşürülerek gramajlı da düşürülmelidir. 

*Beyaz undan yapılan ekmek yerine sağlıklı, besleyici özellikleri daha fazla olan tam buğday ve kepekli ekmek tüketimi özendirilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 917

Tüm Oda Görüşleri »

Google Windows Live Yahoo! MyWeb Del.icio.us Technorati Digg Facebook Twitter Sık Kullanılanlar e-Posta Gönder RSS Haber Kaynağı

ADANA ·  ANTALYA ·  AYDIN ·  BALIKESİR ·  BURSA ·  ÇANAKKALE ·  DENİZLİ ·  DİYARBAKIR ·  ERZURUM ·  ESKİŞEHİR ·  GAZİANTEP ·  HATAY ·  İSTANBUL ·  İZMİR
KAYSERİ ·  KAHRAMANMARAŞ ·  KONYA ·  MANİSA ·  MERSİN ·  MUĞLA ·  RİZE ·  SAMSUN ·  ŞANLIURFA ·  TEKİRDAĞ ·  TRABZON ·  VAN

COPYRIGHT © 2004-2018 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KARANFİL SK. 28/18 06640 KIZILAY / ANKARA
TEL: 444 1 966   FAKS: (+90) 312 418 51 98   e-POSTA: zmo@zmo.org.tr

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.