EKMEĞİMİZLE OYNAMAYIN !!!

GENEL MERKEZ ( )
12.01.2018 (Son Güncelleme: 18.10.2018 16:58:55)

EKMEKTE İSRAF AYARLAMASI!!!

 

                    12 Ocak 2018

Ekmek, ülkemiz insanının en temel besin maddesidir.  Bölgelere göre de değişmekle beraber özellikle yoksulluğun fazla olduğu yerleşim yerlerinde daha fazla tüketilmektedir. Ülke insanımızın temel besin maddesi üzerinden, geçtiğimiz son bir ay içinde israfın önlenmesi bahanesiyle   başlatılan tartışma meyvesini verdi ve gerçekler gizlenerek ekmeğe zam yapıldı.

Yapılan tartışmalarda özellikle israfın önlenmesi ön plana çıkarılarak, ekmek gramajının düşürülmesi öneriliyordu. Yetkili kurumlarca karar verilmesi durumunda 250 gr`lık ekmek, 200 gr`a düşürülerek israfı önlenmeye çalışılacağı belirtilmiş bu durumda ekmek fiyatının da düşürüleceği ise hiç dile getirilmemişti.

Ülkemizde her gün ortalama 85 milyon ekmek üretilmekte,  kişi başına ise günlük 300 gr ekmek tüketilmektedir. Günlük üretilen  ekmeğin 5 milyon  kadarlık bir kısmı ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmeklerin % 60 civarındaki bir kısmı, fırınlarda fazladan üretilmiş veya uygun olmayan ekmeklerden kaynaklanmaktadır. İsrafın geri kalan kısmı ise hanelerde ve toplu tüketim yerlerinde ortaya çıkmaktadır. İsraf edildiği belirtilen ekmeklerin çok önemli kısmının da sokak hayvanları ve evcil hayvanların beslenmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Ülkemiz genelinde 250 gr ekmek, illere ve semtlere göre değişmekle beraber 1TL ile 1.25 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulmaktaydı. Kamuoyunda pek haber konusu olmasa  da, vatandaşlarımızın 250 gr`lık ekmeği 75 kuruşa almak için belediyelerin halk ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar  oluşturduğu göz önüne alındığında, geçim derdinde olan, beslenmekten ziyade karnını doyurmaya çalışan halkımızın, daha uzun kuyruklar oluşturacağı açıktır.

İsrafın önüne geçilmesi bahane edilerek  ekmeğin gramajı düşürülürken, fiyatının aynı kalması, açıkçası ekmeğin zamlandığı anlamına gelmektedir.  Ekmeğin gramajı düşürülerek fiyatının aynı kalması  yıllık enflasyonun çok üstünde, %25-30`lar civarında gizli zam yapıldığı anlamına gelmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak, teknik ve bilimsel yaklaşımlarla, israfın önlemesi ve halkımızın temel besin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılması gerekenleri  kamuoyuyla paylaşıyoruz.

*Ülkemiz insanının gelir seviyesi yükseltilerek, tek yönlü karbonhidrat ağırlıklı tahılsal ürünlerle beslenmesi yerine,  dengeli ve yeterli gıdaları  tüketebilmesi sağlanmalıdır.

*İsrafın en fazla olduğu fırınlarda gereken önlemler alınmalı, kaçak olarak ekmek üreten işletmelerin faaliyetine son verilmelidir.

*Gıda konusunda eğitim almış aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu mühendislerin gıda işletmelerinde istihdamı gerçek anlamda sağlanarak, hijyenik ekmek üretimi sağlanmalıdır.

*Üretilen ekmeklerin yeterli kalitede olması sağlanarak, erken bayatlamasını önleyecek AR-GE çalışmaları yapılmalıdır.

*Halkımızın ekmek israfını önleme konusunda duyarlılığını artıracak faaliyetler düzenlenmeli, fazladan alınan ekmeklerin saklanma koşulları ve başkaca kullanım alanları hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır.

*Ekmeğin fiyatı düşürülerek gramajlı da düşürülmelidir. 

*Beyaz undan yapılan ekmek yerine sağlıklı, besleyici özellikleri daha fazla olan tam buğday ve kepekli ekmek tüketimi özendirilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 1021
Fotoğraf Galerisi