ANA SAYFA BİZE ULAŞIN BAĞLANTILAR ABOUT US
HIZLI ERİŞİM

17 Ekim 2018 Çarşamba  

                             »Adana   »Antalya   »Aydın   »Balıkesir   »Bursa   »Çanakkale   »Denizli   »Diyarbakır   »Erzurum   »Eskişehir   »Gaziantep   »Hatay   »İstanbul   »İzmir  
                             »Kayseri   »Kahramanmaraş   »Konya   »Malatya   »Manisa   »Mersin   »Muğla   »Rize   »Samsun   »Şanlıurfa   »Tekirdağ   »Trabzon   »Van        »İL TEMSİLCİLİKLERİ  

     Başkanın Mesajı

 

     Genel Kategoriler

 

     Özlük Çalışmaları

 

     Anlaşmalı Kurumlar

 

     Konular

 
 
ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ
ÜYELİK İŞLEMLERİ
2017 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTESİ
YETKİ BELGESİ ALAN ÜYELERİMİZ
 

—S. S. Sorular

»GENEL

»ÜYELİK İŞLEMLERİ

 

—Bilgi Edinme

Kendi adınıza
(Bireysel / Gerçek Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

Kurumunuz adına
(Tüzel Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

 GIDA HATTI / “EKMEKTE İSRAF AYARLAMASI GİZLİ ZAM” / 15 OCAK 2018

    Yayına Giriş Tarihi: 16.01.2018  Güncellenme Zamanı: 16.01.2018 13:34:01  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 16.01.2018 13:32:52

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), ekmek israfı gerekçesiyle yapılan gramaj düzenlemesiyle "gerçekler gizlenerek zam yapıldığı" eleştirisinde bulundu.

ZMO Yönetim Kurulu`nun konuya ilişkin açıklamasında, ekmeğin, ülkemiz insanının en temel besin maddesi olduğuna, bölgelere göre değişmekle beraber özellikle yoksulluğun fazla olduğu yerleşim yerlerinde daha fazla tüketildiğine dikkat çekildi.

"Gerçekler gizlenerek zam yapıldı"

Ekmek üzerinden son bir ay içinde israfın önlenmesi bahanesiyle başlatılan tartışmanın meyvesini verdiği ve gerçekler gizlenerek ekmeğe zam yapıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan tartışmalarda özellikle israfın önlenmesi ön plana çıkarılarak, ekmek gramajının düşürülmesi öneriliyordu. Yetkili kurumlarca karar verilmesi durumunda 250 gr`lık ekmek, 200 gr`a düşürülerek israfın önlenmeye çalışılacağı belirtilmiş, bu durumda ekmek fiyatının da düşürüleceği ise hiç dile getirilmemişti.

Ülkemizde her gün ortalama 85 milyon ekmek üretilmekte, kişi başına ise günlük 300 gr ekmek tüketilmektedir. Günlük üretilen ekmeğin 5 milyon  kadarlık bir kısmı ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmeklerin %60 civarındaki bir kısmı, fırınlarda fazladan üretilmiş veya uygun olmayan ekmeklerden kaynaklanmaktadır. İsrafın geri kalan kısmı ise hanelerde ve toplu tüketim yerlerinde ortaya çıkmaktadır. İsraf edildiği belirtilen ekmeklerin çok önemli kısmının da sokak hayvanları ve evcil hayvanların beslenmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Ülkemiz genelinde 250 gr ekmek, illere ve semtlere göre değişmekle beraber 1 TL ile 1.25 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulmaktaydı. Kamuoyunda pek haber konusu olmasa da, vatandaşlarımızın 250 gr`lık ekmeği 75 kuruşa almak için belediyelerin halk ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturduğu göz önüne alındığında, geçim derdinde olan, beslenmekten ziyade karnını doyurmaya çalışan halkımızın, daha uzun kuyruklar oluşturacağı açıktır.

İsrafın önüne geçilmesi bahane edilerek ekmeğin gramajı düşürülürken, fiyatının aynı kalması, açıkçası ekmeğin zamlandığı anlamına gelmektedir. Ekmeğin gramajı düşürülerek fiyatının aynı kalması yıllık enflasyonun çok üstünde, %25-30`lar civarında gizli zam yapıldığı anlamına gelmektedir."

ZMO ne öneriyor?

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) açıklamasında, teknik ve bilimsel yaklaşımlarla, israfın önlemesi ve halkın temel besin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

"Ülkemiz insanının gelir seviyesi yükseltilerek, tek yönlü karbonhidrat ağırlıklı tahılsal ürünlerle beslenmesi yerine,  dengeli ve yeterli gıdaları tüketebilmesi sağlanmalıdır.

İsrafın en fazla olduğu fırınlarda gereken önlemler alınmalı, kaçak olarak ekmek üreten işletmelerin faaliyetine son verilmelidir.

Gıda konusunda eğitim almış aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu mühendislerin gıda işletmelerinde istihdamı gerçek anlamda sağlanarak, hijyenik ekmek üretimi sağlanmalıdır.

Üretilen ekmeklerin yeterli kalitede olması sağlanarak, erken bayatlamasını önleyecek Ar-Ge çalışmaları yapılmalıdır.

Halkımızın ekmek israfını önleme konusunda duyarlılığını artıracak faaliyetler düzenlenmeli, fazladan alınan ekmeklerin saklanma koşulları ve başkaca kullanım alanları hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır.

Ekmeğin fiyatı ile gramajı da düşürülmelidir.

Okunma Sayısı: 32

Tüm Yazılı Basında Odamız »

Google Windows Live Yahoo! MyWeb Del.icio.us Technorati Digg Facebook Twitter Sık Kullanılanlar e-Posta Gönder RSS Haber Kaynağı

ADANA ·  ANTALYA ·  AYDIN ·  BALIKESİR ·  BURSA ·  ÇANAKKALE ·  DENİZLİ ·  DİYARBAKIR ·  ERZURUM ·  ESKİŞEHİR ·  GAZİANTEP ·  HATAY ·  İSTANBUL ·  İZMİR
KAYSERİ ·  KAHRAMANMARAŞ ·  KONYA ·  MANİSA ·  MERSİN ·  MUĞLA ·  RİZE ·  SAMSUN ·  ŞANLIURFA ·  TEKİRDAĞ ·  TRABZON ·  VAN

COPYRIGHT © 2004-2018 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KARANFİL SK. 28/18 06640 KIZILAY / ANKARA
TEL: 444 1 966   FAKS: (+90) 312 418 51 98   e-POSTA: zmo@zmo.org.tr

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.