TARIMSAL ÖĞRETİMİN 172. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİĞİ

SAMSUN ŞUBE ( )
29.01.2018 (Son Güncelleme: 30.01.2018 14:08:46)

Tarımsal Öğretimin 172. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2018 Çarşamba günü ilimiz Atatürk Anıtı önünde Şubemiz,19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Türkiye Ziraatçiler Derneği temsilci ve üyelerimizin katılımıyla tören düzenlendi.

Tören sonrası Şube Başkanımız Hayati TOSUN tarafından basın açıklaması yapıldı.Açıklama metni aşağıdadır.

BASIN AÇIKLAMASI

Bugün ülkemizde Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 172. yılını kutluyoruz.

10 Ocal 1846 yılında Ayamama Çiftliğinde başlayan tarımsal eğitim,ülkemizdeki tarımsal potansiyelin gelişmesi,tarımsal üretimde bilimsel tekniklerin egemen kılınması ve çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi yolunda önemli katkılar sağlamıştır.

Ancak tarımsal öğrenime ilişkin sorunlar her geçen gün artarak devam etmektedir.Sürekli sayıları artan ziraat ve su ürünleri fakülteleri,meslektaşlarımız açısından oldukça rahatsızlık yaratan bir sorun haline gelmiştir.Artan fakülte sayısı ve istihdam edilemeyen mezunlar nedeni ile ziraat ve su ürünleri fakülteleri daha az tercih edilir olmuş,dolmayan kontenjanlar nedeni ile bölüm kontenjanlarının düşürülmesi ya da farklı isimlendirmeler yapılarak,öğrenci tercihlerinin artırılması yoluna gidilmiştir.Fakat bu girişimlerin hiçbirinin işe yaramadığı kısa sürede ortaya çıkmıştır.Sorun mezuniyet sonrası,ülkemizin işsizlik sorunu ile birlikte,daha da büyümektedir.

Bir ülkenin tarımsal kalkınmasında ve nüfusunun sağlıklı ve yeterli beslenmesinde tarımsal eğitim-öğretimin özel bir yeri vardır ve bu ülkemiz tarımı ve toplumunun sağlığı için de zorunludur.

Ülkemiz tarımını çağdaş düzeye çıkarmak,nüfusu dışa bağımlı hale getirmeden beslemek iddiasında bulunan Ziraat,Su Ürünleri,Balıkçılık Teknolojisi ve Tütün Teknolojisi Mühendsilerinin Anayasal ve kamusal örgütü olan Ziraat Mühendisleri Odası,katkıda bulunma çabalarının önündeki engellerin kaldırılması yanında mesleklerin günü kurtaracak hamlelerle değil;planlı,geleceği görebilen,siyasal kurumların müdahalesi dışındaki seçeneklerde görmektedir.

Türkiye‘nin tarımda söz sahibi olması ve rekabet edebilir düzeye erişebilmesi amacıyla;tarımın devam edegelen yapısal sorunlarının çözülmesi,tarımsal üretim ve ticaret politikalarının güçlendirilmesi,kırsal kalkınma politikalarının tarım politikaları ile bütünleştirilmesi,üretici eğitim ve refah düzeyinin yükseltilmesi,tarımsal desteklemelerin amacına uygun olarak sürdürülmesi ve etkilerinin değerlendirilmesi,üretici örgütlenmesi,sorunlarının çözülmesi,tarım işçilerinin sosyal güvenlik ve iş yasası kapsamlı sorunlarının giderilmesi,gıda güvenliğinin sağlanması,tarımsal danışmanlık sisteminin etkin kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Dünya bilgi teknolojilerinin gelişimiyle,insana,bitkiye,hayvana ve çevreye duyarlı,üretimde kalite ve verimlilik faktörlerini ön planda tutan bir değişim süreci geçirilmektedir.

Her alanda olduğu gibi tarımda da gelişmiş,çağdaş ve sağlıklı bir toplumda nice tarımsal öğretim yılları dileklerimizle,

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 172. yılı ve Ziraat Mühendisleri Bayramımız kutlu olsun.

Hayati TOSUN

ZMO Samsun Şube Başkanı

Yönetim Kurulu Adına  

   

Okunma Sayısı: 91
Fotoğraf Galerisi