ÜRETİM KAYBI SÜREKLİ ARTIYOR – MERHABA GAZETESİ – 01.02.2018

KONYA ŞUBE ( )
01.02.2018 (Son Güncelleme: 01.02.2018 13:43:59)

Yerli üreticinin bitirildiği, vatandaşın ithal ürünlere mahkum edildiği ülkemiz, nohutu bile ithal eder hale geldi. İthal ürünler karşısında ezilen çiftçi, çareyi toprağını terketmede buluyor. Çiftçi, kâr edemediği için eskisi gibi ekim yapmıyor

Enflasyon yükseliyor. Üretim azalıyor. Çiftçi, her geçen gün perişan oluyor. Kâr edemediği için üretimden kaçan çiftçi, destek bekliyor. Piyasa daralırken, hükümet çareyi gümrük vergilerini sıfırlamakta buluyor. Hükümet aldığı bir karar ile çiftçiyi yine zora soktu. Kuru fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranları Resmi Gazete yayımlanan kararla sıfıra indirildi. Sofralarda ithal ürünler yer almaya devam edecek.  Ayrıca TÜİK verilerine göre Türkiye 2016 yılında en fazla nohut ithalatını Meksika‘dan yaptı. Geçen yıl Meksika‘dan 10 bin 882 ton nohut ithal edilirken, bu ülkeyi sırasıyla 7 bin 476 ton ile Hindistan, 4 bin 156 ton ile Kanada, 2 bin 48 ton ile Arjantin, 2 bin 46 ton ile Rusya, 2 bin 9 ton ile ABD izledi. Yine Bulgaristan‘dan 467 ton, Yunanistan‘dan 400 ton ve İtalya‘dan 320 ton nohut ithal edildi.

O ZAMAN AKARYATIK VERGİSİNİ DE KALDIRIN

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, bakliyat ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesini sert bir dille eleştirdi. Enflasyonun artmasının tek sebebi olarak tarım sektörünü görmenin doğru olmadığını ifade eden Çalış, "Tarım ülkesiyiz ama çiftçiye eziyet ediliyor" dedi. Katma Değer Vergisi (KDV)‘nin düşürülmesi ile enflasyonu düzeltme politikasının mantıklı olmadığını yineleyen Çalış, "Biz, üretimden yanayız. Açığımızı kapatabilecek gücümüz var. Havza bazlı ürün destekleme programında düzenlemeler yapılırsa, açık rahatlıkla kapatılır. Fiyatı artan her üründe gümrük vergisi mi düşürülecek. O zaman çiftçinin beline yük olan akaryakıt gümrük vergisi de kaldırılsın" açıklamalarında bulundu. 

ÜRETİMDEN KAÇIŞTAN KAYBIMIZ DAHA FAZLA

Üretime el birliği ile darbe vurulduğunu aktaran Başkan Çalış, çiftçinin kâr edemediği için üretimi bıraktığını kaydetti. Dışarıdan getirilen ürünlerin, yerli ürünler ile karşılaştırılamayacağını söyleyen Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İki ürün arasında ciddi lezzet farkı da var. Bu toprakların insanları, bu topraklarda yetişmiş ürünleri yemek istiyor. Meksika, Kanada, Hindistan gibi ülkelerden nohut ithal ediyoruz. Bu ülkelerde çiftçiye değer de destek de veriliyor. Üretimden kaçıştan kaybımız çok fazla."

Okunma Sayısı: 50
Fotoğraf Galerisi