DTÖ IŞIĞINDA TÜRKİYE'DE TARIM /4 - AKŞAM - 08.08.2004

GENEL MERKEZ ( )
08.08.2004 (Son Güncelleme: 10.08.2004 10:59:45)

Yazı Dizisi: 4. Bölüm

DIŞ PAZARLARDA ŞANSLIYIZ

DTÖ kararlarının Türk ürünlerine dış pazarlarda rekabet avantajı kazandıracağını belirten Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Türkiye'NİN MÜZAKERELERE TARIM STRATEJİLERİ DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANACAĞINI BİLDİRDİ

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARLIĞI, TÜRK TARIM ÜRÜNLERİNİN, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN İHRACAT SÜBVANSİYONLARINI AZALTMALARI, GÜMRÜK VERGİLERİNİ İNDİRMELERİ VE İÇ DESTEKLERİNİ KISMALARI SONUCUNDA DIŞ PAZARLARDAKİ REKABET AÇISINDAN KAZANIMLAR ELDE EDEBİLECEĞİNİ BİLDİRDİ. MÜSTEŞARLIK'tan yapılan açıklamada, 'ÜLKEMİZ, TARIM STRATEJİLERİ IŞIĞINDA MÜZAKERELERE KATILACAK. ÖZEL VE HASSAS ÜRÜNLERİN TANIMI, STRATEJİ BELGESİNDE YER ALAN TEDBİRLERİN YEŞİL KUTUDA YER ALMASI, KIRMIZI KUTU TEDBİRLERİNİN TOPLAM TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİNİ GÖSTEREN 'de minimis' ORANININ YÜZDE 10'nun altına düşürülmemesi gibi konularda hazırlıklı olarak müzakerelere katılınacak' DENİLDİ. BAKANLIK, DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İLE KONUYLA İLGİLİ TÜM KESİMLERLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK BİR KADRO OLUŞTURULDUĞUNU VE ÇALIŞMALARA BAŞLANDIĞINI DA BELİRTTİ.

PAMUK, AYÇİÇEĞİNDE SORUN OLABİLİR

AÇIKLAMADA, DTÖ MÜZAKERELERİNDE TÜRKİYE'nin izleyeceği tutum şöyle açıklandı: 'TARIMSAL DESTEK POLİTİKAMIZ 2000'de başlatılan reformlar paralelinde daha çok doğrudan ödemelere kaydırıldı. Dolayısıyla iç destekler altında yer alan kırmızı kutu tedbirleri arasında bulunan girdi destekleri, fiyat yolu ile desteklemeler ve primler toplam destekleme bütçemiz içinde çok az bir pay işgal ediyor. Kırmızı kutu tedbirleri için öngörülen yüzde 10'LÜK İSTİSNA GÖZÖNÜNE ALINDIĞINDA BUGÜN İÇİN EK BİR YÜKÜMLÜLÜK ALTINA GİRMEMİZ OLASI GÖRÜLMÜYOR. ANCAK 'DE MİNİMİS' ORANININ YÜZDE 10'un altına çekilmesi halinde prim desteği verilen pamuk, ayçiçeği, soya fasulyesi gibi ürünlerde sorun yaşamamız muhtemel.

Bakanlık, yeşil kutu tedbirleri içinde yer alan doğrudan gelir desteği, kırsal kalkınma, gıda güvencesi, altyapı yatırımları ve genel hizmetler gibi desteklerin devam edeceğini de belirtti. Açıklamada, 'ÖNEMLİ OLAN HUSUS BAKANLIĞI'mızın 2006-2010 yıllarını kapsayan Tarım stratejilerini hazırlamış olması. Bu belge hazırlanırken DTÖ'DEKİ MUHTEMEL GELİŞMELER GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDAN PRİM UYGULAMASI DIŞINDAKİ DESTEKLEME TEDBİRLERİNİN ÇOĞUNUN YEŞİL KUTUDA YER ALMASI MÜMKÜN OLACAK' denildi.

FINDIK VE TÜTÜN ETKİLENMEZ

Türkiye'NİN ÖZEL ÜRÜNLERİ ARASINDA SAYILAN FINDIK VE TÜTÜNDE BİR KISITLAMA İLE KARŞILAŞILMASININ BEKLENMEDİĞİNE DE DEĞİNİLDİ. AÇIKLAMADA, 'Mavi kutu tedbirleri altında fındık ve tütünde alan daralması ve çay budama tazminatları yer alıyor. Ülkemizde bu kutuya giren destekleme tedbirlerinin parasal değerinin çok düşük olması nedeniyle Çerçeve'NİN BU DESTEKLEMELERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEMESİ BEKLENMİYOR' yorumunda bulunuldu.

VERGİLER HIZLA DÜŞECEK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da, Önümüzdeki süreç, Türkiye için yaşamsal önem taşıyor' DİYEREK, ANLAŞMANIN TÜRKİYE'nin yüksek gümrük vergileri ile koruduğu hayvansal ürünler, endüstri bitkileri ve tahıllar gibi sektörler için gümrük vergilerinin hızla düşeceği anlamına geldiğini belirtti. Günaydın, iç desteklerde bir indirim uygulamasının Türkiye'NİN ZATEN SAĞLAYAMADIĞI İÇ DESTEKLER AÇISINDAN DAHA DA VAHİM BİR DURUM YARATACAĞINI DA İDDİA ETTİ.

TMO: ÇİFTÇİYİ KORUMUYORUZ PAZARA MÜDAHALE EDİYORUZ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ (TMO) YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE GENEL MÜDÜR VEKİLİ İSMAİL KEMALOĞLU, AB'ye uyum çerçevesinde 2000'DEN BU YANA YAPTIKLARI ALIMLARIN DESTEK AMAÇLI DEĞİL, SADECE MÜDAHALE AMAÇLI OLDUĞUNU SÖYLEDİ. KEMALOĞLU, 'Bizim çiftçiyi koruma rolümüz yok. AB'YE UYUM ÇALIŞMALARI SÜRECİNDE TMO'nun de amacı değişti. Nasıl Merkez Bankası para piyasalarına müdahale ediyorsa, biz de aynı şekilde hububat ve buğday piyasalarında istikrar için çalışıyoruz. Piyasaya gerektiği durumlarda

giriyoruz' DEDİ. TMO'nun sadece pazarın fazlasını aldığını belirten Kemaloğlu, şöyle devam etti: 'AKSİ TAKDİRDE DEVLETE CİDDİ MALİYET YARATIRIZ. ZATEN FARKINDAYSANIZ SON YILLARDA TMO'nun verdiği fiyatlar da eleştiriliyor. Bu yıl enflasyonun biraz üzerinde yüzde 15-16 zam ile fiyat belirledik. Korumacı bir tavır içinde değiliz.' 2004 YILINDA 1 MİLYON 160 BİN TON ÜRÜN ALIMI YAPTIKLARINI VE YIL SONUNA KADAR 1 MİLYON TON DAHA ALMAYI TAHMİN ETTİKLERİNİ AKTARAN KEMALOĞLU, 'Bugüne kadar piyasaya 200 trilyon liraya yakın ödeme yaptık, daha da 193 trilyon ödememiz var. TMO günde 16-18 trilyon liralık alım yapar' DİYE KONUŞTU.

HAKSIZ REKABET DOĞAR

DTÖ'nün kararlarının gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arası haksız rekabeti kaldırmayı amaçlasa da yine haksız rekabet yaratacağını vurgulayan Kemaloğlu, şöyle konuştu: 'GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ÇİFTÇİ, YILLARDIR ÇOK YÜKSEK DESTEKLER ALARAK TEKNOLOJİ VE ALTYAPI AÇISINDAN ÇOK İLERİ DÜZEYE GELDİ. ANCAK GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE HENÜZ BU DERECE KALKINMIŞLIK YOK VE ARANIN KAPANMASI ÇOK ZOR. BİZİM ÇİFTÇİMİZİN KORUNMAYA İHTİYACI VAR. TÜRKİYE'nin de daha zamana ihtiyacı var.

Eşit şartlarda rekabet edemeyiz. Ayrıca gelişmiş ülkelerde belli bir birlik ve kooperatif bilinci de oturmuş. Buğdayda TMO olmasa piyasa altüst olur, bu örgütsüzlüğün bedeli. Piyasanın şu an bize ihtiyacı var. Köylümüz nakite sıkıştığından ya da saklama olanağına sahip olmadığı için ürününü hemen satmak istiyor. İler de birliklerle depolama yapılabilecek ve piyasa biraz daha rahatlayacak.

Dışişleri Bakanlığı destek indirimlerinde tedirgin

DTÖ'NÜN BAHSETTİĞİ MİNİMUM DESTEKLERİN GELİŞMİŞ YA DA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE AYRIMI YAPILMAKSIZIN TÜM ÜLKELER İÇİN İNDİRİME TABİ TUTULMASININ ÜLKELERİN DESTEK POLİTİKALARINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEĞİNE İDKKAT ÇEKEN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, 'Gelişmekte olan ülkelerce sağlanan desteklere özel ve lehte muamele boyutu getirilerek indirim kapsamı dışında tutulması gerektiği değerlendirilmektedir' AÇIKLAMASINDA BULUNDU. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ENFORMASYON DAİRESİ, DTÖ KARARLARINI ŞÖYLE YORUMLADI: 'Kabul edilen metin ile ABD, AB Brezilya ve Japonya gibi dünya ticaretinde anahtar ülkeler tarım ürünlerine uyguladıkları ihracat sübvansiyonları ile geri ödeme süresi 180 günü aşan ihracat kredileri ihracat kredi garantileri ve sigorta programlarını ileride belirlenecek nihai tarihe kadar kaldırmayı kabul ederken, Gelişme yolundaki ülkeler özellikle sanayi ürünlerinin kendi pazarlarına ulaşması yönündeki engelleri kaldırmada bir dizi uygulamanın ve ticareti engelleyici bir takım iç desteklerin alt limitlerinin azaltılmasını sağlamışlardır. İç destekler konusuna Türkiye açısından bakıldığında, sözü edilen 'DE MİNİMİS' desteklerinin gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ayrımı yapılmaksızın tüm ülkeler için indirime tabii tutulmasının ülkelerin destek politikalarını olumsuz etkileyebileceği akla gelmekte olup bu bağlamda gelişmekte olan ülkelerce sağlanan desteklere özel ve lehte muamele boyutu getirilerek indirim kapsamı dışında tutulması gerektiği değerlendirilmektedir. 2005 Aralık'INDA HONG KONG'ta gerçekleşmesi öngörülen DTÖ 6. Bakanlar Konferansı'NA KADAR DEVAM EDECEK MÜZAKERELERDE TUTUMUMUZ BU YÖNDE OLACAKTIR.

TÜRK GIDA SEKTÖRÜ BU KARARLARI KALDIRAMAZ

TÜRK TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRLERİNİN BU KARARI KALDIRAMAYACAĞINI SÖYLEYEN GIDA DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI ŞEMSİ KOPUZ, 'Federasyon olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı ve AB Genel Sekreterliği ile bu kararları gündeme aldık. Şu an Türkiye'NİN TARIM VE HAYVANCILIĞI BU KARARLARI KALDIRAMAZ. BÜYÜK SIKINTI YARATIR. GIDA SEKTÖRÜMÜZ DE BUNA HAZIR DEĞİL. BİZ DEVLET MERCİLERİNE DE BUNLARI ANLATIYORUZ' dedi. Türkiye'DE ENERJİ VE HAMMADDE MALİYETLERİNİN DÜNYA STANDARTLARININ ÇOK ÜSTÜNDE OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN KOPUZ, 'Ne zaman ki Türkiye'DE AB İLE EŞİT MALİYETLERLE ÇALIŞIRIZ, O ZAMAN GÜMRÜKLERİ AÇAR 'buyrun burada satın' DERİZ. EĞER EŞİT ŞARTLAR SAĞLANIRSA TARIM 2010'da Türk ekonomisine damgasını vurur. Bizim yok olmuş tarım ve gıda politikalarını belirlememiz lazım. Tarım Türkiye'NİN İHRACATINDA GÜÇLÜ OLMASI GEREKEN SEKTÖRLERDEN AMA TÜRKİYE'de tarımda 6 milyar dolar ihracat yaparken 7 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. Hükümet bu süreci başlattı. Gıda Dernekleri Federasyonu olarak bizim görüşlerimizi alıyorlar' DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 627