BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ TAKİP PROGRAMI EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

KONYA ŞUBE ( )
08.02.2018 (Son Güncelleme: 08.02.2018 16:31:59)

Bitkisel ürünlerin tarladan sofraya kadar olan üretiminin ve kullanılan kimyasalların karekod sistemi ile kayıt altına alınması ve insan sağlığına olabilecek zararların bilgilendirilmesi için 07 Şubat 2018 tarihinde yapılan toplantıya Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile Zirai ilaç bayileri Konya`da bir araya geldi.

Bitkilerde kullanılan zirai ilaçlar ve diğer koruma ürünlerinin takip edilmesiyle ilgili yapılacak olanların konuşulduğu programa Gıda ve Kontrol Genel müdürü Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar,  Konya Şube Başkanımız Celil Çalış,  Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Ulusal Hububat Konsey Başkanı Özlem Taşpınar, TKDK Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kadir Alıcı, bitkisel koruma ürünleri bayi temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kadir Alıcı, bitkisel ürünlerin tarladan sofraya kadar olan üretim sürecinin ve bu süreçte kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması gizlenmesi ve sürdürülebilirliği gıda açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Konu ile ilgili bakanlığın da Organik tarım uygulamalarına büyük önem verdiğine dikkat çeken Alıcı, gübre satışı ile ilgili kurulan takip sistemini anlattı. Gübre satış takip sisteminin bitki koruma ürünlerinde de yaygınlaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Alıcı,  insan sağlığını tehdit eden kimyasal ürünlerin piyasadan silinmeye başladığını dile getirdi.

Konya Şube Başkanımız Celil Çalış, Bitki Koruma ürünleri elektronik reçete uygulaması ve karekod uygulamasıyla yapılan bir konuşma yaptı. Bu kapsamda tarladan sofraya takip ve gıda güvenirliğinin önemine değinen Çalış, "Tarladan sofraya takip sistemlerinde biraz aceleci davranıldı. Bu yıl yürürlüğe giren ‘Milli Tarım Projesi‘ kapsamında tarımda köklü değişiklikler meydana gelecektir. Bu değişikliklerin başında tarım arazilerinin korunması, geliştirilmesi, Destekleme tutarlarının gözden geçirilmesi, geliyor. Bunların yanında Gübre satış ve takibinin ‘Milli Tarım Projesi‘ kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz. Gübre üretiminde her hangi bir kanun olmadan denetim yapılmakta. Gübre konusunda da kanun yapılmasını istiyoruz. Üretim pazarlama konusunda da ziraat mühendisleri ve kimyagerlerin görevlendirilmesi de kanun kapsamına girmelidir" dedi.

Karekod sistemi ile zirai ilaçlar kullanımında bazı eksikliklerin bulunduğunu dile getiren Çalış, bu kapsamda da bazı düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini söyledi. Bitkilerde kullanılan zirai ilaçlar için de çiftçileri destek verilmesini söyleyen Çalış, "Bazı ilaçlarda büyük oranda etki eksikliği bulunuyor. Bunların yeniden denetim ve düzenlemesi gerekiyor. Zirai ilaçların satışında da peşin para ve tek tip fiyatın olmasını bekliyoruz" dedi. 

Bitki Koruma ürün satışlarında Karekod uygulaması için ilgili bakanlığın yeni sistemler geliştirdiğini söyleyen Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, aynı zamanda bayi ve üreticileri de koruduklarını dile getirdi.  Gıda korunması kapsamında yapılan 5996 sayılı kanunla ilgili konuşan Baydar, "İlimizdeki toplamda 320 adet bitki koruma bayisi bulunuyor. Bunlardan 288 tanesi parekende bayii olarak hizmet veriyor. 2 tane de bitki koruma ürüne üreten fabrikamız bulunuyor. 2016 yılında bayii denetimlerimiz 636 kez denetlenmişken 2017 yılında bin 497 kez denetleme yapılmış. Zirai koruma üretimin en hassas noktasıdır. Bu konuda bilinçli ve dikkatli olmalıyız. Buradaki hassasiyet için tüm tarafların birlik olması gerekiyor. Bu bakımdan bizim yapmış olduğumuz eğitimlerde bitki koruma hakkında büyük işler yapıldı. Reçete yapılması ve ilacı kullanma bakımından çiftçilerimize de birçok eğitiler verildi. Bu toplantının ilaç takip sisteminde karekod uygulamasıyla, mevcut olması gerekenlerin olması gerektiğini ve mevcut yapılması gerekenler konusunda herkesin görüşleri çok önemlidir" şeklinde konuştu

Bitki Koruma Ürünleri Takip programının Konya‘da yapılmasının önemini anlatan Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, tarımsal üretimdeki hassasiyete dikkat çekti. Gıdadaki hassasiyet ve nüfus artışıyla ilgili uyarıların her geçen gün arttığını söyleyen Bayram, "Sanayi ve endüstrinin gelişimiyle sofra gittikçe küçülmekte, sofraya oturan kişi sayısı da artmaktadır. Böyle bir ortamda mevcut alandan maksimum seviyede yararlanmalıyız. Mevcut alandan çok ürün alabilmemiz için birçok girdi olması gerekiyor. Dünyada şu anda 800 milyon açlık çeken insan var. Buna rağmen gelişmiş ülkelerde yılda 1 milyar ton gıda israfı yapılıyor. Tüketilen gıdanın güvenilir olması gerekiyor. Kimyasal ürünlerle korunmuş gıdaların insan sağlığına zarar vermemesi gerekiyor. Ülkemizde zirai mücadele amacıyla kullanılan bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması, kontrolü, imali, ithali ve satışı ile ilgili iş ve işlemler, 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve buna bağlı olarak çıkarılan Mevzuat hükümlerine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülmektedir. Bu konuda dünyadaki tüm ülkeler birbirlerini takip ediyor ve yeni gelişmelerden faydalanıyorlar. Aynı zamanda dünya ile bitki koruma ürünleri tabanı kurduk. Şu anda bu program akıllı telefonlar için uyarlanmış durumda.  Gıda Güvenliğinin sağlanması, bitki ve bitkisel ürünlerde kalıntı probleminin önlenmesi için bitki koruma ürünlerinin üretim aşamasından piyasaya arzına ve son kullanıcıya kadar geçen tüm süreçlerin izlenebilmesi, bitki koruma ürünü satışının kontrol edilebilmesi ve böylece bitki koruma ürünlerinin tavsiye dışı kullanımının önlenmesi önem arz etmektedir. Son zamanlarda bitki koruma ürünleri ile ilgili yaşanan problemler, hâlihazırda kullanılması zorunlu olan mevcut barkod programlarının etkin olarak kullanılmaması ve ihtiyacı karşılamaması, bitki koruma ürünleri ile ilgili izlenebilirliğin bir sorun haline gelmesi gibi nedenler ile Bakanlığımızca "Bitki Koruma Ürünleri Takip Programı" hazırlanmıştır. Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlamasına kadar geçen süreçte kullanılan bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına ve teknik tavsiyelerine uygun olarak kullanılması ile tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına yönelik olarak kullanılan bitki koruma ürünlerinin izlenebilirliğinin sağlanmasına ilişkin safhaları kapsamaktadır. Bu sistem ile ithalatçı/imalatçı firmanın bitki koruma ürünlerinin üretim ve satış kaydı, ürünü toptan alan alıcı ve bayinin satış kaydı güncel olarak tutulur piyasa ve piyasa arz edilen bitki koruma ürünlerinin depolanması ve satışlarının kontrolü kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Böylece bitki koruma ürünlerinin üretim veya ithalattan başlayarak geçtikleri her noktadan alınacak bildirimlerle kullanıcıya kadar geçen bütün satış aşamaları ve son olarak kime satıldığı kayıt altına alınacaktır" şeklinde konuştu. 

Okunma Sayısı: 503
Fotoğraf Galerisi