DENİZLİ BÜLTEN / İSVİÇRE SÜTÜ, AMERİKAN PİRİNCİ VE FRANSIZ ŞEKERİYLE TÜRK SÜTLACI YAKINDA! / 27 ŞUBAT 2018

GENEL MERKEZ ( )
02.03.2018 (Son Güncelleme: 02.03.2018 12:26:13)

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, bir ülkenin gıda bağımsızlığını kendi elleriyle yitirmesidir…

Türkiye dünyanın önemli şeker pancarı üreticilerinden biri. Şeker üretiminde ise Brezilya, Hindistan ve Çin gibi devlerin arasında 15. sırada. Ancak son yıllarda birbiri ardına yapılan hatalı uygulamalarla şeker pancarında kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıkarılma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de pancar üreticileri tarlalarını terk ediyor. Pancar üretiminde uygulanan kota, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ithalinin önünün açılması ve üretim maliyetlerinin giderek artmasına şimdi bir de AB’nin uyguladığı kotanın sona ereceği 2017 krizi eklenince pancar üreticisi için belirsiz günler kapıda. Önlem alınmazsa piyasacılığın kurbanı olacak Türk tüketicisinin İsviçre sütüne Fransız şekeri ve ABD pirinci eklenerek pişirdiği ‘Türk sütlacı’ yiyeceği günler uzakta değil…


ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN KOPACAK, ŞEKER AÇIĞI AB’DEN KARŞILANACAK!

Türkiye son 10 yıllık dönemde NBŞ kotalarını yaklaşık yüzde 25 ila yüzde 50 oranında arttırdı. Bu da pancar üreticisi için yıkım anlamına gelirken tüketici için de kimi endişeleri beraberinde getiriyor. Örneğin Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) verilerine gore 1998 yılında 22 milyon ton olan Türkiye’nin şeker pancarı üretimi, aradan geçen sürede dekar başına verimlilik artsa da 2014 yılında 17 milyon tona gerilemiş durumda. AB’nin şeker kotasının 2017 yılında sona erecek olması ve ardından şeker piyasasının dev şirketlerin belirleyiciliğine terk edilecek olması konusunda farklı yorumlar bulunsa da ZMO’nun bu konudaki görüşü, “çiftçinin üretimini sürdürememesi sonucu ortaya çıkacak olası şeker açığı, ihracat geri ödemeleri ile desteklendiği için ‘daha ucuz’a şeker üreten ülkelerden ve özellikle AB’den ithal edilerek kapatılacaktır. Bu süreçte ucuz üretim yaptığı bahanesiyle nişasta kökenli şekerlere tanınan ayrıcalıklar sürdürülecek; ayrıca sanayide kullanılan şekerler tamamen mısırdan elde edilen şekerlere dayandırılacaktır. Ülkemizde pancar çiftçisinden esirgenen kaynaklar AB’nin pancar, ABD ve Arjantin’in mısır üreticilerine ve çok uluslu agro-sanayi tekellerine aktarılacaktır” yönünde.

ÇÖZÜM: ÖZELLEŞTİRMELERDEN VAZGEÇİLSİN, ÜRETİCİ EGEMEN OLSUN

ZMO’nun milyonlarca pancar üreticisinin geleceğini etkileyecek politikalar karşısındaki çözüm önerileri de şöyle özetlenebilir: “AB şeker politikasının ülkemiz şeker sanayini yok etme olanağı verilmemelidir. Ülkemizin şeker politikası kendine yeterli ve dünya piyasalarında önemli bir üretici olma amacı taşımalıdır. Şeker üretim maliyetlerini düşürmek için şeker pancarı tarımı desteklenmelidir. Kamuya ait şeker fabrikalarının yeniden yapılandırılmaları konusunda gerekli yenileme ve modernizasyon çalışmaları yapılarak rekabet gücü arttırılmalıdır. Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmeli; pancarın yetiştirilmesinden şeker üretim ve pazarlanmasına değin tüm süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütlenmeler egemen olmalıdır.

İSVİÇRE SÜTÜNE FRANSIZ ŞEKERİYLE TÜRK SÜTLACI YAKINDIR

Pancar deyip geçmeyelim. Tıpkı buğday, üzüm, zeytin, tütün ve başka pek çok ‘yerli’ ürün gibi pancar da Türk çiftçisinin ekmeği, aşı, geleceği. Ancak yakın geçmişte yaşanan acı özelleştirmelerle tütün üretiminden koparılan üreticinin nasıl da vahşi madenciliğin ‘gönüllü kölesi’ haline geldiği, Soma’da, yaşanan felaketin ardından hepimizin belleğinde duruyor. Bir gecede işsiz kalan yüzbinlerce bankacı, atılan tek bir imza ile suları elinden alınan üretici ve İMF, Dünya Bankası gibi kuruluşların dayattığı acı reçeteyle tarlasını ekmeyerek toprağından, ekmeğinden olan milyonlarca köylünün ortak kaderine doğru hızla evrilen pancar üreticilerinin sessiz çığlığına kulak verip yerli şekerimizi kaptırmayalım. Bunun için hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Zira şimdiden harekete geçilmezse İsviçre sütüne Fransız şekeri ve Amerikan pirinci katılarak yapılmış Türk sütlacı yiyeceğimiz günler yakındır.

Yusuf YAVUZ  27 Şubat 2018, 22:52

Denizli Bülten

 

Okunma Sayısı: 61
Bağlantılar

http://www.denizlibulten.com/isvicre-sutu-amerikan-pirinci-ve-fransiz-sekeriyle-turk-sutlaci-yakinda-makale,113.html