YENİ MESAJ / SKANDAL KARAR! TÜRKİYE`YE 3 DARBE / 05 NİSAN 2018

GENEL MERKEZ ( )
05.04.2018 (Son Güncelleme: 05.04.2018 14:53:24)

Aralarında Türkiye Ziraatçılar Derneği`nin de yer aldığı tarım sektöründe faaliyet gösteren 5 oda, sendika ve dernek şeker fabrikalarının satışına karşı ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, `şeker fabrikalarının özelleştirilmesi çiftçiye, orman köylüsüne ve Türkiye ekonomisine darbe vuracağı ifade edildi

 

Dünyanın 6`ncı büyük pancar üreticisi Türkiye`de hükümet şeker fabrikalarını özelleştirmeye hazırlanıyor.

21 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) kararıyla 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihaleye çıkıldı.

Satışına karar verilen 14 fabrika içinde cumhuriyetimizin ilk sanayi kuruluşları olan Alpullu ve Turhal Şeker Fabrikaları gibi tesisler de bulunuyor. Şeker fabrikalarının satılması ilk kez 2000’li yıllarda gündeme gelmişti.

O dönemde de gruplara ayrılıp satılmaya çalışılan fabrikalar, açılan davalar sonucu Danıştay’ın da 2008’de ihale şartnamelerini iptal etmesi ile bu özelleştirilememişti. Şimdi şeker fabrikalarının satışı yeniden hükümetin gündeminde. Ancak bu satışa pekçok çevreden tepki geliyor. Bu tepkilerin en anlamlısı tarım sektörünün içinden geliyor.

5 Nisan`da Ankara`da buluşan Çiftçi-Sen Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, Tarım Orkam-SEN Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası ve Türkiye Ziraatçılar Derneği ortak bir açıklama yayımlayarak şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki gösterdi.

Bu satışla millilik terk ediliyor

Şeker fabrikalarının Türkiye`nin şeker ihtiyacını karşılamalarının yanında tarımın ve dolayısıyla çiftçinin kalkınmasına büyük destek verdiğine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Şeker pancarı ülke tarımının gelişmesinin, modern tarım tekniklerinin uygulanmasının, tarım sanayinin ve kırsal kalkınmanın temel direğidir. Fabrikaların satılması salt ekonomik bir yaklaşımla değerlendirilmemelidir. Aynı zamanda sanayileşme ile kalkınma düşüncesinin terk edilmesi de söz konusudur. Neo liberal politikalara geçiş uğruna terk edilen bu anlayış yerliliktir, milliliktir, bağımsızlıktır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi aynı zamanda, pancar şekeri ile nişasta bazlı şeker arasındaki tercihi gösteren bir politikanın yansımasıdır." Satış sonrası neler olacak?

1- Şeker üretimine kotalar getirilerek, şeker pancarı ekim alanları daraltılacak.

2- Pancar tarımı ile uğraşan çiftçiler işsiz kalacak.

3- Bu durum nişasta bazlı şekere (NBŞ) talebin artmasına ve üretim kotalarının mecburen artışına neden olacak.

4- Büyük oranda yabancı şirketlerin elindeki NBŞ için Türkiye serbest bir pazar olacak.

5- Türkiye`de sayısı 10 olan NBŞ üreten şirket sayısı ve 1.3 milyon ton olan bu şirketlerin yıllık üretim kapasitesi daha da artacak.

6- Pancar şekeri yerine NBŞ`li glikoz ve früktoz şurubunun tüketildiği ülkemizde kanser başta olmak üzere hastalıklar artacak.

 

YENİ MESAJ/ANKARA


Okunma Sayısı: 153
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

http://www.yenimesaj.com.tr/ekonomi/skandal-karar-turkiye-ye-3-darbe-h13059060.html