AKDENİZ GERÇEK GAZETESİ / ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞMEDİR / 25 NİSAN 2018

GENEL MERKEZ ( )
30.04.2018 (Son Güncelleme: 30.04.2018 12:26:56)

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, Antalya’da tarlada yetişen ürünün İstanbul ve Ankara’da yaklaşık 8-10 katı gibi fahiş fiyatlarla satılmasının hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini belirterek çözümün kooperatifleşmede olduğu söyledi.

 

Akdeniz GERÇEK’e özel açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, ülkede kooperatifleşmeye ciddi anlamda destek verilmesini, hem devletin hem de belediyelerin buna destek olması gerektiğinin altını çizdi.

HER İKİ KESİMDE ÇOK DERTLİ

Güngör, Antalya’daki üreticinin tarladaki ürününün para etmesi, büyük şehirlerdeki tüketicinin de uygun fiyatlarda sebze meyve yiyebilmesi gerektiğini şöyle konuştu: “Her iki kesimde çok dertli. Bunun önüne gayet basit bir şekilde kooperatiflerle geçilir. Türkiye’de ister sebze, ister meyve, hangi ürün olursa olsun Türkiye’de ciddi kooperatiflere destek verilmesi lazım. Bunlara yetki verilmesi lazım. Çünkü kooperatifler hem ucuza ürettirir, hem üreticiyi korur ve hem de bunun pazarlamasını yapar.”

 KOOPERATİFLERE DESTEK VERİLMELİ

“Bu konuda Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. İzmir’deki Tire Süt Kooperatifi buna en güzel örnektir. Bu firma eti, sütü, peyniri, zeytini ve yumurtasıyla aldı başını gitti ve tanınan bir marka oldu. Öncü bir kuruluş oldu. Bu tür kooperatiflere hem iç pazarda hem dış pazarda, hem devletin hem de belediyelerin desteklemesi lazım. Yoksa sen üreticileri, ürettiği ürünü aradaki tüccarlara yem edersen, onlar o malı oradan ucuza alır ve Ankara’ya İstanbul’a gönderirler. Tarlada 500 kuruş olan salatalık buralarda 4-5 liraya satılır.” 

ÜRETİCİ KOOPERATİFLERİNİ “ÖCÜ” GİBİ GÖSTERİYORLAR

Ülkemizde ‘kooperatif’ dendiği zaman bazı insanların tüylerinin diken diken olduğunu iddia eden Özden, “Ne yazık kiülkemizde kooperatifleri öcü gibi gösteriyorlar. Sanki komünizmin bir aracısıymış gibi gösteriyorlar. Kooperatif dediğiniz zaman bazı insanların tüyleri diken diken oluyor. Ülkemizde çok iyi kooperatifler var ama maalesef çalışmayan kooperatifler de var. Benim bahsettiğim, ciddi manada üretici örgütleri birleşecekler ve kooperatifler kuracaklar. Ayrıca buralara siyaset de girmeyecek. Antalya’da sebze meyve üreticileri bir kooperatif kursunlar, bu domatesleri, biberleri, patlıcanları kendileri üretsinler. Devletin de destek vermesi gereken bu kooperatifler pazarlamayı da kendileri yapacaklar” dedi.

BU ŞEKİLDE HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ KAZANIR

Antalya’daki üreticilere ‘birlik olun’ çağrısında bulunan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kooperatif, üreticiden malı 500 kuruşa alıyorsa bunu tüketiciye 750 kuruşa satar. Bu şekilde hem üretici, hem tüketici karlı olacak. Yani arada fiyat uçurumu olmaz. Manavda salatalık 4 lira ise üreteci bu malı 500 kuruşa vermeyecek. Tüccarlar piyasaya hakim olmuş. Buna son verilmesi lazım. Sen iyi bir kooperatif kur ve malını aynı kalitede piyasaya ver. Zaten tüketici seni bulur ve malını alır. Devlet de İlaç, gübre, mazot, sulama suyu ve enerji gibi üretici girdi maliyetlerini düşünmelidir. Üretici bu şekilde desteklenmelidir. Böyle olursa üretici üretim yapar, para kazanır. Antalya’daki üreticiler birlik olsun. Türkiye’nin eni iyi örtü altı tarımını yapan, en iyi sebze meyvesini üreten bu bölgenin halkı acilen kooperatif kurmalıdır.” 

Kubilay ELDEMİRCİ

 

Okunma Sayısı: 361
Bağlantılar

http://www.akdenizgercek.com/haber/19545-cozum-kooperatiflesmedir