ES GAZETE / KURBANLIK SEÇİMİ NASIL OLMALI NASIL KESİLMELİ VE TÜKETİLMELİ

ESKİŞEHİR ŞUBE ( )
15.08.2018 (Son Güncelleme: 16.08.2018 11:00:55)

ES GAZETE

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar, Kurban Bayramı öncesinde açıklamalarda bulundu. Özbunar, doğru kurbanlık seçimi, kurbanlıkların bakımı, beslenmesi, kesimi ve tüketimi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulunan Özbunar, açıklamasında şu satırlara yer verdi: “Kurban edilecek hayvanlar; sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için ise bir yaşını doldurmuş olmalıdır. Koyun ve keçi eğer bir yaşındakilerle aynı dış görünüşe sahip, semiz ve gösterişli ise altı aylık yaşta da kurbanlık olarak kesilebilir. Kurban edilecek hayvanın görünüş açısından sağlıklı, gövde her yönden dolgun, vücut çıkıntıları belirsiz, iyi besili, butları yuvarlak,uzuvları tam, bakışlar canlı, tüyleri parlak, derisi yumuşak ve elastiki yapıda olması hem ibadet hem de halk sağlığı açısından önemlidir. Hasta, zayıf, düşkün, göz, burun, ağız ve meme bölgelerinde anormal akıntılar görülen, topallayan, gözleri kör, boynuzları kırık, dişleri dökülmüş, dış parazitli veya uyuz belirtileri olan, deride çeşitli benek, açık yara ve lezyonlar görülen, meme bölgesinde şişkinlik veya renk değişimi görülen hayvanların kurban edilmemesi gerekir. Gebe ve damızlık vasfı taşıyan dişi hayvanların kesilmesi Tarım ve Orman Bakanlığımızca yasaklanmış olup, zaruri kesimler dışında hayvan varlığının devamı açısından öncelikli olarak erkek hayvanlar veya damızlık vasfı taşımayan dişi hayvanlar kurban için tercih edilmelidir. Hayvan hareketlerinin yoğun olduğu Kurban Bayramı döneminde hastalıkların hızla yayılma riski, hayvan ve insan sağlığını tehdit ederek ekonomimizde önemli kayıplara neden olabilmektedir.  Çeşitli il ve bölgelerden getirilerek satışa sunulan kurbanlık hayvanlarda hastalık taşıma, birbirlerine bulaştırma, yol stresi kaynaklı fizyolojik rahatsızlıklar görülmesi gibi riskler mevcuttur. Sağlık açısından kontrol edilebilir olması adına, tüm hayvanların mutlaka kulak küpelerinin tam olması, büyükbaş hayvanların pasaportları ve başka ilden getirilmişse veteriner sağlık raporu bulunması, küçükbaş hayvanların ise nakil belgeleri ile veteriner sağlık raporlarının bulunması önemlidir. “

KURBANLIK HAYVANLARIN BAKIM VE BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

Kurbanlık hayvanların bakım ve beslenmesi nasıl olması gerektiği konusunda da bilgi veren Özbunar, “Kurbanlık hayvanların bulundukları ahır ve ağıllar uygun şekilde aydınlatılmalı ve havalandırılmalıdır. Hayvanlar aşırı sıcak ve soğuk hava şartlarında tutulmamalı, ıslak, nemli, karanlık, havasız ve kirli zeminli ahır ve ağıllarda bulundurulmamalıdır. Yemlik ve suluklar temiz tutulmalı, yeterince temiz su ve kaba yem verilmelidir. Hayvanlara verilen yemler kokuşmuş, küflü veya kimyasal maddelere bulaşık olmamalıdır. Kısa zaman dilimlerinde yem değişikliğine gidilmemeli, enerji içeriği zengin besleme yapılmamalıdır. Yemek artıkları verilmemelidir. Bu tür besleme durumlarında hayvanlarda şişme, asidosis, ishal, abomasum deplasmanı (mide dönmesi) gibi beslenme sorunları meydana gelebilmektedir” dedi.

Özbunar, “Kurbanlık hayvanlara rastgele ilaç, antibiyotik, aşı, vitamin, hormon ve benzeri maddeler uygulanmamalıdır. Tüketimle birlikte insan sağlığına zarar verilebileceği göz ardı edilmemelidir. Veteriner Hekimler kontrolünde, bu maddelerin uygulandığı kurbanlık hayvanlarda, vücudun bu maddelerden arınma süreleri beklenerek kesim yapılmalıdır” diye konuştu.

KURBAN EDİLECEK HAYVANA ACI ÇEKTİRİLMEMELİ, EZİYET EDİLMEMELİ

“Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli, eziyet edilmemelidir” diyen Özbunar, “Hayvanlar, ehil kişilerce süratli bir şekilde kesilmelidir. Kesim esnasında hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir. Kesim esnasında kullanılacak bıçaklar yeterince keskin olmalıdır. Kesim öncesinde hayvanları strese sokacak kötü muamele veya eziyet edilmemelidir. Stres, kesim sırasında hayvanların kanının yeterince akıtılamamasına sebebiyet verir ve bu durum et kalitesi olumsuz şekilde etkiler. Ayrıca etlerin dayanma süresini de kısaltır. Kesilen kurbanlıkların kulak küpeleri ile hayvan pasaportları, yedi gün içerisinde en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmelidir” dedi.

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Kurban etlerinin tüketimi ve saklanması konusunda da bilgi veren Özbunar, şunları söyledi: “Kesim sonrası kurbanlık hayvanların etleri, 14-20ºC’de 5-6 saat dinlendirildikten sonra tüketim amacına göre ayrılarak parçalanmalı ve ambalajlanarak +4ºC’de soğutulmalıdır. Sıcak etler oda koşullarında dinlendirilmeden soğutulursa, kasılma sebebiyle iç ısısı düşmez ve sıcak kalır. Böylece kısa sürede etler içinden kokuşmaya ve çürümeye başlar. Etler 12 saat olgunlaşmaya bırakılmalı ve sonrasında tüketilmelidir. Hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalık etkenlerine karşı, kesim sırasında ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rastgele etrafa atılmamalı, akarsu, göl, kanalizasyonlara karıştırılmamalı, hayvanların yemesine ve çevreye dağıtmalarına izin verilmemeli, çöp bidonlarına atılmamalıdır. Bu atıklar derin çukurlar açılarak gömülmelidir. Çevreye duyarlı davranılmalı, insanlar rahatsız edilmemelidir.”

 

Okunma Sayısı: 93
Fotoğraf Galerisi