HABER GLOBAL– “GÜNÜN NABZI” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
11.10.2018 (Son Güncelleme: 27.11.2018 15:54:20)

Haber Global TV’de, Osman GİRGİN tarafından sunulan “Günün Nabzı” adlı programa, ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 10 Ekim 2018 Çarşamba günü saat:18.15’te telefon bağlantısı ile katıldı.

Programda: Tarım ve Orman Bakanlığı’nca Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’nde yapılan değişiklik ele alındı.

Başkanımız programda özetle “Sedimantasyon miktarı ,buğday ve unun ekmeklik kalitesini belirlemede kullanılan değerdir.Bu değerlere göre buğday unundan yapılacak olan ekmeğin, kalitesi ve yapısı hakkında bizlere bilgi verir.Tebliğe göre sedimantasyon oranının 26 ml. düşmesi gluten kalitesinin düşmesi anlamına gelir. Gluten, buğday içerisinde yer alan protein grubudur. Unun içerisinde yaş gluten değeri 28-32 arası idealdir.

Burada Bakanlığın aldığı kararı 2 şekilde değerlendirebiliriz.

1-Bu yıl doğal afetler,özellikle yağış  buğday hastalıkları ve zararlıları  nedeniyle buğdaylarımızda verim ve kalite düşüklüğü beklenmektedir.Bu yıl hasat edilen buğdayların sedimantasyon değerleri ortalama 26 ml.dir.Bakanlık burada elde edilen ekmeklik buğdaylardan un,dolayısiyle ekmek yapabilirsiniz demektedir.Bu yılki koşullarda bu doğru bir yaklaşımdır.

2-Bilindiği üzere,2000 yılından 2017 yılı sonuna kadar ülkemiz,başka ülkelerden 49 milyon ton buğday ithal edilmiş, karşılığında 13 milyar dolar ödemiştir. Bu yılın ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edilerek 634 milyon dolar ödemiştir.Sırada 250 ve 500 bin tonluk talep sıradadır.  Bu tebliğ,dışarıdan ithal edeceğimiz buğdaylarda sedimantasyon değerlerinin düşük olarak ithal edilmesi yani kalitesi düşük anlamıda çıkabilir.

Şunu bilmekte yarar var,Sedimantasyon değeri unda  36 ml. den yukarı bir değere sahipse çok iyi bir glüten kalitesine sahiptir.25-35 arası iyi,16-24 arası ise zayıf bir glüten kalitesine sahiptir.

Tebliğde belirtilen sedimantasyon değerinin 26 ml.olması iyi ile zayıf arasında bir sınır değerdir.Yani özet olarak ekmek kalitesi ve protein oranı daha düşük bir ekmek yiyeceğiz demektir.

Ekmeklik buğdaylarda protein oranı genellikle  %10-15 arasındadır. Süne zararlısı,yağışlar v.b. nedenlerle protein miktarı da buna bağlı olarak düşer." Dedi.

 

Okunma Sayısı: 735
Fotoğraf Galerisi