ANA SAYFA BİZE ULAŞIN BAĞLANTILAR ABOUT US
HIZLI ERİŞİM

16 Ekim 2018 Salı  

                             »Adana   »Antalya   »Aydın   »Balıkesir   »Bursa   »Çanakkale   »Denizli   »Diyarbakır   »Erzurum   »Eskişehir   »Gaziantep   »Hatay   »İstanbul   »İzmir  
                             »Kayseri   »Kahramanmaraş   »Konya   »Malatya   »Manisa   »Mersin   »Muğla   »Rize   »Samsun   »Şanlıurfa   »Tekirdağ   »Trabzon   »Van        »İL TEMSİLCİLİKLERİ  

     Başkanın Mesajı

 

     Genel Kategoriler

 

     Özlük Çalışmaları

 

     Anlaşmalı Kurumlar

 

     Konular

 
 
ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ
ÜYELİK İŞLEMLERİ
2017 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTESİ
YETKİ BELGESİ ALAN ÜYELERİMİZ
 

—S. S. Sorular

»GENEL

»ÜYELİK İŞLEMLERİ

 

—Bilgi Edinme

Kendi adınıza
(Bireysel / Gerçek Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

Kurumunuz adına
(Tüzel Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

 HABER GLOBAL– “GÜNÜN NABZI” PROGRAMI

    Yayına Giriş Tarihi: 11.10.2018  Güncellenme Zamanı: 12.10.2018 09:51:58  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 11.10.2018 10:37:04

Haber Global TV’de, Osman GİRGİN tarafından sunulan “Günün Nabzı” adlı programa, ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 10 Eylül 2018 Çarşamba günü saat:18.15’te telefon bağlantısı ile katıldı.

Programda: Tarım ve Orman Bakanlığı’nca Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’nde yapılan değişiklik ele alındı.

Başkanımız programda özetle “Sedimantasyon miktarı ,buğday ve unun ekmeklik kalitesini belirlemede kullanılan değerdir.Bu değerlere göre buğday unundan yapılacak olan ekmeğin, kalitesi ve yapısı hakkında bizlere bilgi verir.Tebliğe göre sedimantasyon oranının 26 ml. düşmesi gluten kalitesinin düşmesi anlamına gelir. Gluten, buğday içerisinde yer alan protein grubudur. Unun içerisinde yaş gluten değeri 28-32 arası idealdir.

Burada Bakanlığın aldığı kararı 2 şekilde değerlendirebiliriz.

1-Bu yıl doğal afetler,özellikle yağış  buğday hastalıkları ve zararlıları  nedeniyle buğdaylarımızda verim ve kalite düşüklüğü beklenmektedir.Bu yıl hasat edilen buğdayların sedimantasyon değerleri ortalama 26 ml.dir.Bakanlık burada elde edilen ekmeklik buğdaylardan un,dolayısiyle ekmek yapabilirsiniz demektedir.Bu yılki koşullarda bu doğru bir yaklaşımdır.

2-Bilindiği üzere,2000 yılından 2017 yılı sonuna kadar ülkemiz,başka ülkelerden 49 milyon ton buğday ithal edilmiş, karşılığında 13 milyar dolar ödemiştir. Bu yılın ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edilerek 634 milyon dolar ödemiştir.Sırada 250 ve 500 bin tonluk talep sıradadır.  Bu tebliğ,dışarıdan ithal edeceğimiz buğdaylarda sedimantasyon değerlerinin düşük olarak ithal edilmesi yani kalitesi düşük anlamıda çıkabilir.

Şunu bilmekte yarar var,Sedimantasyon değeri unda  36 ml. den yukarı bir değere sahipse çok iyi bir glüten kalitesine sahiptir.25-35 arası iyi,16-24 arası ise zayıf bir glüten kalitesine sahiptir.

Tebliğde belirtilen sedimantasyon değerinin 26 ml.olması iyi ile zayıf arasında bir sınır değerdir.Yani özet olarak ekmek kalitesi ve protein oranı daha düşük bir ekmek yiyeceğiz demektir.

Ekmeklik buğdaylarda protein oranı genellikle  %10-15 arasındadır. Süne zararlısı,yağışlar v.b. nedenlerle protein miktarı da buna bağlı olarak düşer." Dedi.

 

Güncellenme Zamanı: 11.10.2018 10:38:04
Güncellenme Zamanı: 11.10.2018 10:38:48
Güncellenme Zamanı: 11.10.2018 10:39:33

Okunma Sayısı: 614

Tüm Görsel Basında Odamız »

Google Windows Live Yahoo! MyWeb Del.icio.us Technorati Digg Facebook Twitter Sık Kullanılanlar e-Posta Gönder RSS Haber Kaynağı

ADANA ·  ANTALYA ·  AYDIN ·  BALIKESİR ·  BURSA ·  ÇANAKKALE ·  DENİZLİ ·  DİYARBAKIR ·  ERZURUM ·  ESKİŞEHİR ·  GAZİANTEP ·  HATAY ·  İSTANBUL ·  İZMİR
KAYSERİ ·  KAHRAMANMARAŞ ·  KONYA ·  MANİSA ·  MERSİN ·  MUĞLA ·  RİZE ·  SAMSUN ·  ŞANLIURFA ·  TEKİRDAĞ ·  TRABZON ·  VAN

COPYRIGHT © 2004-2018 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KARANFİL SK. 28/18 06640 KIZILAY / ANKARA
TEL: 444 1 966   FAKS: (+90) 312 418 51 98   e-POSTA: zmo@zmo.org.tr

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.