KÜLTÜR TV- “GÜNAYDIN” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
17.01.2019 (Son Güncelleme: 17.01.2019 11:43:05)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 17 Ocak 2019 Perşembe günü saat:10.15’de, Kültür TV’de Ebru BİRÇAK’ın sunduğu “Günaydın” adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.

Programda Başkanımıza: Tarım ürünlerinin ithalatı ve soğan fiyatlarındaki artışa yönelik sorular yöneltildi.

Başkanımız konuşmasında özetle: “Çiftçiye bütçeden her yıl verilmesi gereken destekler tam verilmemaktedir, ekili alanların miktarı son 15 yılda 265 milyon dekardan 233 milyon dekara geriledi. Buğday ekim alanlarında 22 milyon, arpa ekim alanlarında da 13.5 milyon dekar azalma oldu. Siyasi iktidar ise temel ürünlerde üretim artışı sağlamak için çiftçiyi destekleyeceğine ithalata yöneldi. Hükümetin sıfır gümrükle ithalat yapması çiftçinin üretimden uzaklaşmasına yol açmaktadır. Buğday, arpa, saman, et, soğana kadar neredeyse her tarım ürününü ithal ediyoruz.

Ülkemizde 2017 yılında 2.1 milyon ton kuru soğan üretimimiz vardı. Bunun yaklaşık 1.7-1.8 milyon tonunu iç piyasada tüketiyoruz. Hatırlanırsa, geçen yıl soğan üreticisi zarar etmiş ve birçoğu ürününü tarlada bırakmıştı. Bu nedenle 2018 yılı soğan ekim alanımız 480 bin dekara, üretimimizde 1,9 milyon tona düştü. Birçok ilimizde doğal afetler ve hastalıklar nedeniyle kuru soğanda rekolte düşüşü yaşandı. Üretici, bilindiği gibi üretmekte zorlandı. Girdi maliyetleri, doğal afetler, soğan hastalıklarının yanı sıra soğan üreten çiftçilerin örgütlü yapılarının olmaması, üretim planlaması yapılmaması, nüfusun artması nedenleri ile bu fiyat dalgalanmalarını her dönem yaşayacağız gibi görünüyor.

2018 Yılı ZMO raporumuzda ifade ettiğimiz gibi ülkemizde kuru soğanın yıllık kişi başına tüketim ortalaması 22 kg a bu politikalar devam ettiği sürece 2019 yılında soğan tüketim miktarımız 16-17 kg kadar düşeceğini ve fiyatlar daha da yükseleceğini düşünmekteyiz. Üreticinin ilaç maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle soğan hastalıkları ile gerekli mücadele yapmaması nedeniyle gerek hasat edilen gerekse depolarda saklanan soğanlarda çürümeler, küflenmeler meydana gelmiştir. Burada bir kısım depoların uygun olmaması da ayrı bir faktördür.

Yapılması gereken ithalatla yabancı ülkelerin çiftçisini desteklemek değil, Türk çiftçisini desteklemek. Girdi maliyetlerini düşürmek. Amaç dışı kullanılan tarım arazilerini ve meraları tarımsal üretim için kullanmak, kooperatifçiliği desteklemekdir. Türk çiftçisi desteklenirse ithalata gerek kalmaz. Dövizimiz boş yere gitmez." Dedi. 

 

Okunma Sayısı: 369
Fotoğraf Galerisi